DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.37945

New methods of quality assessment of wild berries

Микола Іванович Погожих, Андрій Миколайович Одарченко, Дмитро Миколайович Одарченко

Abstract


The article stated еру scientific approaches to the use of new methods for evaluating the berries quality: cryoscopic and optical. It is proved that the findings can serve as a signature for quality assessment of liquid phase of wild berries, which should be used in the manufacture of semi-finished products for canning and confectionery industry


Keywords


cryoscopic properties; liquid phase of wild berries; freezing; Raoult's law; molar mass; Tyndall effect

References


Orlova, N. Ya., Belins’ka, S. O. (2005). Zamorozhenі plodoovochevі producty: problemi formuvannya assortmenty i yakosti [Frozen vegetables products: problems and quality product range]. Kyiv, Ukraine: Kyiv National University of Trade and Economics, 336.

Skuryhyna, I. M., Tutelyana, V. A. (Eds.) (1998). Rukovodstvo po methodan analysa kachestva i bezopasnosty pischevikh productov [Manual methods of quality and food safety]. Moscow: Brandes; Medicine, 45–67.

Orlova, N. Ya., Ponomarev, P. Kh. (2007). Prodovolchі tovary. Fructy, yagody, ovochi, griby ta producty ih pererobki [Frozen vegetables products: problems and quality product range]. Kyiv, Ukraine: Kyiv National University of Trade and Economics, 416.

Khomich, G. P., Tkach, N. I. (2009). Vikoristannya dikorosloї sirovini dlya zabezpechennya harchovoi produktsii BAR [The use of wild raw materials for the food BAP]. Poltava, Ukraine: Poltava University of Consumer Cooperatives in Ukraine, 159.

Dibrivs’ka, N. V. (2009). Tehnologіya funktsіonalnih napіvfabrikatіv dobavok іz dikoroslih yagіd s vikoristannyam obrobki y zmіnnomu elektromagnіtnomu polі [Technology of the semi functional additives with berries processing using an alternating electromagnetic field]. Kyiv, 224.

Telesnin, R. V. (1965). Molekulyarnaya physica [Molecular physics]. Vischa Schola, 297.

Kruglyakov, P. M., Haskovo T. N. (2005). Physicheskaya i kolloydnaya khimia [Physical and Colloid Chemistry]. Moskow, Russia: High School, 319.


GOST Style Citations


1. Орлова, Н. Я. Заморожені плодоовочеві продукти: проблеми формування асортименту та якості [Текст] / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – 336 с.

2. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов [Текст] / под ред. И. М. Скурихина, В. А. Тутельяна. – М. : Брандес; Медицина, 1998. – С. 45–67.

3. Орлова, Н. Я. Продовольчі товари. Фрукти, ягоди, овочі, гриби та продукти їхньої переробки [Текст] : підручник / Н. Я. Орлова, П. Х. Пономарьов; 2-е вид., переробл. та допов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. – 416 с.

4. Хомич, Г. П. Використання дикорослої сировини для забезпечення харчової продукції БАР [Текст]: монографія / Г. П. Хомич, Н. І. Ткач. – Полтавський ун-т споживчої кооперації України. – Полтава : ПУСКУ, 2009. – 159 с.

5. Дібрівська, Н. В. Технологія функціональних напівфабрикатів добавок із дикорослих ягід з використанням обробки в змінному електромагнітному полі [Текст]: дис. ...канд. техн. наук / Н. В. Дібрівська. – Київ, 2009. – 224 c.

6. Телеснин, Р. В. Молекулярная физика [Текст] / Р. В.Телеснин. – М. : Высшая школа, 1965. – 297 с.

7. Кругляков, П. М. Физическая и коллоидная химия : учебное пособие [Текст] / П. М. Кругляков, Т. Н. Хаскова. – М. : Высшая школа, 2005. – 319 с.







Copyright (c) 2015

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)