Ефекти пшенично – житніх транслокацій 1al/1rs i 1вl/1rs на якість зерна у сортів пшениці м’якої озимої

Автор(и)

  • Микола Миколайович Топал Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Овідіопольська дорога, 3, м. Одеса, Україна, 65036, Україна
  • Микола Антонович Литвиненко Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Овідіопольська дорога, 3, м. Одеса, Україна, 65036, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.39150

Ключові слова:

пшениця, сорт, 1AL/1RS, 1BL/1RS транслокацій, якість зерна, хлібопекарські властивості борошна

Анотація

Досліджено вплив транслокацій 1AL/1RS, 1BL/1RS на хлібопекарські властивості борошна у сортів пшениці м’якої озимої. Встановлено генетичні особливості проявлення показників якості зерна у залежності від взаємодії генотипів з ПЖТ 1AL/1RS, 1BL/1RS та умовами зовнішнього середовища. Виявлено мінливість хлібопекарських властивостей борошна за рахунок змін співвідношення клейковинних білків у сортів із ПЖТ 1AL/1RS, 1BL/1RS при різних рівнях білковості зерна

Біографії авторів

Микола Миколайович Топал, Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Овідіопольська дорога, 3, м. Одеса, Україна, 65036

Науковий співробітник

Відділ селекції та насінництва пшениці

Микола Антонович Литвиненко, Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Овідіопольська дорога, 3, м. Одеса, Україна, 65036

Доктор сільськогосподарських наук, академік НААН

Завідуючий відділом

Відділ селекції та насінництва пшениці

Посилання

Graybosch, R. A. (2001). Uneasy unions: Quality effects of rye chromatin transfers to wheat . Journal of Cereal Science, 33 (1), 3–16. doi: 10.1006/jcrs.2000.0336

Rabinovich, S. V. (1998). Importance of wheat-rye translocations for breeding modern cultivars of Triticum aestivum L. Euphytica, 100, 323–340.

Zeller, F. J., Hsam, S. K. L.; Sakamoto, S. (Ed.) (1983). Broadening the genetic variability of cultivated wheat by utilizing rye chromatin. Proc. Int. Wheat Genet. Symp. 6th. Kyoto, Japan. Plant Germplasm Inst., Kyoto Univ., Kyoto, Japan. 161–173.

Villareal, R. L., Rajaram, S., Mujeeb-Kazi, A., E. del Toro (1991). The effect of chromosome 1RS·1BL translocation on the yield potential of certain spring wheat (Triticum turgidum L.). Plant Breeding, 106 (1), 77–81. doi: 10.1111/j.1439-0523.1991.tb00482.x

Topal, N. N. (2014). Adaptive properties and productivity of varieties and lines of bread winter wheat with wheat-rye translocations in the south of Ukraine. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 23, 88–99.

Zeller, F., Gunzel, G, Fischbeek, G., Gersternkon, P., Weipert, D. (1982). Veranderung der Backeigenschaften der Weizen-Roggen Chromosomen- Translocation 1B/1R GetreideMchl. Brot, 36, 141–143.

Kumlay, A. M., Baenziger, P. S., Gill, K. S., Shelton, D. R., Graybosch, R. A., Lukaszewski, A. J., Wesenberg, D. M. (2003). Understanding the effect of rye chromatin in bread wheat. Crop Science, 43 (5), 1643–1651. doi: 10.2135/cropsci2003.1643

Graybosch, R. A., Peterson, C. J., Hansen, L. E., Worrall, D., Shelton, D. R., Lukaszewski, A. (1993).Comparative flour quality and protein characteristics of 1BL/1RS, and 1AL/1RS wheat–rye translocation lines. Journal of Cereal Science, 17 (2), 95–106. doi: 10.1006/jcrs.1993.1010

Litvinenko, M. A., Topal, M. M. (2013). Effect of wheat-rye translocation 1AL/1RS at expression frost resistance, winter hardness and yield of lines F5 of bread winter wheat. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 21, 44–52.

Kim, W., Jonson, P. S., Baenziger, P. S. et al. (2004). Agronomic effect of wheat-rye translocation carrying rye chromatin (1R)from different sources Crop Science, 44 (4), 1254–1258. doi: 10.2135/cropsci2004.1254

Rybalka, A. I., Kazarda, D. D., Sozinov, A. A. (1985). R-gliadins - prolamins of rye, synthesizing in wheat endosperm. Agricultural biology, 2, 34–42.

Rybalka, A. I. (2012). Quo vadis, wheat breeding for grain quality?. Collected scientific articles of PBGI – NCSCI, 19, 6–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-22

Номер

Розділ

Сільськогосподарські науки