Вплив кисню та вуглекислого газу на очищення води від бактерій та дріжджів в кавітаційних умовах

Автор(и)

Ключові слова:

кавітація, знезараження води, бактерії, дріжджі, кисень, вуглекислий газ

Анотація

Мета. Дослідити процес очищення води з вмістом бактерії роду Bacillus cereus та дріжджів роду Saccharomyces сerevisiae в умовах кавітації та атмосфері газів різної природи (кисню та вуглекислого газу). Оцінити та порівняти ефективність руйнування бактеріальних клітин з дріжджовими, а також визначити ефективну природу газу під час кавітаційної обробки водної системи.

Методи. Досліджувані модельні середовища озвучувались дією ультразвукового генератора (УЗДН-2T) з частотою 22 кГц, потужністю 35 Вт. Газовими бульбашками слугували кисень і вуглекислий газ як додаткові зародки кавітації. Кількість мікроорганізмів до і після озвучування визначалась шляхом підрахунку колоній, які виросли на поживному середовищі в чашці Петрі і виражалась в колоній-утворюючих одиницях (КУО).

Результати. Представлені результати морфологічних ознак бактерій і дріжджів, а також знімки клітин за результатами мікроскопічних досліджень при відповідному збільшенні, характерному для конкретного роду мікроорганізмів. Обчислені ступені руйнування мікроорганізмів, виражених у відсотках. За результатами досліджень руйнуванню швидше піддавались бактерії роду Bacillus cereus, порівняно з дріжджами роду Saccharomyces сerevisiae в умовах одночасної дії газу та кавітації. Резистентність дріжджових клітин МО пояснюється результатом специфічного впливу кавітації на клітинну стінку дріжджів та їх міжгенетичної різниці в структурах стінки клітин. Експериментально показано більшу ефективність дії кисню в процесах кавітаційної обробки як бактерій, так і дріжджів, порівняно з дією вуглекислого газу.

Висновки. Відзначено активніше руйнування бактеріальних клітин, порівняно з дріжджовими в умовах газ/кавітація. Досліджено, що кисень в кавітаційних умовах описується більшою величиною ступеня руйнування мікроорганізмів, що пояснюється природою дії самого газу в умовах експерименту. Показано, що ефективність очищення води від мікроорганізмів залежить від природи барботованого газу в кавітаційних умовах.

Біографія автора

І. З. Коваль, Національний університет «Львівська політехніка»

канд. техн. наук, доц.

Посилання

Myahchenko, O. P. (2010). Fundamentals of ecology. Kyiv: Center for Educational Literature (in Ukrainian).

Alokhina, T. M., Bobko, A. O. & Malakhov, I. M. (2008). Content of heavy metals in water and sediments of the Ingulets River. Hydrobiological Journal, 44(3), 114-120 (in Ukrainian).

Salo, T. L., Chornokozynskyy, A. V. & Vashkulat, M. P. (2008). Impact of urban wastewater on the formation of water quality in the Middle Dnieper basin. Environment and health, 3(46), 76-78 (in Ukrainian).

Burya, O. I. & Kudyna, O. F. (2006). Water - Properties, Problems and Methods of Purification. Dnepropetrovsk : Thresholds (in Ukrainian).

Bhavya, M. L. & Umesh, H. H. (2019). Sono-photodynamic inactivation of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in orange juice. Ultrasonics Sonochem., 57, 108-115.

Iorio, M. C., Bevilacqua, A., Corbo, M. R., Sinigaglia, М. & Altieri, С. (2019). A case study on the use of ultrasound for the inhibition of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in almond milk. Ultrasonics Sonochem., 52, 477-483.

Kong, Y., Peng, Y. & Zhang, Zh. (2019). Removal of Microcystis aeruginosa by ultrasound: Inactivation mechanism and release of algal organic matter. Ultrasonics Sonochem., 56, 447-457.

Li, Y., Shi, X., Zhang, Zh. & Peng, Y. (2019). Enhanced coagulation by high-frequency ultrasound in Micro-cystis aeruginosa-laden water: Strategies and mechanisms. Ultrasonics Sonochem., 55, 232-242.

Carrillo-Lopez, L. M., Huerta-Jimenez, M. & Garcia-Galicia, I. A. (2019). Bacterial control and structural and physicochemical modification of bovine Longissimus dorsi by ultrasound. Ultrasonics Sonochem., 58, 104-108.

Park, J., Son, Y. & Lee, W. H. (2019). Variation of efficiencies and limits of ultrasonication for practical algal bloom control in fields. Ultrasonics Sonochem., 55, 8-17.

Palanisamy, N., Seale, B. & Turner, A. (2019). Low frequency ultrasound inactivation of thermophilic bacilli (Geobacillus spp. and Anoxybacillus flavithermus) in the presence of sodium hydroxide and hydrogen peroxide. Ultrasonics Sonochem., 51, 325-331.

Stamper, D. M., Holm, E. R. & Brizzolara, R. A. (2008). Exposure times and energy densities for ultrasonic disinfection of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus avium, and sewage. Journal of En-vironmental Engineering and Science, 7(2), 139-146.

Lambert, N., Rediers, H., Hulsmans, A. & Joris K. (2010).

Evaluation of ultrasound technology for the disinfection of process water and the prevention of biofilm formation in a pilot plant. Water Sci Technol., 61(5), 1089-1096.

Naddeo, V., Cesaro, A., Mantzavinos, D. & Fatta-Kassinos, D. (2014). Water and wastewater disinfection by ultrasound irradiation - a critical review. Global Nest Journal, 16(3), 561-577.

Luhovskyi, O. F., Gryshko, I. A. & Bernyk, I. M. (2018). Enhancing the Efficiency of Ultrasonic Wastewater Disinfection Technology. Journal of Water Chemistry and Technology, 40, 95-101.

Koval, I. Z. (2017). Microbial disaggregation with and without gas bubbling under cavitation conditions. The environment and the industry, 22, 56-60.

##submission.downloads##