ПРОДУКТИ З ПРОРОЩЕНОГО ЗЕРНА «ЗЕРНЯТКО ПІКАНТНЕ»

Автор(и)

  • C. А. Бажай-Жежерун

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50264

Ключові слова:

зерно пшениці, пророщування, вітаміни, оздоровчі продукти, харчова цінність, показники якості

Анотація

Досліджено вплив різних концентрацій водних екстрактів часнику та цибулі на зміну енергії та здатності проростання зерна пшениці. Визначено, що оптимальною є концентрація екстрактів 15 – 20 г/дм3.

Встановлено, що при гідротермічному обробленні, яке включає пророщування зерна пшениці з використанням екстрактів часнику та цибулі, значно зростає вміст вітамінів групи В,  вітамінів Е та С порівняно з вмістом у зерні, пророщеному у воді.

Розроблено технологію оздоровчих продуктів «Зернятко пікантне» з екстрактами часнику та цибулі. Розраховано норми витрати сировини та матеріалів під час виробництва продуктів «Зернятко пікантне». Визначено органолептичні показники та основні показники харчової і біологічної цінності продуктів.  Запропоновано та обґрунтовано термічні режими оброблення продукту «Зернятко пікантне», визначено гарантійний термін зберігання.

Посилання

Bazhay-Zhezherun SA Тhe use of the biologically activated grain of wheat for production of glazed bar "health". Nauka i studia. 2014; 16(126): 35-42, ISSN 1561-6894.

Wang KH, Lai YH, Chang JC, Ko TF, Shyu SL, Chiou RY Germination of peanuts kernels to enhance resveratrol biosynthesis and prepare sprouts as a functional vegetable, J. Agric. Food Chem. 2005; 53: 242-246.

Acevedo E, Silva P, Silva H Wheat growth and physiology. Plant Production and Protection. 2002; 30: 35 - 36.

Bowden P, Edwards J, Ferguson N Wheat: Growth and development. State of New South Wales through NSW, Switzerland: Department of Primary Industries. 2007.

Buriro M, Keerio MI. (Wheat seed germination under the influence of temperature regimes. Sarhad J. Agric. 2010; 31: 539-543.

Kim YS, Kim JG, Lee YS, Kang IJ Comparison of the chemical components of buckwheat seeds and sprouts. J. Korean Soc. Food Sci. 2005; 34: 81-86.

Kariiuoto S Effect of germination fnd thermal treatments on folates in rye. J. Agric Food Chem. 2006; 54(25): 9522-9528

Kim Sun Ju and Sarker, Md Zaidul Islam and Suzuki, Tatsuro and Mukasa, Yuji and Hashimoto, Naoto and Takigawa, Sigenobu and Noda, Takahiro and Matsuura Endo, Chie and Yamauchi, Hiroaki. Comparison of phenolic compositions between common and tartary buckwheat (Fagopyrum) sprouts. Food Chemistry. 2008; 110(4): 814-820.

Sharshunov VA, Urbanchyk EN, Kas'yanova L.A, Yvanov PH, Aheenko OV Byotekhnolohycheskye pryemy povyshenyya effektyvnosty zernovykh resursov Belarusy. Vesty Natsyonal'noy Akademyy Nauk Belarusy. 2008; 1: 101-106.

Onopriychuk OO Udoskonalennya tekhnolohiyi syrkovykh vyrobiv iz zernovymy inhrediyentamy): avtoref. dys. ... kand. tekhn. nauk : 05.18.16, 2008. NUKhT: Kyyiv.

Zielińska-Dawidziak M, Piasecka-Kwiatkowska D, Twardowski T, Wpływ jonów Fe2+ działających na kiełkujące nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość skrobi i cukrów redukujących. Nauka Przyr. Technol. 2010; 4: 1-8, ISSN 1897-7820.

Tsapalova YE, Sotnykov OM Povyshenye byolohycheskoy tsennosty khleba putem byoaktyvatsyy zerna pshenytsy. Vlyyanye prorashchyvanyya na khymycheskyy sostav y kachestvo kleykovyny. Khlebopechenye Rossyy. 1999; 6: 26-27.

Koryachkyna SY, Kuznetsova EA Ynnovatsyonnaya tekhnolohyya khleba yz proroshchennoho zerna pshenytsy / Khranenye y pererabotka zerna. 2009; 3 (117): 51-53.

Kraska P, Ska-Poppe E Wpływ wodnych wyci gów z Apera spica-venti na energi i zdolnosc kiełkowania Secale cereale i Triticosecale. Annalesu Universitatis Mariae Curie-Sklodowska, Lublin – Polonia. 2007; 2: 127-136.

Zhukevych O Fitontsydna aktyvnist' roslynnoyi syrovyny. Kharchova promyslovist'. 2009; 5: 61-53.

Bazhay SA, Fedorenchenko LO Syntez vitamiv E ta S pry proroshchuvanni zerna pshenytsi. Suchasni metody stvorennya novykh tekhnolohiy ta obladnannya v kharchoviy promyslovosti: Prohrama i materialy Mizhnarodnoyi naukovoyi konferentsiyi molodykh vchenykh, aspirantiv ta studentiv, Kyіv. 2002; Ch II,71.

Zubar NM Osnovy fiziolohiyi ta hihiyeny kharchuvannya. Kyіv.: Tsentr uchbovoyi literatury. (2010).

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування