Оцінка придатності ґрунтів для виробництва органічної продукції рослинництва на місцевому рівні облаштування території

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2023.278547

Ключові слова:

родючість, відповідність угідь, ступінь придатності, агрохімічні показники, антропогенний вплив, макро- та мікроелементи

Анотація

Розвиток органічного виробництва в Україні є перспективним та актуальним питанням сьогодення. Органічне виробництво має багато переваг, включаючи збереження родючості ґрунтів, зниження впливу на довкілля та забезпечення якісної та безпечної продукції. Господарство, що використовує свої родючі ґрунти для органічного виробництва, може мати позитивний вплив на якість продукції та підвищити її цінність на ринку. Важливо зазначити, що ведення органічного виробництва потребує систематичної роботи з підтримки родючості ґрунту. Тому рекомендується регулярно проводити агрохімічні аналізи та відновлювальні заходи для підвищення родючості ґрунту. У статті науково обґрунтовано, що ґрунти фермерського господарства агрофірми “Базис” Уманського району Черкаської області є придатними для виробництва органічної продукції рослинництва. Для цього проведено оцінку територіального розміщення відносно джерел можливого антропогенного впливу та радіаційного забруднення території. У населеному пункті немає сміттєзвалища для твердих побутових відходів і складів із пестицидами та отрутохімікатами. Основні підприємства-забруднювачі розташовані на відстані 12 км, тобто в районному центрі, у м. Умань. Проведений аналіз матеріалів суцільної агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення. Цей аналіз дозволив встановити, що ґрунти мають оптимальний рівень гумусу та поживних речовин, не містять шкідливих металів та інших токсичних речовин. Таким чином, можна стверджувати, що ґрунти фермерського господарства агрофірми “Базис” Уманського району Черкаської області є придатними для вирощування органічної продукції рослинництва, що гарантує якість і безпеку виробленої продукції.

Біографія автора

Р.В. Подзерей, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Посилання

Ahrokhimichnyi analiz [Agrochemical analysis]. (2005). Kyiv [in Ukrainian].

Vovk, V.I. (2004). Sertyfikatsiia orhanichnoho silskoho hospodarstva v Ukraini: suchasnyi stan, perspektyvy, stratehiia na maibutnie [Certification of organic agriculture in Ukraine: current state, prospects, strategy for the future]: Orhanichni produkty kharchuvannia. Suchasni tendentsii vyrobnytstva i marketynhu: materialy mizhnarodnoho seminaru — Organic Food Products. Modern Trends in Production and Marketing: Materials of the International Seminar (pp. 3– 7). Lviv [in Ukrainian].

Humeniuk, H.D., Badzhura, O.V. (2010). Orhanichne vyrobnytstvo v sviti — istoriia rozvytku ta suchasnyi stan [Organic Production Worldwide — History of Development and Current State]. Bioresursy i pryrodokorystuvannia — Bioresources and Nature Management, vol. 2, No 3, 56–62 [in Ukrainian].

Yakist gruntu. Pokaznyky rodiuchosti gruntiv. [Soil Quality. Indicators of Soil Fertility]. (2004). DSTU 4362:2004. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=67099 [in Ukrainian].

Makarenko, N.A, Bondar, V.I. & Makarenko, V.V. (2008). Vstanovlennia dopustymykh kontsentratsii shkidlyvykh rechovyn [Establishment of Allowable Concentrations of Harmful Substances]. DSTU 4944:2008. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Yakist gruntu. Metod vyznachannia orhanichnoi rechovyny [Soil Quality. Method for Determination of Organic Matter]. (2004). DSTU 4289:2004. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=56400 [in Ukrainian].

Kysil, V.I. (2005). Ahrokhimichni aspekty ekolohizatsii zemlerobstva [Agrochemical Aspects of Agriculture Ecologization]. Kh.: "13 typohrafiia" [in Ukrainian].

Kysil, S. (2012). Porivniannia natsionalnoi zakonodavchoi bazy Ukrainy ta Yevropeiskoho Soiuzu shchodo bezpechnosti kharchovoi produktsii [Comparison of the National Legislative Framework of Ukraine and the European Union on Food Safety]. Naukovo–tekhnichnyi zhurnal “SSIa” — Scientific and Technical Journal "SSA", 4, 57–60 [in Ukrainian].

Klitna, M.R., Bryzhan, I.A. (2013). Stan i rozvytok orhanichnoho vyrobnytstva ta rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [State and Development of Organic Production and Organic Product Market in Ukraine]. Efektyvna ekonomika — Efficient Economy, 10. URL: http://www.m.nayka.com.ua/?op=1&j=efektyvnaekonomika&s=ua&z=2525 [in Ukrainian].

Mylovanov, Ye.V. (2016). Orhanichne silske hospodarstvo v Ukraini: zakonodavstvo ta perspektyvy [Organic agriculture in Ukraine: legislation and prospects]. URL: https://dspace.organic-platform.org/xmlui/handle/data/432 [in Ukrainian].

Makarenko, N.A. (Ed.). (2014). Orhanichna silskohospodarska produktsiia: osnovni vymohy do yakosti ta umov vyrobnytstva: nauk.-metod. rekom. [Organic Agricultural Products: Main Quality Requirements and Production Conditions: Scientific and Methodological Recommendations]. Kyiv [in Ukrainian].

Ratoshniuk, T.M. (2012). Ekonomichnyi mekhanizm stymuliuvannia vyrobnytstva ekolohichno chystoi produktsii [Economic Mechanism for Stimulating the Production of Environmentally Clean Products]. Ekonomika APK — Agricultural Sector Economy, 1 (25), 150–154 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-14

Номер

Розділ

Статті