Калінін О.В. Перспективність диверсифікації на сучасному етапі економічного розвитку

Автор(и)

  • O. Kalinin DUNS "Priazovsky state technical University) Mariupol, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.35754

Ключові слова:

диверсифікація, стратегія, конгломерат, ефективність

Анотація

У статті розглядається одна з самих часто вживаних стратегій розвитку діяльності підприємства - диверсифікація. У роботі вивчені переваги і недоліки таких стратегій диверсифікації як диверсифікація в незв'язані галузі, відновлення, економія, реструктуризація портфеля та ін. Особливо відмічена стратегія багатонаціональної диверсифікації, що дозволяє компаніям скоординовано інвестувати в розробки, що проводяться на міжнародному рівні і отримувати значні переваги в умовах глобальної конкуренції. Стратегії диверсифікації не є взаємовиключними, можуть використовуватися комбіновані залежно від індивідуальних характеристик компанії для посилення її конкурентних позицій, служити основою розвитку її інноваційної діяльності. Виявлений важливий компонент управління диверсифікацією інноваційної компанії - аналіз розриву між поточним станом компанії і її стратегічними планами по розвитку, «гeп-аналiз», що дістав назву, або «аналіз розривів», за допомогою методів якого компанія здатна організовувати пошук шляхів для досягнення поставлених цілей і визначати необхідні ресурси і підходи. Були визначені різні аспекти цієї стратегії, а також її практичне застосування в господарській діяльності - у вигляді створення диверсифікованих компаній - конгломератів. У статті представлені позитивні і негативні сторони проведення диверсифікації бізнесу у рамках однієї компанії. Автором були виділені основні напрями проведення успішної диверсифікації. Яка б понизила фінансові втрати від переорієнтації, а також виходу на нові ринки збуту і сегменти діяльності. Також були представлені статистичні дані про фінансовий стан найбільших світових конгломератів, як прикладу ефективності проведення диверсифікації

Біографія автора

O. Kalinin, DUNS "Priazovsky state technical University) Mariupol

K.е.n., senior vikladach l

Посилання

Ansoff I. H. Strategic Management / I. H. Ansoff. - New Jersey. - 1989. – 519 p. (Eng)

Ivanov U. B. The theoretical basis of competitive business strategy: monogr. / U.B. Ivanov. – H.: VD «INZhEK», 2006. – 384 s. (Rus)

Kolosok V.М. Methodology of development of strategic management of large industrial enterprises: monogr. / V.М. Kolosok. Mariupol: DVNZ «PDТU», 2012. – 247 p. (Rus)

Loghutova T.G. (2007) “The Complex management by export activity of major industrial concern” : monograph ,Mariupol: SHEI «PSTU» - 290 p.

Lukshinov A.N. Strategic management: ucheb. posobie dlya vuzov. - М.: UNITI-DANA, 2000. - 375 p. (Rus)

Mackogon Y.V. (2008), “Crisis in a world economy: strategic priorities of metallurgy of Ukraine”, Ed. №1(10), pp .86-95.

Mackogon Y.V. (2008),”Mining and ferrous metal industry of Ukraine : myths and reality”, Mirror weekly, vol. № 34, p. 3.

Meskon M. Principles of Management / M. Meskon, M. Albert, F. Hedouri. - M. : Delo, 1999. – 800 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08