Перехід від традиційної до екобезпечної органічної системи землеробства в умовах змін клімату: виклики та шляхи вирішення

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.2.2020.208819

Ключові слова:

органічне землеробство, зміна клімату, перехідний період, агроекосистема, екологічні ризики

Анотація

Проаналізовано державну політику щодо правового регулювання у сфері органічного виробництва в Україні. Розглянуто вплив змін клімату на вирощування сільськогосподарських культур у перехідному періоді від традиційного до органічного землеробства. Викладено та науково обґрунтовано основні завдання перехідного періоду від традиційної до органічної системи землеробства. Показано можливі екологічні ризики та чинники впливу на адаптаційну спроможність агроекосистем до агрокліматичних умов. Обґрунтовано, що стратегія адаптації агроекосистеми в органічних умовах повинна враховувати екологічні ризики та адаптаційну спроможність агроекосистем до агрокліматичних умов кожного регіону. Визначено групи чинників, що впливають на рівень екологічного ризику за переходу на органічне виробництво: місцерозташування господарства, рівень організації виробництва, особливості застосування агротехніки. Наголошено, що оцінку місцерозташування господарства за умов органічного виробництва варто проводити за показниками екологічних ризиків, зумовлених потенційно небезпечною господарською діяльністю: забруднювальних промислових підприємств, автомобільних доріг з інтенсивним рухом транспорту, діючих та недіючих складів зберігання агрохімікатів, забруднених ґрунтів залишками токсикантів. Обґрунтовано, що у пом’якшенні негативних наслідків змін клімату важливу роль відіграє високий адаптаційний потенціал агроекосистеми, що вирізняється оптимальними показниками агрохімічного стану ґрунту, запасами продуктивної вологи ґрунту, оптимальним співвідношенням сільськогосподарських та екологостабілізувальних угідь. Відмічено, що за органічного способу господарювання зменшенню екологічного ризику сприяє належний рівень організації виробництва, сучасне устаткування та дотримання оптимального режиму технологічних процесів, а також фаховість та професійне ставлення працівників. Показано, що стабілізація органічної агроекосистеми залежить від групи чинників, пов’язаних із особливостями застосування агротехніки: сівозміни, обробітку ґрунту, сортопідбору, системи захисту та удобрення. Доведено, що реалізація основних завдань перехідного періоду від традиційного до органічного землеробства сприятиме адаптації та стабільності агроекосистеми

Біографії авторів

Л. І. Моклячук, Інститут інноваційної освіти Національного університету будівництва і архітектури

доктор сільськогосподарських наук, професор

А. М. Ліщук, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

М. В. Драга, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

І. М. Городиська, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Л. Б. Плаксюк, ТОВ «Органік Стандарт»

кандидат сільськогосподарських наук

Ю. В. Терновий, Сквирська дослідна станція органічного виробництва ІАП НААН

кандидат сільськогосподарських наук

Посилання

Law of Ukraine «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannya orhanichnoyi produktsiyi» [«On basic principles and requirements for organic production, circulation and labeling of organic products»] from 10.07.2018 № 2496-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19 (date of accesse 10.05.2020) [іn Ukrainian].

Orhanik Standart [Organic Standart]. URL: https://organicstandard.ua/ua/clients (date of accesse 10.05.2020) [іn Ukrainian].

Law of Ukraine «Pro derzhavnyy kontrol za dotrymannyam zakonodavstva pro kharchovi produkty, kormy, pobichni produkty tvarynnoho pokhodzhennya, zdorovya ta blahopoluchchya tvaryn» [«On state control over compliance with legislation on food, feed, by-products of animal origin, animal health and welfare»] from 18.05.2017 № 2042-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19 (date of accesse 10.05.2020) [іn Ukrainian].

Law of Ukraine «Pro osnovni zasady derzhavnoho nahlyadu (kontrolyu) u sferi hospodarskoyi diyalnosti» [«On Basic Principles of State Supervision (Control) in the Sphere of Economic Activity»] from 05.04.2007 № 877-V. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/877-16 (date of accesse 10.05.2020) [іn Ukrainian].

Demyanenko, S. & Butko, V. (2012). Stratehiya adaptatsiyi ahrarnykh pidpryyemstv Ukrayiny do hlobalnykh zmin klimatu [Strategy of adaptation of agrarian enterprises of Ukraine to global climate change]. Ekonomika Ukrayiny [Ukraine economy], 6, 66–72 [іn Ukrainian].

Tarariko, O.G., Ilyenko, T.V. & Kuchma, T.L. (2016). Vplyv zmin klimatu na produktyvnist ta valovi zbory zernovykh kultur: analiz ta prohnoz [The impact of climate change on productivity and gross harvests of grain crops: analysis and forecast]. Ukrayinskyy heohrafichnyy zhurnal [Ukrainian Geographical Journal], 1, 16–22 [іn Ukrainian].

Pysarenko, V.M. (2008). Osnovni napryamy intehrovanoho zakhystu roslyn v umovakh orhanichnoho zemlerobstva [The main directions of integrated plant protection in organic farming]. Visnyk Poltavskoyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy], 4, 14–18 [іn Ukrainian].

Plaksyuk, L.B., Horodyska, I.M. & Tarasenko, O.V. (2018). Adaptyvnyy potentsial sortiv soyi v umovakh perekhidnoho periodu do orhanichnoho zemlerobstva [Adaptive potential of soybean varieties in the transition period to organic farming]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrayiny [Scientific reports of NULES of Ukraine], 3 (73), 8 [іn Ukrainian].

Barabash, M.B., Grebenyuk, N.P. & Tatarchuk, O.G. (2007). Osoblyvosti zminy resursiv tepla ta volohy v Ukrayini pry suchasnomu poteplinni klimatu [Features of changes in heat and moisture resources in Ukraine with modern global warming]. Zbirnyk naukovykh prats Ukrayinskoho naukovo-doslidnoho hidrometeorolohichnoho instytutu [Collection of scientific works of the Ukrainian Research Hydrometeorological Institute], 256, 174–186 [In Ukrainian].

Plaksyuk, L.B. (2019). Ahroekolohichna otsinka vplyvu biotychnykh ta abiotychnykh chynnykiv na protses perekhodu vid tradytsiynoho do orhanichnoho vyrobnytstva [Agroecological assessment of the influence of biotic and abiotic factors on the process of transition from traditional to organic production]. Manuscript of Thesis for searching the Candidate degree (PhD) in Agricultural Science. Kyiv. 180 [іn Ukrainian].

Udova, L.O., Prokopenko, K.O. & Didkovska, L.I. (2014). Vplyv zminy klimatu na rozvytok ahrarnoho vyrobnytstva [The impact of climate change on the development of agricultural production]. Ekonomika i prohnozuvannya [Economics and forecasting], 3, 107–120 [іn Ukrainian].

Organic World: Organic agricultural statistics, organic farming statistics. Research Institute of Organic Agriculture FiBL. URL: http://organic-world.net (date of accesse 10.05.2020) [іn English].

BioC. URL: https://www.bioc.info/ (date of accesse: 10.05.2020) [іn English].

Gorodyska, I.M., Plaksyuk, L.B. & Chub, A.O. (2018). Vykorystannya biopreparativ za umov orhanichnoho vyrobnytstva soyi [Use of biological products under conditions of organic soybean production]. Visnyk ahrarnoyi nauky [Bulletin of Agrarian Science], 9, 73–78 [іn Ukrainian].

Plaksyuk, L.B., Vdovychenko, A.V. & Ternovy, Yu.V. (2017). Otsinka herbolohichnoyi sytuatsiyi na posivakh soyi u perekhidnomu periodi do orhanichnoho zemlerobstva v umovakh zminy klimatu [Assessment of the herbological situation on soybean crops in the transition period to organic farming in the context of climate change]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya [Balanced nature management], 1, 123–127 [іn Ukrainian].

Kontseptualni aspekty natsionalnoyi standartyzatsiyi orhanichnoho silskohospodarskoho vyrobnytstva [Conceptual aspects of national standardization of organic agricultural production]. Ahroekolohichnyy zhurnal [Agroecological Journal], 4, 6–13 [іn Ukrainian].

Ternovyі, Yu.V., Horodyska, I.M., Chub, A.O. & Plaksyuk, L.B. (2018). Sortovyy asortyment soyi dlya orhanichnoho vyrobnytstva [Varietal range of soybeans for organic production]. Ahroekolohichnyy zhurnal [Agroecological Journal], 3, 45–51 [іn Ukrainian].

Moklyachuk, L.I. & Plaksyuk, L.B. (2015). Kontseptualni aspekty natsionalnoyi standartyzatsiyi orhanichnoho silskohospodarskoho vyrobnytstva [Conceptual aspects of national standardization of organic agricultural production]. Ahroekolohichnyy zhurnal [Agroecological Journal], 4, 6–13 [іn Ukrainian].

Reddy, K.R. & Hodges, H.F. (2000). Climate Change and Global Crop Productivity. CABI Publishing. 488 [іn English]. 20. IPCC (2013). The Physical Science Basis. Stocker, T. F., Qin, D., Plattner, G.-K., Tignor, M. (Eds.) Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA: Cambridge University Press. ISBN 978-1-107-05799-9. (pb: 978-1-107-66182-0). URL: https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/ (date of access: 10.05.2020) [іn English].

Porter, J.R., Xie, L., Challinor, A.J., Cochrane, K., Howdenm, S.M., Iqbal, M.M., Lobell, D.B. & Travasso, M.I. (2014). Food security and food production systems. In: Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part A: Global and Sectoral Aspects. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA. 485–533. URL: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WGIIAR5-Chap7_FINAL.pdf (date of accesse 10.05.2020) [іn English].

Muller, A., Olesen, J.E., Davis, J., Dytrtova, K., Gattinger, A., Lampkin, N. & Niggli, U. (2012). Reducing Global Warming and Adapting to Climate Change: The Potential of Organic Agriculture. Working paper, Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), CH Frick. Organic eprints. URL: https://orgprints.org/20174/ (date of accesse 10.05.2020) [іn English].

Lehmann, N., Finger, R., Kleinc, T., Calancac, P. & Walterd, A. (2013). Adapting crop management practices to climate change: Modeling optimal solutions at the field scale. Agricultural Systems, 117, 55–65. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308521X13000024 (date of accesse 10.05.2020) [іn English].

Sherstoboeva, O.V., Boyko, A.L. & Parfenyuk, A.I. (2012). Naukovi osnovy staloho rozvytku ahroekosystem Ukrayiny. Ekolohichna bezpeka ahropromyslovoho vyrobnytstva [Scientific bases of sustainable development of agroecosystems of Ukraine. Ecological safety of agro-industrial production]. Furdychko O.I. (Ed.). Kyiv: DIA. 352 [іn Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-27

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЯ