СТРУКТУРА ТА ВЛАСТИВОСТІ β-ГЛЮКАНУ SACCHAROMYCES CEREVISIAE, ОТРИМАНОГО ПЕРОКСИДНИМ МЕТОДОМ

Authors

  • Н. К. Черно ОНАХТ, Ukraine
  • К. І. Шапкіна ОНАХТ, Ukraine

Abstract

Встановлено, що бета-глюкану дріжджів, отриманому пероксидним методом, притаманна фібрилярна ультраструктура, в якій присутні ділянки з різним ступенем впорядкування. Надано характеристику його сорбційної активності та пребіотичної дії. За складом і властивостями полісахарид належить до категорії природних харчових ентеросорбентів – харчових волокон.

Author Biographies

Н. К. Черно, ОНАХТ

д-р техн. наук, професор

К. І. Шапкіна, ОНАХТ

канд. техн. наук, асистент

References

Marika, L. Added β-Glucan as a source of fibre for consumers [Text] / acad. dissertation / L. Marika. – Espoo: VTT Pub., 2006. – 594 p.

Черно, Н.К. Спосіб отримання бета-глюкану клітинних стінок дріжджів роду Saccharomycess cerevisie [Текст] / Н.К. Черно, К.І. Шапкіна, О.В. Коваленко // Збірник наукових праць «Прогресивна техніка та технологія харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі». – № 2 (16). – Харків, 2012. – С. 321-326.

Методы химии углеводов [Текст] / под ред. Н. К. Кочеткова. – М.: Мир, 1967. – 125 с.

Методы исследования древесины и ее производных [Текст] / Н.Г. Базарнова, Е.В. Карпова, И.Б. Катраков и др. // Уч. Пособие– Барнаул: Изд-во Алт. гос. ун-та, 2002. – 160 с

Жбанков, Р.Г. ИК-спектры и структура углеводов [Текст] / Минск: Наука, 1992. − 456 с.

Купина, Е.Э. Разработка методики и оценка липидосвязывающей способности энтеросорбентов – пищевых волокон in vitro [Текст] / Е.Э. Купина, Е.В. Осипова, Е.В. Бачище // Рыбная промышленность. – 2004. – № 3. – С. 44-46.

Данилова, Е.И. Сорбция холевых кислот пищевыми волокнами [Текст] / Е.И. Данилова, М.С. Дудкин, Л.Ф. Щелкунов, А.А. Фомичев // Вопр. питания. – 1996. – № 1. – С. 30-33.

Published

2015-04-06

Issue

Section

БІОТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ТА БАД