Ефекти пшенично – житніх транслокацій 1al/1rs i 1вl/1rs на якість зерна у сортів пшениці м’якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.39150Ключові слова:
пшениця, сорт, 1AL/1RS, 1BL/1RS транслокацій, якість зерна, хлібопекарські властивості борошнаАнотація
Досліджено вплив транслокацій 1AL/1RS, 1BL/1RS на хлібопекарські властивості борошна у сортів пшениці м’якої озимої. Встановлено генетичні особливості проявлення показників якості зерна у залежності від взаємодії генотипів з ПЖТ 1AL/1RS, 1BL/1RS та умовами зовнішнього середовища. Виявлено мінливість хлібопекарських властивостей борошна за рахунок змін співвідношення клейковинних білків у сортів із ПЖТ 1AL/1RS, 1BL/1RS при різних рівнях білковості зерна
Посилання
Graybosch, R. A. (2001). Uneasy unions: Quality effects of rye chromatin transfers to wheat . Journal of Cereal Science, 33 (1), 3–16. doi: 10.1006/jcrs.2000.0336
Rabinovich, S. V. (1998). Importance of wheat-rye translocations for breeding modern cultivars of Triticum aestivum L. Euphytica, 100, 323–340.
Zeller, F. J., Hsam, S. K. L.; Sakamoto, S. (Ed.) (1983). Broadening the genetic variability of cultivated wheat by utilizing rye chromatin. Proc. Int. Wheat Genet. Symp. 6th. Kyoto, Japan. Plant Germplasm Inst., Kyoto Univ., Kyoto, Japan. 161–173.
Villareal, R. L., Rajaram, S., Mujeeb-Kazi, A., E. del Toro (1991). The effect of chromosome 1RS·1BL translocation on the yield potential of certain spring wheat (Triticum turgidum L.). Plant Breeding, 106 (1), 77–81. doi: 10.1111/j.1439-0523.1991.tb00482.x
Topal, N. N. (2014). Adaptive properties and productivity of varieties and lines of bread winter wheat with wheat-rye translocations in the south of Ukraine. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 23, 88–99.
Zeller, F., Gunzel, G, Fischbeek, G., Gersternkon, P., Weipert, D. (1982). Veranderung der Backeigenschaften der Weizen-Roggen Chromosomen- Translocation 1B/1R GetreideMchl. Brot, 36, 141–143.
Kumlay, A. M., Baenziger, P. S., Gill, K. S., Shelton, D. R., Graybosch, R. A., Lukaszewski, A. J., Wesenberg, D. M. (2003). Understanding the effect of rye chromatin in bread wheat. Crop Science, 43 (5), 1643–1651. doi: 10.2135/cropsci2003.1643
Graybosch, R. A., Peterson, C. J., Hansen, L. E., Worrall, D., Shelton, D. R., Lukaszewski, A. (1993).Comparative flour quality and protein characteristics of 1BL/1RS, and 1AL/1RS wheat–rye translocation lines. Journal of Cereal Science, 17 (2), 95–106. doi: 10.1006/jcrs.1993.1010
Litvinenko, M. A., Topal, M. M. (2013). Effect of wheat-rye translocation 1AL/1RS at expression frost resistance, winter hardness and yield of lines F5 of bread winter wheat. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 21, 44–52.
Kim, W., Jonson, P. S., Baenziger, P. S. et al. (2004). Agronomic effect of wheat-rye translocation carrying rye chromatin (1R)from different sources Crop Science, 44 (4), 1254–1258. doi: 10.2135/cropsci2004.1254
Rybalka, A. I., Kazarda, D. D., Sozinov, A. A. (1985). R-gliadins - prolamins of rye, synthesizing in wheat endosperm. Agricultural biology, 2, 34–42.
Rybalka, A. I. (2012). Quo vadis, wheat breeding for grain quality?. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 19, 6–25.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Микола Миколайович Топал, Микола Антонович Литвиненко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.