СПЕЦИФІКА КОМПОЗИТОРСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ АНДРІЯ КУШНІРЕНКА

Автор(и)

  • Ірина Ярошенко

DOI:

https://doi.org/10.32461/181627

Ключові слова:

мистецтво, Буковина, музична культура, диригентсько-хорова діяльність, композиторська творчість.

Анотація

Метою статті ‒ охарактеризувати та розглянути специфіку композиторської творчості Андрія Кушніренка, визначити його роль у культурно-історичних процесах розвитку музичного мистецтва Буковини другої половини ХХ століття. Методологія дослідження полягає в застосуванні матеріалів, які характеризують динаміку розвитку композиторської діяльності Андрія Кушніренка та тенденцій, що сприяли розвитку музичної культури й творчого доробку митця. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше досліджено характерні особливості композиторської діяльності митця Буковини А. Кушніренка другої половини ХХ століття в різних його складових: композиторська творчість, громадська, диригентсько-хорове виконавство, тобто тих здобутків, що сприяли відродженню та розвитку професійно-виконавських і культурно-просвітницьких традицій Буковини. Висновки. В результаті дослідження розкрито особливості та специфіку творчої діяльності А. Кушніренка у контексті становлення професійного диригентсько-хорового мистецтва, зроблено характеристику композиторської творчості відомого митця. Проаналізована роль буковинського фольклору у його мистецькій спадщині та особливості його використання в авторських хорових обробках та інших за жанрами оригінальних творах, визначений внесок А. Кушніренка як композитора, фольклориста у справу збереження і пропаганди буковинської обрядової культури з використанням сучасних технологій.

Посилання

Демочко К. Музична Буковина. Київ: Музична Україна, 1990. С. 18, 44.

Кушніренко А. Розвиток української музичної культури на Буковині другої половини ХІХ – поч. ХХ ст. П’ятий конгрес міжнародної асоціації україністів. Соціально-гуманітарні науки. Чернівці: Рута, 2004. С. 213.

Павлюк О. Буковина. Визначні постаті 1774 – 1918 (біографічний довідник). Чернівці: Золоті литаври, 2000. 136 с.

Ярошенко І. В. Мистецтвом встелені шляхи. Андрій Кушніренко – диригент, композитор, педагог. Чернівці: Прут, 2004. 220 с.

Ярошенко І. В. Принципи формування образного мислення диригента в творчому процесі А. Кушніренка. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Зб. наук. праць. Вип. XIV. Київ: Міленіум, 2005. С. 177–183.

Ярошенко І. В. Музичне краєзнавство Західної України ХІХ – ХХ століть: професійно-хорове мистецтво Буковини. Київ: Білий Тигр, 2015. 220 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Музикознавство