ЗАСТІЛЬНА КУЛЬТУРА ДАВНІХ ГРЕКІВ

Автор(и)

  • Olga Danylenko

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.2.2015.146875

Ключові слова:

кулінарна культура, застілля, Давня Греція, естетика, кулінарія, бенкет

Анотація

У статті розглядається специфіка кулінарної культури в Давній Греції, приводяться особливості естетичного оформлення застілля. Традиційну культуру давньогрецького застілля правомірно вважають основою сучасної середземноморської кулінарної традиції з широким використанням різноманітних овочів, фруктів, злаків, м’яса, оливкової олії й особливо вина. Зазначається, що традиції сервірування для пишних застіль в античних греків набули статусу ритуалу, а висока кулінарна майстерність уподібнилася за цінністю основним видам мистецтва – музиці та поезії.

Біографія автора

Olga Danylenko

аспірантка Київського національного університету культури і мистецтв

Посилання

Афиней. Пир мудрецов: В 15 кн. = ΑΘΗΝΑΙΟΥ. ΔΕΙПΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ. Книги I—VIII. / Пер. Н. Т. Голинкевича. Комм. М. Г. Витковской, А. А. Григорьевой, Е. С. Иванюк, О. Л. Левинской, Б. М. Никольского, И. В. Рыбаковой. Отв. ред. М. Л. Гаспаров. — М.: Наука, 2003. – 656 с.

Лиссараг Ф. Вино в потоке образов. Эстетика древнегреческого пира / Франсуа Лиссараг; Пер. с франц. Екатерины Решетниковой. – М.: Новое литературное обозрение, 2008. – 176 с.

Платон. Бенкет / Платон; перекл. з давньогрецької і коментарі Уляна Головач, вступна стаття Лжованні Реале. Львів: Видав¬ництво Українського Католицького Університету 2005. – xliv+178c.

Ревель Ж.-Ф. Кухня и культура: Литературная история гастрономических вкусов от античности до наших дней / Ж.-Ф. Ревель. – Екатеринбург: У-Фактория, 2004. – 336 с.

Симпосий // Словарь античности. Пер. с нем. – М.: Эллис Лак; Прогресс, 1994. – С. 525.

Словник античної міфології / Уклад. Іван Якимович Козовик, О. Д. Пономарів ; Вступ.ст. А. О. Білецький. – 2-ге вид. – К. : Наукова думка, 1989 . – 240 с.

Энциклопедия виноградарства / гол. ред. А. И. Тимуш. – Кишинев : Главная редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1986. – 512 с.

Węcowski Marek. Sympozion czyli wspólne picie. Początki greckiej biesiady arystokratycznej (IX— VII wiek p. n. e.) / Marek Węcowski. — (Parnassus. Seria naukowa pod red. dr. M. Staniszewskiego). — Warszawa:

wydawnictwo Naukowe Sub Lupa, 2011. — 402 s.

Athens. (2003). The feast of the sages. Moscow: Nauka [in Russian].

Lissarag, F. (2008). The wine in the flow of the images. The aesthetics of the Greek banquet. Moscow: Novoye lityeraturnoye obozreniye [in Russian].

Plato. (2005). The banquet. Lviv: Vydavnyctvo Ukrayins’kogo Katolyc’kogo Universytetu [in Ukrainian].

Revel, J.-F. (2004). The cooking and the culture: Literary history of the gastronomic tastes from the antiquity to the present day. Yekaterinburg: U-Factoriya [in Russian].

Symposion. (1994). Dictionary of the antiquity. Moscow: Ellis Lak; Progress [in Russian].

Kozovyk, I. Ya. & Ponomariv O. D. (Compilers). (1989). The glossary of the ancient mythology. Kyiv: Naukova dumka [in Ukrainian].

Timush, A. I. (Eds.). (1986). Encyclopedia of the viticulture. Kishinev: Glavnaya redakciya Moldavskoj Sovyetskoj Encyklopyediyi [in Russian].

Vecovski, Marek. (2011). Sympozion or common drinking. The origins of the Greek aristocratic banquets (IX-VIIth century of the BC). Warsaw: vydawnictvo Naukove Sub Lupa [in Polish].

##submission.downloads##