Аналіз стану та перспективи розвитку житлово-комунального господарства України.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.15.2017.135311

Ключові слова:

житлово-комунальне господарство, стратегічні альянси, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, керуюча компанія.

Анотація

У статті викладено результати аналізу стану житлово-комунального господарства України. Дослідження останніх публікацій свідчить про наявність невирішених питань стосовно основних форм організації співпраці громадян, як власників житла та підприємств, котрі надають комунальні послуги населенню. Означені механізми можливої співпраці співвласників багатоповерхових будинків з комунальними підприємствами. Запропоновано один з найбільш перспективних напрямів взаємодії в цій галузі - стратегічний альянс. На основі аналізу стану структури та динаміки житлового фонду України були виявлені основні проблемні напрямки з якими зіштовхуються співвласники при створенні ОСББ. Досліджено динаміку створених та зареєстрованих ОСББ в Україні за період 2005 – 2016 рр. Означені основні проблеми підприємств житлово-комунальної галузі. Звернуто увагу на планування ефективності розвитку житлово-комунального господарства, що включає не тільки певні рівні показників ефективності і заходи для забезпечення запланованого рівня, але й не відокремлення від планування господарського комплексу. Розглянуто впровадження заходів щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму управління житлово-комунальним господарством призводить до зміни показників, що характеризують діяльність підприємств, організацій і галузі в цілому. Процес створення ОСББ в Україні неоднозначний і часто складний, іншого шляху ефективного управління своїм житлом в багатоквартирному будинку на даний момент не існує. І чим раніше співвласники будинку зважаться на створення ОСББ, тим раніше вони почнуть жити у відремонтованому будинку. Незважаючи на активну політику держави щодо стимулювання ОСББ, показник виконання плану по створенню об'єднань в середньому по регіонах України має доволі низьке значення.

Біографія автора

Наталя Сергіївна Захаренко, ДВНЗ «ПДТУ», Маріуполь

к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств

Посилання

1. Сухонос М. К., Молодченко Т. Г., Прасол В. М. Аналіз технічного стану житлового фонду України та пропозиції щодо його оцінки [Електронний ресурс] / М. К. Сухонос, Т. Г. Молодченко, В. М. Прасол // Економічний вісник Донбассу. – 2014. - № 1 (35). – С. 51 – 55. - Режим доступу : http://ojs.kname.edu.ua/index.php/area/article/viewFile/1115/1047

2. Сайт Інформаційного порталу з благоустрою [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://blagoustriy.info

3. Сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/

4. Онищук Г. Економіка житлово-комунального господарства: нові підходи у формуванні цінової і тарифної політики/ Г. Онищук // Економіка України. - 2001. - № 7. - С. 22-28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-17

Номер

Розділ

Статті