DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.86272

Research of the complex of functional and technological properties of animal protein

Олена Борисівна Дроменко, Марина Олександрівна Янчева

Abstract


The analysis of the results of analytical and practical research of the complex of functional and technological properties of animal protein Gelexcel A-95 as the basis for creation of complex functional additives is shown. The regularities of their changes are determined depending on technological factors. Rational parameters of animal protein rehydration, gelation conditions, emulsification for further use in the process of production of meat products are identified


Keywords


animal protein; rehydration; moisture-absorbing ability; gels; suspensions; emulsions; temperature; meat products

References


Salavatulina, R. M., Aliev, S. A., Lyubchenko, V. N. (1984). Izmenenie funktsionalnyih svoystv farsha varenyih kolbasnyih izdeliy, soderzhaschih molochnyie i soevyie belki. Obzornaya informatsiya. Moscow: TsNIITEI myasomolprom, 26.

Pryanishnikov, V. V. (2011). Ves spektr zhivotnyih belkov – dlya innovatsionnyih myasnyih tehnologiy. Pischevaya industriya, 2 (7), 44–46.

Kramlich, C. (1986). Sausage products. The Science of meat and meat products, 19, 326–359.

Rivas, R., Osland, D. (1983). Europe a tour through tradition and technolo. Meat Indastry, 29 (9), 24–31.

Thedens, P. (1984). Emylgatoren und emulgierende Kutterhcefsmittel fur die Herstellung von Bruhwurst. Die Fleisherei, 35 (2), 118–119.

Last, J. A., Reiser, K. M. (1984). Collagen Biosynthesis. Environmental Health Perspectives, 55, 169. doi: 10.2307/3429701

Kerry, J., Kerry, J., Ledard, D. (Eds.) (2002). Meat processing: Improving quality. Boca Raton: CRC Press. Taylor&Francis Group, 440. doi: 10.1533/9781855736665

Barkovskiy, V. F., Gorodentseva, T. B., Toporova, N. B. (1983). Osnovyi fiziko-himicheskih metodov analiza. Moscow: Vysshaja shkola, 247.

Yamlinskiy, V. P., Pchelin, V. A., Amelina, E. A. (1982). Koagulyatsionnyie kontaktyi v dispersnyih sistemah. Moscow: Himiya, 185.

Gurov, A. N., Lozinskaya, N. V., Larichev, N. A. (1983). Novyie metodyi otsenki emuliruyuschih svoystv belkov. Fizicheskaya himiya strukturirovaniya pischevyih belkov. Tallin, 55–57.

Kupriyanov, V. A., Smodlev, A. N. (2000). Osobennosti ispolzovaniya kontsentratov zhivotnogo belka pri proizvodstve myasnyih produktov. Myasnaya industriya, 7, 43–45.


GOST Style Citations


Салаватулина, Р. М. Изменение функциональных свойств фарша вареных колбасных изделий, содержащих молочные и соевые белки. Обзорная информация [Текст] / Р. М. Салаватулина, С. А. Алиев, В. Н. Любченко. – М.: ЦНИИТЭИ мясомолпром, 1984. – 26 с.

Прянишников, В. В. Весь спектр животных белков – для инновационных мясных технологий [Текст] / В. В. Прянишников // Пищевая индустрия. – 2011. – Т. 2, № 7. – С. 44–46.

Kramlich, C. Sausage products [Теxt] / C. Kramlich // The Science of meat and meat products. – 1986. – Vol. 19. – P. 326–359.

Rivas, R. Europe a tour through tradition and technology [Теxt] / R. Rivas, D. Osland // Meat Indastry. – 1983. – Vol. 29, Issue 9. – P. 24–31.

Thedens, P. Emylgatoren und emulgierende Kutterhcefsmittel fur die Herstellung von Bruhwurst [Теxt] / P. Thedens // Die Fleisherei. – 1984. – Vol. 35, Issue 2. – P. 118–119.

Jerold, A. L. Collagen Biosynthesis [Теxt] / A. L. Jerold, R. M. Karen // Environmental Health Perspectives. – 1984. – Vol. 55. – Р. 169–177. doi: 10.2307/3429701

Meat processing: Improving quality [Теxt] / J. Kerry, J. Kerry, D. Ledard (Eds). – Boca Raton: CRC Press. Taylor&Francis Group, 2002. – 440 p. doi: 10.1533/9781855736665

Барковский, В. Ф. Основы физико-химических методов анализа [Текст]: учеб. / В. Ф. Барковский, Т. Б. Городенцева, Н. Б. Топорова. – М.: Высшая школа, 1983. – 247 с.

Ямлинский, В. П. Коагуляционные контакты в дисперсных системах [Текст] / В. П. Ямлинский, В. А. Пчелин, Е. А. Амелина. – М.: Химия, 1982. – 185 с.

Гуров, А. Н. Новые методы оценки эмульирующих свойств белков [Текст] / А. Н. Гуров, Н. В. Лозинская, Н. А. Ларичев // Физическая химия структурирования пищевых белков. – Таллин, 1983. – С. 55–57.

Куприянов, В. А. Особенности использования концентратов животного белка при производстве мясных продуктов [Текст] / В. А. Куприянов, А. Н. Смодлев // Мясная индустрия. – 2000. – № 7. – С. 43–45.







Copyright (c) 2016

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)