ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ НАТУРАЛЬНИХ БАРВНИКІВ З БУРЯКОВОЇ СИРОВИНИ
Keywords:
буряковий барвник, консерванти, кількість мікроорганізмів, термін зберіганняAbstract
У статті обґрунтована необхідність стабілізації мікробіологічних, технологічних та фізикохімічних властивостей натуральних барвників, подовження терміну зберігання харчових барвників урідкому стані.
Досліджено термін зберігання барвника, отриманого з бурякового соку, динаміку зміни мікробіологічних показників, а також підібрані консервувальні речовини. Як консерванти використовували сорбат та бензоат калію, лимонну кислоту, етиловий спирт та їхні суміші.
Доведено, що додавання бензоату та сорбату натрію у поєднанні з етиловим спиртом значноподовжує термін зберігання бурякового барвника. Зберігання барвника більше 2 тижнів призводить дозбільшення гранично допустимого значення кількості мікроорганізмів.
References
Архипова А.Н. Пищевые красители, их свойства и применение / Архипова А.Н. // Пищевая промышленность. – 2000. – № 4. – С. 12-14.
Нечаев А.П. Пищевые добавки / Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А.Н. – М.: Колос, 2001. – С. 18–20.
Жвирблянская А.Ю. Микробиология в пищевой промышленности / А.Ю. Жвирблянская, О.А. Бакушинская. – М.: Пищевая промышленность, 1975. – С. 80.
Мюллер Г. Микробиология пищевых продуктов растительного происхождения / Мюллер Г., Литц П., Мюнх Г.Д. – М.: Пищевая промышленность, 1977. – 343 с.