МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ СПОЖИВАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ВОДИ З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.3.2018.190377Ключові слова:
віртуальна вода, водний слід, випаровування, органічна продукція, традиційне землеробство, водні ресурси, зелена економіка, зелена вода, оцінка, синя водаАнотація
Статтю присвячено дослідженню та обґрунтуванню теоретико-методологічних засад оцінки
споживання віртуальної води з урахуванням особливостей органічного виробництва з використан-
ням інструменту «водний слід», що дає змогу приймати правильні управлінські рішення щодо
раціонального використання водних ресурсів у аграрній сфері, зокрема в органічному сільськогос-
подарському виробництві.
Водний слід як інструмент, дає можливість всебічно оцінити відношення споживача або ви-
робника до використання прісноводних систем: є комплексним показником оцінювання обсягів
водоспоживання і рівня забруднення водних ресурсів за всіма якісними компонентами; не є інди-
катором локального впливу на навколишнє природнє середовище, водоспоживання і забруднення
водних ресурсів, оскільки цей вплив залежить від вразливості місцевої водної системи і кількості
води, що використовують споживачі і забруднювачі прісноводної системи. Інструмент водний слід
дає точну інформацію про те, як вода використовується для різних цілей; є основою для формулю-
вання висновків про стійке і обґрунтоване використання водних ресурсів та їх розподіл, а також
основою для оцінки екологічних, соціальних та економічних наслідків на регіональному рівні.
На основі адаптованої методики проведено оцінку водного сліду органічного землеробства
України. У більшості регіонів, що характеризуються низькою водозабезпеченістю, цей показник
є високим унаслідок вирощування сільськогосподарських культур зі значним водоспоживанням.
Загалом, реалізація запропонованої методики дасть можливість забезпечити продовольчу, еко-
логічну безпеку об’єкта дослідження та підвищити конкурентоспроможність галузі.
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).