"Сценічне мистецтво" в проекції осмислення процесу творчої еволюції думки: інноватика кор-донів і горизонтів погляду на режисуру

Автор(и)

  • Svitlana Shumakova
  • Victoriy Bugayova

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.1.2018.148245

Ключові слова:

Інноватика освіти, новий зміст освіти, інноваційний потенціал дисципліни, креативне мислення, орієнтоване на творчий пошук

Анотація

Мета роботи – розширити сферу осмислення інноватики освіти з точки зору нових функціональних зав-дань, прояснити особливість характерологічних ознак курсу "Креативне мислення в режисерській арт-практиці", який бачиться перспективним, бо не тільки володіє змістовними новаціями, а й відповідає критеріям предметної визначеності та повноти розкриття професійної специфіки. Робота продиктована бажанням автора не тільки за-фіксувати інноваційні орієнтири, а й трактувати змістовне наповнення курсу, що подається для дискусії. Методологія, тяжіючи до принципа формалізації і методів синтезу, ґрунтується на комплексному підході осмислення і зведення в єдину картину різноманітних зв'язків, що фундують цілісність предметної області курсу "Креативне мислення в режисерській арт-практиці". Наукова новизна полягає в обґрунтуванні педагогічної продуктивності професійно-орієнтованого курсу "Креативне мислення в режисерській арт-практиці", що вводить в актуальний дискурс і створює цілісне уявлення про специфічні характеристики режисури. У висновках сформульовано твердження: інноваційна сутність курсу "Креативне мислення в режисерській арт-практиці", що апелює до прерогативи набуття професійних навичок генерації принципово нових, невідомих раніше ідей, мислення, орієнтованого на творчий пошук, має істотний потенціал в контексті актуальних освітніх технологій, утвердження нового змісту освіти і перш за все потенціал перетворення традиційного навчання в інноваційну творчу майстерню, яка визначає рівень і глибину розуміння спеціальності.

Біографії авторів

Svitlana Shumakova

кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри режисури Харківської державної академії культури

Victoriy Bugayova

кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри режисури Харківської державної академії культури

Посилання

Антонова О. Є. Сутність поняття креативності: проблеми та пошуки. Теоретичні і прикладні аспек-ти розвитку креативної освіти у вищій школі : монографія. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2012, с. 284.

Бордовский Г. А. Управление качеством образовательного процесса: монография. Санкт-Петербург РГПУ имени А. И. Герцена, 2001.

Жигірь В. І. Професійна педагогіка: навч. посіб. Київ: "Кондор", 2012.

Ляшенко О. І. Нові технології навчання : наук.-метод. зб. Київ : НМЦВО, 2004.

Отич О. М. Мистецтво у системі розвитку творчої індивідуальності майбутнього педагога про-фесійного навчання: теоретичний та методичний аспекти: монографія. Чернівці: Зелена Буковина, 2009.

Williams R. Keywords: a Vocabulary of Culture and Society. New York: Oxford University Press, 1983.

Antonova, O.E. (2012). Sutnist poniattia kreatuvnosti: problemy ta poshuky/ Teoretychni i prykladni aspek-ty rozvytku kreatyvnoi osvity u vyshchii shkoli. Monograph: Vyd-vo ZhDU im. I. Franka [in Ukrainian].

Bordovsky, G.A. (2001). Upravleniye kachestvom obrazovatel'nogo protsessa [Quality management of the educational process]. Monograph: St. Petersburg, Publishing house of Herzen State Pedagogical University of Russia [in Russian].

Zhyhir, V.I. (2011). Profesiina pedahohika : Tutorial. Kyiv : TOV "Condor" [in Ukrainian].

Liashenko, O.I. (2004). Novi tehnolohii navchannia : Scientific and methodical collection/ Kyiv : NMTSVO. [in Ukrainian].

Otych, O.M. (2009). Mystetstvo u systemi rozvytku tvorchoi indyvidualnosti maibutnogo pedagoga profesiynogo navchannj: teoretychnyi ta metodychnyi aspekty: Monografij Chernivtsi: Zelena Bukovyna [in Ukrainian].

Williams, R. (1983). Keywords: a Vocabulary of Culture and Society. New York: Oxford University Press [in USA].

##submission.downloads##