ОЦІНКА АТМОСФЕРНОГО ЗАБРУДНЕННЯ, ЯК СКЛАДОВА ЛАНДШАФТНО-ЕКОЛОГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ У ПРИРОДООХОРОННОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • Н. В. МАКСИМЕНКО Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна
  • В. А. ПЕРЕСАДЬКО Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна
  • Г. В. ТІТЕНКО Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна
  • М. І. КУЛИК Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна

Ключові слова:

ландшафтно-екологічне планування, оціночний етап, атмосферне повітря, картографічна модель, забруднення, природоохоронний менеджмент, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю, пил

Анотація

В межах оціночного етапу ландшафтно-екологічного планування (ЛЕП) території Харківської області розроблено картографічні моделі екологічного стану атмосферного повітря. Проаналізовано сумарне забруднення, зумовлене діяльністю стаціонарних джерел, виявлено групи районів з різною щільністю сумарних викидів у повітря та знайдені причини такого становища. Визначено, що у викидах до атмосфери від стаціонарних джерел переважають діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю та пил. На основі створених картографічних моделей виявлено території з критичним рівнем забруднення, встановлено тенденції в часовій динаміці забруднення кожною з речовин по всіх районах області. Окреслено основні напрямки природоохоронного менеджменту для області в цілому та запропоновано новітній спосіб подачі інформації про забруднення повітря для такого типу адміністративних одиниць – інтерполяційні моделі, що повною мірою відповідають потребам ЛЕП.

Біографії авторів

Н. В. МАКСИМЕНКО, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

канд.геогр.наук, доц.

В. А. ПЕРЕСАДЬКО, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доктор геогр. наук, проф.

Г. В. ТІТЕНКО, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

канд.геогр.наук, доц.

М. І. КУЛИК, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

канд. техн. наук

Посилання

Ландшафтне планування в Україні / Л. Г. Руденко, Є. О. Маруняк, О. Г. Голубцов та ін.; під ред.. Л. Г. Руденка. – К. : Реферат, 2014. – 144 с.

Максименко Н. В. Структура і динаміка забруднення атмосферного повітря Харківської області /Н. В. Максименко, К. Ю. Різник, А. С. Александрова // Людина та довкілля. Проблеми неоекології. - № 3-4, 2014. – С. 81-94.

Харківська область у 2013 році. Статистичний щорічник. – Х. : 2014. – 492 с.

Екологічний паспорт регіону. Харківська область. – Х. 2014. – 174 с.

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Харківській області у 2013. – Х. : Департамент екології та охорони навколишнього природного середовища ХОДА, 2014. – 225 c.

Доповідь про стан навколишнього природного середовища в Харківській області у 2010 році. – Х. : Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Харківській області, 2011. – 260 с.

Доповідь про стан навколишнього природного середовища в Харківській області у 2012 році. – Х. : Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Харківській області, 2013. – 247 с.

Програма охорони навколишнього природного середовища м. Харкова на 2008-2012 р.р. – Х. : Відділ екології Департаменту житлово-комунального господарства та енергетики Харківської міської ради, 2008. – 27 с.

Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.centrenergo.com/ru/divisions/zmey/

Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.objectiv.tv/020215/109187.html

Екологічний аудит: Підручник / В. Я. Шевчук, Ю. М. Саталкін, В. М. Навроцький, – К. : Вища шк.., 2000. – 344 с.

##submission.downloads##