Нові методи оцінки якості дикорослих ягід
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.37945Słowa kluczowe:
кріоскопічні властивості, рідка фаза дикорослих ягід, заморожування, закон Рауля, молярна маса, ефект ТиндаляAbstrakt
У статті сформульовані наукові підходи щодо використання нових методів оцінки якості дикорослих ягід, а саме кріоскопічних та оптичних. Доведено, що одержані дані можуть виступати в якості сигнатур для оцінки якості рідкої фази ягід, яку доцільно використовувати під час виробництва напівфабрикатів для консервної та кондитерської промисловості
Bibliografia
Orlova, N. Ya., Belins’ka, S. O. (2005). Zamorozhenі plodoovochevі producty: problemi formuvannya assortmenty i yakosti [Frozen vegetables products: problems and quality product range]. Kyiv, Ukraine: Kyiv National University of Trade and Economics, 336.
Skuryhyna, I. M., Tutelyana, V. A. (Eds.) (1998). Rukovodstvo po methodan analysa kachestva i bezopasnosty pischevikh productov [Manual methods of quality and food safety]. Moscow: Brandes; Medicine, 45–67.
Orlova, N. Ya., Ponomarev, P. Kh. (2007). Prodovolchі tovary. Fructy, yagody, ovochi, griby ta producty ih pererobki [Frozen vegetables products: problems and quality product range]. Kyiv, Ukraine: Kyiv National University of Trade and Economics, 416.
Khomich, G. P., Tkach, N. I. (2009). Vikoristannya dikorosloї sirovini dlya zabezpechennya harchovoi produktsii BAR [The use of wild raw materials for the food BAP]. Poltava, Ukraine: Poltava University of Consumer Cooperatives in Ukraine, 159.
Dibrivs’ka, N. V. (2009). Tehnologіya funktsіonalnih napіvfabrikatіv dobavok іz dikoroslih yagіd s vikoristannyam obrobki y zmіnnomu elektromagnіtnomu polі [Technology of the semi functional additives with berries processing using an alternating electromagnetic field]. Kyiv, 224.
Telesnin, R. V. (1965). Molekulyarnaya physica [Molecular physics]. Vischa Schola, 297.
Kruglyakov, P. M., Haskovo T. N. (2005). Physicheskaya i kolloydnaya khimia [Physical and Colloid Chemistry]. Moskow, Russia: High School, 319.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2015 Андрій Миколайович Одарченко, Микола Іванович Погожих, Дмитро Миколайович Одарченко
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.