Ідентифікація ДНК тваринного походження в м’ясних продуктах та кормах для тварин методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.83196Ключові слова:
полімеразна ланцюгова реакція, видова ідентифікація ДНК, яловичина, свинина, курятинаАнотація
Проведено апробацію діагностичних тестів для видової ідентифікації яловичини, свинини та курятини методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Для дослідження використовували продукти м’ясної промисловості з торгівельних мереж, в тому числі тих, що зазнали термічної обробки, та корми. Встановлено факт невідповідності щодо зазначеного виробником складу окремих мясних продуктів
Посилання
Verbyts’tsyy, P. I., Vlizlo, V. V., Abramov, A. V., Lozhkina, O. V. (2010). Ctatus Ukrayiny shchodo hubchastopodibnoyi entsefalopatiyi velykoyi rohatoyi khudoby zhidno z rekomendatsiyamy kodeksu MEB. Veterynarna medytsyna Ukrayiny, 1, 7–10.
Nazar, B. I. (2012). Obmezhennya ta kontrol’ za vykorystannyam bilkiv zhuynykh tvaryn v Ukrayini. Naukovyy visnyk L’vivs’koho natsional’noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts’koho, 14 (3), 209–211.
Pro zatverdzhennja Instrukcii' shhodo diagnostyky, profilaktyky ta borot'by z gubchastopodibnoju encefalopatijeju velykoi' rogatoi' hudoby (2008). Derzhkomvetmedycyny, 180. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0994-08
Henry, C., Knight, R. (2002). Clinical features of variant Creutzfeldt-Jakob disease. Reviews in Medical Virology, 12 (3), 143–150. doi: 10.1002/rmv.345
Theler, B., Brockow, K., Ballmer-Weber, B. (2009). Clinical presentation and diagnosis of meat allergy in Switzerland and Southern Germany. Swiss Med Wkly., 139 (17-18), 264–270.
Restani, P., Ballabio, C., Tripodi, S., Fiocchi, A. (2009). Meat allergy. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 9 (3), 265–269. doi: 10.1097/aci.0b013e32832aef3d
Fiocchi, A., Restani, P., Riva, E. (2000). Beef allergy in children. Nutrition, 16 (6), 454–457. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00285-9
Werfel, S., Cooke, S., Sampson, H. (1997). Clinical reactivity to beef in children allergic to cow’s milk. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 99 (3), 293–300. doi: 10.1016/s0091-6749(97)70045-9
Sharyfulyna, E. M, Zakyrova, K. V. (2015). Vopros vybora luchsheho korma dlya melkykh domashnykh zhyvotnykh. Science Time, 12, 862–867.
Hohrin, S. N. (2001). Kormlenie sobak. Sankt-Peterburg: Lan', 192.
Raditic, D. M., Remillard, R. L., Tater, K. C. (2010). ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95 (1), 90–97. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01016.x
Wintero, A. K., Thomsen, P. D., Davies, W. (1990). A comparison of DNA-hybridization, immunodiffusion, countercurrent immunoelectrophoresis and isoelectric focusing for detecting the admixture of pork to beef. Meat Science, 27 (1), 75–85. doi: 10.1016/0309-1740(90)90030-a
López-Andreo, M., Lugo, L., Garrido-Pertierra, A., Prieto, M. I., Puyet, A. (2005). Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time polymerase chain reaction. Analytical Biochemistry, 339 (1), 73–82. doi: 10.1016/j.ab.2004.11.045
Kesmen, Z., Sahin, F., Yetim, H. (2007). PCR assay for the identification of animal species in cooked sausages. Meat Science, 77 (4), 649–653. doi: 10.1016/j.meatsci.2007.05.018
Laube, I., Spiegelberg, A., Butschke, A., Zagon, J., Schauzu, M., Kroh, L., Broll, H. (2003). Methods for the detection of beef and pork in foods using real-time polymerase chain reaction. International Journal of Food Science and Technology, 38 (2), 111–118. doi: 10.1046/j.1365-2621.2003.00651.x
Spyrydonov, V. H., Ishchenko, L. M., Mel’nychuk, S. D. (2010). Identyfikatsiya DNK tvarynnoho pokhodzhennya v m"yasnykh produktakh ta kormakh, shcho zaznaly termichnoyi obrobky. Prodovol’cha industriya APK, 3-4, 39–43.
Boom, R., Sol, C. J., Salimans, M. M. et. al. (1990). Rapid and simple method for purification of nucleic acids. Journal of clinical microbiology, 28 (3), 495–503.
Li, J., Makrigiorgos, G. M. (2007). Anti-primer quenching-based real-time PCR for simplex or multiplex DNA quantification and single-nucleotide polymorphism genotyping. Nature Protocols, 2 (1), 50–58. doi: 10.1038/nprot.2007.11
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Людмила Мар’янівна Іщенко, Лариса Миколаївна Шинкаренко, Ілля Володимирович Андрєєв, Любов Іванівна Калакайло, Вадим Дмитрович Іщенко, Владислав Геннадійович Спиридонов
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.