Оптимізація гідрохімічного складу води у рослинництві методом структуризації
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2021.231882Ключові слова:
водневий показник, загальна жорсткість, хлориди, нітрати, амоній, електропровідність, смак, прилад, поліпшення, органічне землеробствоАнотація
Встановлено, що гідрохімічний склад води, яка використовується для зрошення та обприскування в рослинництві та землеробстві, відіграє важливу роль щодо її ефективності та впливу на ґрунти й рослини. Першочерговими характеристиками води є величина реакції (рН), загальна жорсткість, концентрація хлоридів, нітратів, амонію та електропровідність.
Зразки води відбирали з річки Південний Буг у межах Вінницької області. Структуризацію води робили перед проведенням аналізу, використовуючи структуризатор «Оджас». Лабораторні досліди виконували в хіміко-бактеріологічній лабораторії КП «Вінницяоблводоканал». Водневий показник (рН) неструктурованої води становив 7,49. Структуризація зменшила цей показник до 7,17. Загальна жорсткість неструктурованої води склала 4,8 мг/дм3. Структуризація зменшила величину її загальної жорсткості до рівня 4,7 мг/дм3. Структуризація не змінила величину концентрації хлоридів — 45,0 мг/дм3 — в обох зразках. Вміст нітратів у неструктурованій воді становив 0,50 мг/дм3, а її структуризація зменшує цей показник нижче чутливості вимірювального приладу (менше 0,50 мг/дм3), що становить понад 2,0% і більше, але достовірно цю величину встановити не вдалося через технічну чутливість приладу. Вміст амонію в неструктурованій воді склав 0,07 мг/дм3. Під час структуризації концентрація амонію зменшилася до 0,05 мг/дм3. Електролітична провідність неструктурованої води склала 563,0 мк см/см. Після структуризації вона зросла та становила 568,0 мк см/см. Смак неструктурованої та структурованої води не відрізнявся і становив 1 бал. Структурування річкової води, що використовується в рослинництві та землеробстві, зумовлює зменшення концентрації в ній амонію на 28,57 %; нітратів — на 2,0 % і більше; зниження водневого показника (рН) — на 4,27 % та загальної жорсткості — на 2,08 %; зростання електропровідності — на 0,88 %, що оптимізує її характеристики. Варто зауважити, що смак та концентрація хлоридів у воді під час структуризації не змінюється.
Посилання
Serebryakov, R.A., Stepanov, A.P. (2013). Polucheniye strukturirovannoy vody i yeyo ispol’zovaniye v tekhnologiyakh sel’skogo khozyaystva [Receiving structured water and its use in agricultural technologies]. Al’ternativnaya energetika i ekologiya — Alternative energy and ecology, 7, 111–116 [in Russian].
Kuryk, M.V., Nikitenko, A.M. (2000). Bioenerhoinformatsiyni vlastyvosti vody [Bioenergy information properties of water]. Visnyk Bilotserkivs’koho derzhavnoho ahrarnoho universytetu — Bulletin of Bila Tserkva State Agrarian University, 2, 156–159 [in Ukrainian].
Sankin, G.N., Teslenko, V.S. (2016). Inerczionnost izmeneniya elektroprovodnosti vody v slabykh postoyannykh magnitnykh polyakh [Inertia of changes in the electrical conductivity of water in weak constant magnetic fields]. Ekologicheskij vestnik — Ecological bulletin, 2, 66–77 [in Russian].
Bannikov, V.V. E`lektromagnitnaya obrabotka vody` [Electromagnetic water treatment]. E’kologiya proizvodstva — Ecology of production, 4, 25–35 [in Russian].
Storchous, I.M. (2017). Yakist’ vody ta efektyvnist’ zasobiv zakhystu roslyn [Water quality and effectiveness of plant protection products]. Ahronom — Agronomist, 2, 25–27 [in Ukrainian].
Storchous, I.M. (2020). Vplyv yakosti vody na efektyvnist’ pestytsydiv [Influence of water quality on pesticide efficiency]. Ahronom — Agronomist, 1, 60– 66 [in Ukrainian].
Lykhovyd, P.V. (2019). Ahromelioratyvnyy monitorynh hruntiv i zroshuval’noyi vody [Agromeliorative monitoring of soils and irrigation water]. Ovoshchy y frukty — Vegetables and fruits, 16–24 [in Ukrainian].
Loboda, O., Goncharuk, V. (2010). Theoretical Study on Icosahedral. Water Clusters, Chemical Physics Letters, 484 (4–6), 144–147 [in English].
Tokmachev, A.M., Tchougreeff, A.L., Dronskowski, R. (2010). Hydrogen-Bond Networks in Water Clusters (H2O). An Exhaustive Quantum-Chemical, European Journal of Chemical Physics And Physical Chemistry, 11(2), 384–388 [in English].
Ignatov, I., Mosin, O.V. (2013). Isotopic Composition of Water and its Temperature in Modeling of Primordial Hydrosphere Experiments. Science Review, 1, 17–27 [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).