DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169110

Environmentally-safe technologies in preparing dietary food for children

Jakub Koralevsky, Stevo Karapandzha, Svitlana Shapoval, Anna Radchenko, Iztok Legat

Abstract


The article reveals the role and importance of proper healthy nutrition to ensure the functioning of the child's body. The main factors determining the health of the population, including children, and the preservation of its gene pool are analyzed. The specifics of dietary nutrition abroad are highlighted. The peculiarities of nutrition of children of different ages are substantiated. The possibility and feasibility of using chicken, turkey, quail, rabbit, nutria and ostrich meat dishes in the diet of children will be considered and will ensure healthy nutrition and strengthen the health of Ukrainian children


Keywords


diet food; health food; food quality; children; health; eco-friendly technologies

References


Lialyk, A., Kryskova, L., Kravchuk, L. (2017). Kontseptsiia funktsionalnykh kharchovykh produktiv. Stan i perspektyvy kharchovoi nauky ta promyslovosti, 114–115. Available at: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/22113/2/SPHNP_2017_Lialyk_A-The_concept_of_functional_114-115.pdf

Osoblyvosti kharchuvannia ditei riznoho viku. Available at: https://d-l.com.ua/ua-issue-article-187

Kroliache miaso – naibilsh diietychne. Available at: https://www.unian.ua/health/country/868840-krolyache-myaso-naybilsh-dietichne.html

Suleimenova, R. A., Kaldybai, I. Е., Okuskhanova, E. K., Smolnikova, F. Kh. (2017). Rol i polza kurinogo miasa v pitanii cheloveka. Molodoi uchenyi, 2, 252–257. Available at: https://moluch.ru/archive/136/38188/ (Last accessed: 25.03.2019)

Vitriak, O. P., Karpenko, P. O. (2011). Voda u kharchuvanni liudyny. Voda v kharchovii promyslovosti. Odessa, 7–8.

Dopovіd pro stan prirodnogo navkolishnogo seredovishcha v Kharkіvskіy oblastі u 2017 rotsі. Available at: https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/486/2736/95064

Boruk, S. D., Tevtul, Ya. Yu., Boruk, Y. Y. (2013). Bezopasnost prymenenyia hruntovykh vod Chernovytskoi oblasty v pyshchevoi promyshlennosty. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 17–18.

Melnyk, O. P., Ivanov, S. V., Mank, V. V., Halimova, V. M., Halimov, S. K. (2013). Vykorystannia inversiinoi khronopotentsiometrii dlia vyznachennia vmistu metaliv u kharchovykh produktakh. Yakist i bezpeka kharchovykh tekhnolohii. Kyiv: Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii, 18–20.

DSTU 7525: 2014 «Voda pytna. Vymohy ta metody kontroliuvannia yakosti» (2014). Kyiv: Minekorozvytku Ukrainy, 25. Available at: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014

Dubova, N. F. (2014). Analiz zakonodavstva Ukrainy z pytan bezpeky ta yakosti kharchovykh produktiv (ohliad literatury). Hihiiena naselenykh mists, 64, 241–249. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gnm_2014_64_38

Shtuchne likuvalne kharchuvannia. Available at: https://pidruchniki.com/2015060965407/turizm/shtuchne_likuvalne_harchuvannya

Instruktsiia z orhanizatsii kharchuvannia ditei u doshkilnykh navchalnykh zakladakh (2006). Zatverdzhena Ministerstvom osvity i nauky Ukrainy i Ministerstvom okhorony zdorovia Ukrainy. Nakaz No. 298/227. 17.04.2006. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z2206-13

Galich, A. (2018). Perepelinoe miaso v detskom ratsione.. Available at: https://kolobok.ua/814223-perepelinoe-mjaso-v-detskom-ratsione-chem-polezno-i-chem-opasno

Miaso nutrii. Available at: https://myasnuyray.com.ua/ua/diietichne-harchuvannja-korist-mjasa-indichki/

Kharakterystyka korysti i shkody miasa strausa z foto, yak pravylno pryhotuvaty take miaso, a takozh retsepty z nym. Available at: http://how.in.ua/harakteristika-koristi-i-shkodi-myasa-strausa-z-foto-yak-pravilno-prigotuvati-take-myaso-a-takozh-retsepti-z-nim.html

NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Dietary Recommendations for Healthy Children. Available at: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease (Last accessed: 23.05.2019)


GOST Style Citations


Лялик А., Криськова Л., Кравчук Л. Концепція функціональних харчових продуктів: зб. IV міжнар. наук.-тех. конф. // Стан і перспективи харчової науки та промисловості. 2017. C. 114–115. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/22113/2/SPHNP_2017_Lialyk_A-The_concept_of_functional_114-115.pdf

Особливості харчування дітей різного віку. URL: https://d-l.com.ua/ua-issue-article-187

Кроляче м’ясо – найбільш дієтичне. URL: https://www.unian.ua/health/country/868840-krolyache-myaso-naybilsh-dietichne.html

Роль и польза куриного мяса в питании человека / Сулейменова Р. А., Калдыбай И. Е., Окусханова Э. К., Смольникова Ф. Х. // Молодой ученый. 2017. № 2. С. 252–257. URL: https://moluch.ru/archive/136/38188/ (Дата обращения: 25.03.2019)

Вітряк О. П., Карпенко П. О. Вода у харчуванні людини // Вода в харчовій промисловості: зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф. Одеса, 2011. С. 7–8.

Доповідь про стан природного навколишнього середовища в Харківській області у 2017 р. URL: https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/486/2736/95064

Борук С. Д., Тевтуль Я. Ю., Борук И. И. Безопасность применения грунтовых вод Черновицкой области в пищевой промышленности // Якість і безпека харчових технологій: зб. тез Міжнар. наук.-техн. конф. Київ: Національний університет харчових технологій, 2013. С. 17–18.

Використання інверсійної хронопотенціометрії для визначення вмісту металів у харчових продуктах / Мельник О. П., Іванов С. В., Манк В. В., Галімова В. М., Галімов С. К. // Якість і безпека харчових технологій: зб. тез Міжнар. наук.-техн. конф. Київ: Національний університет харчових технологій, 2013. С. 18–20.

ДСТУ 7525: 2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості» Київ: Мінекорозвитку України. 2014. 25 с. URL: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014

Дубова Н. Ф. Аналіз законодавства України з питань безпеки та якості харчових продуктів (огляд літератури) // Гігієна населених місць. 2014. № 64. С. 241–249. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gnm_2014_64_38

Штучне лікувальне харчування. URL: https://pidruchniki.com/2015060965407/turizm/shtuchne_likuvalne_harchuvannya

Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах // Затверджена Міністерством освіти і науки України і Міністерством охорони здоров’я України. Наказ № 298/227. 17.04.2006. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z2206-13

Галич А. Перепелиное мясо в детском рационе. 2018. URL: https://kolobok.ua/814223-perepelinoe-mjaso-v-detskom-ratsione-chem-polezno-i-chem-opasno

Мясо нутрии. URL: https://myasnuyray.com.ua/ua/diietichne-harchuvannja-korist-mjasa-indichki/

Характеристика користі і шкоди м’яса страуса з фото, як правильно приготувати таке м’ясо, а також рецепти з ним. URL: http://how.in.ua/harakteristika-koristi-i-shkodi-myasa-strausa-z-foto-yak-pravilno-prigotuvati-take-myaso-a-takozh-retsepti-z-nim.html

NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Dietary Recommendations for Healthy Children. URL: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease (Last accessed: 23.05.2019)







Copyright (c) 2019 Jakub Koralevsky, Stevo Karapandzha, Svitlana Shapoval, Anna Radchenko, Iztok Legat

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)