Information system for determining the effect of air pollution on trace elements relations in vegetables
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.19548Keywords:
information system, plant products, discrete simulation of dynamic systems, microelementsAbstract
The paper is devoted to the development of the information system for determining the influence of air pollution on the microelements relations in plant food (vegetables). The block diagram of the information system includes computer, interface, spectrophotometer, user. The computer unit includes data input/output units, data processing unit, DB (database) and data analysis unit. One of the main units of the IS system is the data analysis unit, which consists of three parts: assessment of the influence of natural and anthropogenic factors on the concentration of heavy metals in plant products using the analysis of variance, determination of the concentration of heavy metals in plant food products using the method of discriminant functions and determination of the effect of air pollution on the microelements relations in ground vegetables using the unit for discrete simulation of dynamic systems. As a result of the IS system operation, the graphs of relations between microelements in potato tubers were obtained.
References
- Загрязнение воздуха и жизнь растений [Текст]/ под ред. М. Трешоу. – Л: Гидрометеоиздат, 1988. – 535 с.
- Информационная система «АГИС-здоровье» [Электронный ресурс]/ Компания открытых систем. – Режим доступа: www/ URL: http://sir35.ru/informacionnaya_sistema_agis_zdorove.html/. – 14.02.2011 г.
- Рощупкин, Э. В. Система «Экологический мониторинг» [Текст]/ Э. В. Рощупкин // Известия Тульского государственного университета. Науки о Земле. – 2011. – № 1. – С. 10-13.
- Автоматизированная система наблюдений и контроля окружающей среды [Электронный ресурс] / NEWECOLOGIST Экология и охрана природы. – Режим доступа: www/ URL: http://www.newecologist.ru/ecologs-3729-1.html.
- Zholtkevych, G. N. Discrete Modeling of Dynamics of Zooplankton Community at the Different Stages of an Antropogeneous Eutrophication [Текст]/ G. N. Zholtkevych, G. Yu. Bespalov, K. V. Nosov, Mahalakshmi Abhishek // Acta Biotheoretica. – 2013. – № 8. – С. 48-53.
- Беспалов, Ю. Г. Дискретная модель системы с отрицательными обратными связями [Текст] / Ю. Г. Беспалов, Л. Н. Дереча, Г. Н. Жолткевич, К. В. Носов // Вестник Харьковского национального университета им. В.Н. Каразина. Серия "Математическое моделирование. Информационные технологии. Автоматизация систем управления". – 2008. – № 833. – С. 27-38.
- Петухова, А. Л. База данных информационной системы определения влияния природных факторов на продукты питания [Текст]: материалы 12-й Международной междисциплинарной научно-практической школы-конференции «Современные проблемы науки и образования», 27 апреля – 9 мая 2012 р. / А. Л. Петухова. – Евпатория, 2012. – С. 42-45.
- Использование дисперсионного анализа для определения влияния природных и антропогенных факторов на формирование качества растительной продукции [Текст]/ А. Н. Некос, П. В. Семибратова, Е. В. Высоцкая и др. // Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія «Екологія». – Харків: Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна – 2012. – № 1004. – С. 79-90.
- Visotska, E. V. The identification of effects of natural factors on the concentration of chemical elements in the plant food products [Text]/ E. V. Visotska, A. N. Nekos, A. P. Porvan, A. L. Petuhova // Nauka I Studia. – 2012. – №10. – P. 46-59.
- Анспок, П. И. Микроудобрения [Текст]: справочник / П. И. Анспок. – Агропромиздат, 2-е изд., 1990. – С. 6-25.
- In: Treshou, M. (1988). Zagrjaznenie vozduha i zhizn' rastenij. L: Gidrometeoizdat, 535.
- Informacionnaja sistema «AGIS-zdorov'e». Kompanija otkrytyh sistem. Available: http://sir35.ru/informacionnaya_sistema_agis_zdorove.html/. Last accessed 14.02.2011.
- Roshhupkin, E. V. (2011). Sistema «JEkologicheskij monitoring». Izvestija Tul'skogo gosudarstvennogo universiteta. Nauki o Zemle, 1, 10-13.
- Avtomatizirovannaja sistema nabljudenij i kontrolja okruzhajushhej sredy. NEWECOLOGIST JEkologija i ohrana prirody. Available: http://www.newecologist.ru/ecologs-3729-1.html.
- Zholtkevych, G. N., Bespalov, Yu. G., Nosov, K. V., Mahalakshmi Abhishek (2013). Discrete Modeling of Dynamics of Zooplankton Community at the Different Stages of an Antropogeneous Eutrophication. Acta Biotheoretica, 8, 48 – 53.
- Bespalov, Yu. H., Derecha, L. N., Zholtkevich, H. N., Nosov, K. V. (2008). Diskretnaia model' sistemy s otritsatel'nymi obratnymi sviaziami. Vestnik Khar'kovskoho natsional'noho universiteta im. V.N. Karazina. Seriia "Matematicheskoe modelirovanie. Informatsionnye tekhnolohii. Avtomatizatsiia sistem upravleniia", 833, 27-38.
- Petuhova, A. L. (2012). Baza dannyh informacionnoj sistemy opredelenija vlijanija prirodnyh faktorov na produkty pitanija. Materialy 12-j Mezhdunarodnoj mezhdisciplinarnoj nauchno-prakticheskoj shkoly-konferencii «Sovremennye problemy nauki i obrazovanija», 27 aprelja – 9 maja 2012 r., Evpatorija, 42-45.
- Nekos, A. N., Semibratova, P. V., Vysotska, E. V. and others. (2012). Ispol'zovanie dispersionnoho analiza dlia opredeleniia vliianiia prirodnykh i antropohennykh faktorov na formirovanie kachestva rastitel'noi produktsii. Vіsnik Kharkіvs'koho natsіonal'noho unіversitetu іmenі V. N. Karazіna. Serіia «Ekolohіia», № 1004, 79-90.
- Visotska, E. V., Nekos, A. N., Porvan, A. P., Petuhova, A. L. (2012). The identification of effects of natural factors on the concentration of chemical elements in the plant food products. Nauka I Studia, 10, 46-59.
- Anspok, P. I. (1990). Mikroudobrenija: spravochnik. Ed. 2. Agropromizdat, 6-25.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Елена Владимировна Высоцкая, Алла Наумовна Некос, Юрий Гаврилович Беспалов, Константин Валентинович Носов, Алена Леонидовна Петухова
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The consolidation and conditions for the transfer of copyright (identification of authorship) is carried out in the License Agreement. In particular, the authors reserve the right to the authorship of their manuscript and transfer the first publication of this work to the journal under the terms of the Creative Commons CC BY license. At the same time, they have the right to conclude on their own additional agreements concerning the non-exclusive distribution of the work in the form in which it was published by this journal, but provided that the link to the first publication of the article in this journal is preserved.