Негативні впливи на природне середовище хімічних засобів, що використовуються проти патогенів картоплі
Ключові слова:
екологічні проблеми, насіння картоплі, картопля, фітопатогени, фунгіцидиАнотація
Мета. Дослідження зосереджено на аналізі хімічних речовин, які найчастіше використовуються проти патогенів картоплі, та їх негативного впливу на водні та ґрунтові екосистеми, а також на пошук альтернативних рішень. Цей аспект є надзвичайно важливим, оскільки якість та кількість врожаю залежать головним чином від появи захворювань на плантаціях та умов зберігання врожаю. Найчастіше боротьба з патогенами здійснюється за допомогою фунгіцидів. Вони, у свою чергу, негативно впливають на водні та ґрунтові системи, що впливає на рівень родючості та якість продукції, що вирощуються.
Результати. Аналіз показав негативний вплив фунгіцидів на ґрунт і водні екосистеми. Згідно з отриманими результатами, найбільш небезпечними є пропамокарб гідрохлорид, манкозеб, флуазинам і фамоксат. Примітно, що 30% хімічних речовин, представлених у цьому огляді, є надзвичайно токсичними, 38% - помірно токсичними, а 17% - токсичними. Встановлено, що повторне використання однакових фунгіцидів призводить до адаптації патогенів до активних речовин, тоді як їх заміна іншими хімічними речовинами призводить до додаткових витрат. Дослідження вказує на необхідність зміни існуючої стратегії захисту шляхом усунення найбільш небезпечних хімічних сполук для природи та доповнення програми захисту екологічно безпечними біопрепаратами. Запропоновано нову стратегію для боротьби з патогенами картоплі на основі компонентів, отриманих з вітчизняних рослин з високим потенціалом біологічної активності (наприклад, Curcuma longa, Allium sativum). Інноваційний підхід до захисту рослин - це використання природних, ефективних і безпечних технологій для зменшення або навіть усунення традиційних хімічних препаратів. Висновки. Щоб запобігти подальшій деградації природного навколишнього середовища, представлені хімікати повинні бути замінені ефективними природними речовинами, що демонструють антимікробну активність. Запобігання подальшої деградації навколишнього середовища, спричиненої розвитком сільського господарства, є надзвичайно важливим, оскільки якість і врожайність сільськогосподарських культур залежать від якості ґрунту, а якість культур впливає на здоров'я людини.
Посилання
The EU potato sector - statistics on production, prices and trade 2016: The_EU_potato_sector statis-tics_on_production,_prices_and_trade. Available at: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics
Top Potato Producing Countries Europe 2018. Available at: https://www.potatopro.com/europe/potato-statistics
EPPO Global Database. Available at: https://gd.eppo.int
European and Mediterranean Plant Protection Organization/ Organisation Européenne et Méditerranéenne pour la Protection des Plantes. Available at: https://www.eppo.int/ACTIVITIES/plant_quarantine/A2_list
Pastrik, K.H. (2000). Detection of clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus in potato tubers by multiplex pcr with coamplification of host dna, European Journal of Plant Pathology, 106(2). 155–165
López, M.M., Bertolini, E., Olmos, A., Caruso P., Gorris, M.T., Llop, P., Penyalver, R., Cambra, M. (2003). Innovative tools for detection of plant pathogenic viruses and bacteria, International Microbiology, 6(4), 233–243
Lees, A. K., Cullen, D. W., Sullivan, L., Nicolso, M. J. (2002). Development of conventional and quantitative real-time PCR assays for the detection and identification of rhizoctonia solani AG-3 in potato and soi, Plant Pathology. 51, 293 – 30
Lindholm, P.,Kortemaa, H., Kokkola, M., Haahtela, K., Salkinoja-Salonen, M., Valkonen, J.P. T. (2007). Streptomyces spp. Isolated from potato scab lesions under nordic conditions in Finland, Plant Disease, 22 .
Babcock, M. J., Eckwall, E.C., Schottel, J. L.(1993). Production and regulation of potato-scab-inducing phytotoxins by Streptomyces Scabies, Journal of General Microbiology. 139, 1579-1586. Printed in Great Britain
Talbot Brewer M., Larkin R. P. (2005). Efficacy of several potential biocontrol organisms against Rhi-zoctonia solani on potato, Elsevier Crop Protection, 24(11). 939-950
Cullen, D. W. , Lees, A.K. , Toth, I. K. , Duncan, J. M. (2001). Conventional PCR and real-time quantitative pcr detection of Helminthosporium Solani in soil and on potato tubers, European Journal of Plant Pa-thology ,(4), 387–398
Van der Waals, JE., Korsten, L., Slippers, B. Genetic diversity among Alternaria solani isolates from pota-toes in South Africa. Plant Disease. 88 (9), 959-964
EPPO Global Database: Available at: https://gd.eppo.int
Bruynzeel, D.P. & van Ketel, W.G. (1986) Contact dermatitis due to chlorothalonil in floriculture. Contact Derm., 14, 52–68.
Occupational Health Services Inc. (1987). Material Safety Data Sheet: Chlorothalonil. 2/25/87. NY.
Hazardous Chemical Information System (HCIS), Safe Work Australia propineb (ISO) Available at: http://hcis.safeworkaustralia.gov.au/HazardousChemical/Details?chemicalID=3693
UN Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS)
GHS Classification Tree Available at: http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/ghs_welcome_e.html
U.S. Environmental Protection Agency. Cymoxanil; Pesticide Tolerances for Emergency Exemptions. Federal Register Document 97-12475. May 13, 1997.
International Agency for Reasearch on Cancer.World Health Organization.IARC Monographs on the Identi-fication of Carcinogenic Hazardz to Humans:m . Available at: https://monographs.iarc.fr
Gowan Comercio Internacional e Servicos, Lda, Rua Ivens No 3 B, Dona Mecia Building, 6th Floor, 9000-046 Funchal, Madera, Republika Portugalska. Załącznik do zezwolenia MRiRW nr R- 206/2016 z dnia 17.10. 2016 r.
J.R. Bertelsen, E.de Neergaard and V.Smedegaard-PetersenFungicidal effects of azoxystrobin and epoxicon-azole on phylloshere fungi,senescence and yield of winter wheat.Department of Plant Biology,Royal Votori-nary and Agrocultural University, Thorvaldsensvej 40, DK-1871 Frederiksberg C, Denmark.
Buser, H-R., Müller, M.D., Poiger, T., Balmer, M. E. Environmental Behavior of the Chiral Acetamide Pesticide Metalaxyl: Enantioselective Degradation and Chiral Stability in Soil Swiss Federal Research Sta-tion, CH-8820 Wädenswil, Switzerland.
Smith, F. D., Phipps, P. M., Stipes, R. J. (1992) Fluazinam: A New Fungicide for Control of Sclerotinia Blight and Other Soilborne Pathogens of Peanut. Peanut Science, 19(2), 115-120. https://doi.org/10.3146/i0095-3679-19-2-14
Fengshou Dong, Jing Li, Bezhan Chankvetadze, Yongpu Cheng, Jun Xu, Xingang Liu, Yuanbo Li, Xiu Chen, Carlo Bertucci, Daniele Tedesco, Riccardo Zanasi, and Yongquan Zheng (2013). Chiral Triazole Fungicide Difenoconazole: Absolute Stereochemistry, Stereoselective Bioactivity, Aquatic Toxicity, and Envi-ronmental Behavior in Vegetables and Soil, Environ. Sci. Technol., 47 (7), 3386–3394.
Bogucka, B., Dubis, B., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Mozolewski, W. (2017). Effect of mineral fertili-zation on harmful components in potato tubers with purple-blue flesh, Scientiarum Polonarum ACTA, Agri-cultura 16(4) , 191–198.
Urbanowicz, J. (2014). Herbicydy do walki z chwastami na plantacjach ziemniaka, Ziemniak Polski. (2), 35-41.
Dorn B. , Musa T. , Krebs H. , Men Fried P., Forrer Rudolf H. (2007). Control of late blight in organic potato production: evaluation of copper-free preparations under field, growth chamber and laboratory conditions, European Journal of Plant Pathology . 119(2), 217–240.
Ammon HPT, Wahl MA 1991. PHARMACOLOGY OF CURCUMA LONGA. Planta Med 57: 1-7.
Moo-Key Kim, Gyung-Ja Choi, And Hoi-Seon Lee, (2003). Fungicidal property of curcuma longa l. Rhi-zome-derived curcumin against phytopathogenic fungi in a greenhouse. J. Agric. Food Chem. 51, 1578−1581
Hu, Y., Zhang, J., Kong, W., Zhao, G., Yang, M. (2017). Mechanisms of antifungal and anti-aflatoxigenic properties of essential oil derived from turmeric (Curcuma longa l.) on Aspergillus flavus. Food Chemistry, Apr 1;220:1-8. DOI:10.1016/j.foodchem.2016.09.179
Ulla Bång (2007). Screening of natural plant volatiles to control the potato (Solanum Tuberosum) Patho-gens Helminthosporium Solani, Fusarium Solani, Phoma Foveata And Rhizoctonia Solani. Potato Re-search, (2), 185–203
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).