РОЗРОБКА ІЄРАРХІЧНОЇ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ СКЛОВАРНОЮ ПІЧЧЮ
DOI:
https://doi.org/10.15673/2312-3125.21/2015.42872Ключевые слова:
Cкловарна піч, скловаріння, система керування, ПІД-регулятор, нечіткий регулятор, експертна системаАннотация
У нижченаведеній статті проаналізовано недоліки підходів до керування тепловим режимом у процесі скловаріння з використанням окремих регуляторів, котрі призводять до зниження показників якості
скловиробів. Також розглянуто складність задачі підтримки температурного режиму скловарної печі, складність процесу скловаріння, високі вимоги до енергозбереження та якості вихідної продукції, на основі
чого запропонована ієрархічна структура системи керування процесом скловаріння, що дозволить нівелювати недоліки окремих підходів та виконати поставлені задачі. Ієрархічна структура системи керування передбачає багаторівневе керування процесом, і поділяється на три рівні: нижчий рівень (ПІД- регулятор), середній рівень (нечіткий регулятор) та вищий рівень (експертна система).
Библиографические ссылки
Дипломна робота на тему «Вільногорське скло» [Електронний ресурс] / - Режим доступу до ресурсу: http://referat.parta.ua/view/15356/.;
Жученко А. І. Дослідження впливу температурного поля скловарної печі на показники якості скловиробів / А.І. Жученко, В.С. Цапар. // Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження. - 2014. - №1. - С. 3-7.;
Патент України на корисну модель UA 90052 U, C03B 5/24. Спосіб керування тепловим режимом скловарної печі / А.І. Жученко, В.С. Цапар. - № u201314506; заявл. 11.12.2013; опубл. 12.05.2014;
Суликова В. А. Алгоритм нечеткого управления процессом варки стекла / В. А. Суликова. // Вестник ОГУ. - 2014. - №3. - С. 173-179.;
Aoki S. Application of fuzzy control logic for dead-time processes in a glass-melting furnace / S. Aoki, S. Kawachi. // Fuzzy Sets and Systems. - 1990. - №38. - С. 251-265.;
Chmelar J. Supervisory advanced control of glass melters and forehearths by expert system / J. Chmelar, R. Bodi, E. Muysenberg. // Proc. Int. Congr. Glass. - 2001. - №1. - С. 247-254.