Ідентифікація ДНК тваринного походження в м’ясних продуктах та кормах для тварин методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.83196Mots-clés :
полімеразна ланцюгова реакція, видова ідентифікація ДНК, яловичина, свинина, курятинаRésumé
Проведено апробацію діагностичних тестів для видової ідентифікації яловичини, свинини та курятини методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Для дослідження використовували продукти м’ясної промисловості з торгівельних мереж, в тому числі тих, що зазнали термічної обробки, та корми. Встановлено факт невідповідності щодо зазначеного виробником складу окремих мясних продуктів
Références
Verbyts’tsyy, P. I., Vlizlo, V. V., Abramov, A. V., Lozhkina, O. V. (2010). Ctatus Ukrayiny shchodo hubchastopodibnoyi entsefalopatiyi velykoyi rohatoyi khudoby zhidno z rekomendatsiyamy kodeksu MEB. Veterynarna medytsyna Ukrayiny, 1, 7–10.
Nazar, B. I. (2012). Obmezhennya ta kontrol’ za vykorystannyam bilkiv zhuynykh tvaryn v Ukrayini. Naukovyy visnyk L’vivs’koho natsional’noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts’koho, 14 (3), 209–211.
Pro zatverdzhennja Instrukcii' shhodo diagnostyky, profilaktyky ta borot'by z gubchastopodibnoju encefalopatijeju velykoi' rogatoi' hudoby (2008). Derzhkomvetmedycyny, 180. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0994-08
Henry, C., Knight, R. (2002). Clinical features of variant Creutzfeldt-Jakob disease. Reviews in Medical Virology, 12 (3), 143–150. doi: 10.1002/rmv.345
Theler, B., Brockow, K., Ballmer-Weber, B. (2009). Clinical presentation and diagnosis of meat allergy in Switzerland and Southern Germany. Swiss Med Wkly., 139 (17-18), 264–270.
Restani, P., Ballabio, C., Tripodi, S., Fiocchi, A. (2009). Meat allergy. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 9 (3), 265–269. doi: 10.1097/aci.0b013e32832aef3d
Fiocchi, A., Restani, P., Riva, E. (2000). Beef allergy in children. Nutrition, 16 (6), 454–457. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00285-9
Werfel, S., Cooke, S., Sampson, H. (1997). Clinical reactivity to beef in children allergic to cow’s milk. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 99 (3), 293–300. doi: 10.1016/s0091-6749(97)70045-9
Sharyfulyna, E. M, Zakyrova, K. V. (2015). Vopros vybora luchsheho korma dlya melkykh domashnykh zhyvotnykh. Science Time, 12, 862–867.
Hohrin, S. N. (2001). Kormlenie sobak. Sankt-Peterburg: Lan', 192.
Raditic, D. M., Remillard, R. L., Tater, K. C. (2010). ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95 (1), 90–97. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01016.x
Wintero, A. K., Thomsen, P. D., Davies, W. (1990). A comparison of DNA-hybridization, immunodiffusion, countercurrent immunoelectrophoresis and isoelectric focusing for detecting the admixture of pork to beef. Meat Science, 27 (1), 75–85. doi: 10.1016/0309-1740(90)90030-a
López-Andreo, M., Lugo, L., Garrido-Pertierra, A., Prieto, M. I., Puyet, A. (2005). Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time polymerase chain reaction. Analytical Biochemistry, 339 (1), 73–82. doi: 10.1016/j.ab.2004.11.045
Kesmen, Z., Sahin, F., Yetim, H. (2007). PCR assay for the identification of animal species in cooked sausages. Meat Science, 77 (4), 649–653. doi: 10.1016/j.meatsci.2007.05.018
Laube, I., Spiegelberg, A., Butschke, A., Zagon, J., Schauzu, M., Kroh, L., Broll, H. (2003). Methods for the detection of beef and pork in foods using real-time polymerase chain reaction. International Journal of Food Science and Technology, 38 (2), 111–118. doi: 10.1046/j.1365-2621.2003.00651.x
Spyrydonov, V. H., Ishchenko, L. M., Mel’nychuk, S. D. (2010). Identyfikatsiya DNK tvarynnoho pokhodzhennya v m"yasnykh produktakh ta kormakh, shcho zaznaly termichnoyi obrobky. Prodovol’cha industriya APK, 3-4, 39–43.
Boom, R., Sol, C. J., Salimans, M. M. et. al. (1990). Rapid and simple method for purification of nucleic acids. Journal of clinical microbiology, 28 (3), 495–503.
Li, J., Makrigiorgos, G. M. (2007). Anti-primer quenching-based real-time PCR for simplex or multiplex DNA quantification and single-nucleotide polymorphism genotyping. Nature Protocols, 2 (1), 50–58. doi: 10.1038/nprot.2007.11
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Людмила Мар’янівна Іщенко, Лариса Миколаївна Шинкаренко, Ілля Володимирович Андрєєв, Любов Іванівна Калакайло, Вадим Дмитрович Іщенко, Владислав Геннадійович Спиридонов 2016
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.