Динаміка виробництва сої в Україні та світі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2021.253098

Ключові слова:

урожайність, площа посіву, адаптивні сорти, продовольство, зернобобові культури, білково-олійна культура

Анотація

У статті висвітлено значення сої як однієї з головних сільськогосподарських культур для життєзабезпечення суспільства продовольством. На основі аналізу статистичних даних по врожайності та площах посіву сої в Україні та світі виділено десять світових країн-лідерів по її виробництву та визначено місце серед них України. Підтверджено, що в Україні соя є стратегічною культурою, яка впливає на стабілізацію землеробства, підвищення родючості та запасів азоту ґрунту, ліквідує дефіцит білка та допомагає в розв’язанні продовольчої проблеми. Збільшення валового збору сої відбувається не тільки за рахунок розширення площ посіву, а й завдяки підвищенню її врожайності. Для підвищення ефективності виробництва цієї культури запропоновано впровадити комплекс інноваційних рішень на різних стадіях виробництва, а також використовувати нові, продуктивні сорти. У багатьох публікаціях автори наголошують, що 30–35 % успіху під час вирощування сої залежить від правильного вибору сорту.

Біографія автора

А. А. Коробко, Вінницький національний аграрний університет

аспірант

Посилання

Mazur, V. A., Honcharuk, I. V., Didur, I. M., Pantsyreva, H. V., Telekalo, N. V., Kupchuk, I. M. (2021). Innovatsiini aspekty tekhnolohii vyroshchuvannia, zberihannia i pererobky zernobobovykh kultur: monohrafiia [Innovative aspects of technologies for growing, storing and processing legumes: monograph]. Vinnytsia: Nilan-LTD [in Ukrainian].

Berbenets, O. V. (2019). Svitove vyrobnytstvo soi yak nevycherpnoho dzherela bilkiv roslynnoho pokhodzhennia ta mistse Ukrainy na svitovomu rynku torhivli neiu [World soybean production as an inexhaustible source of plant proteins and Ukraine's place in the world market for its trade]. Agrosvіt — Agroworld, 10, 41–45 [in Ukrainian].

Zabolotnyi, H. M., Mazur, V. A., Tsyhanska, O. I., Didur, I. M., Tsyhanskyi, V. I., Pantsyreva, H. V. (2020). Ahrobiolohichni osnovy vyroshchuvannia soi ta shliakhy maksymalnoi realizatsii yii produktyvnosti: monohrafiia [Agrobiological bases of soybean cultivation and ways of maximum realization of its productivity: monograph]. Vinnytsia: TVORY [in Ukrainian].

Zhuikov, O. H., Ivaniv, M. O., Marchenko, T. Yu., Vozniak, V. V. (2020). Suchasne vyrobnytstvo soi yak element rozviazannia problemy kharchovoho bilka: svitovi trendy ta vitchyzniani realii [Modern soybean production as an element of solving the problem of food protein: global trends and domestic realities]. Tavriiskyi naukovyi visnyk — Taurian Scientific Bulletin, 116, part 1, 54–63 [in Ukrainian].

Mirzoieva, T. V., Lohvyn, I. M. (2013). Innovatsiini napriamy rozvytku vyrobnytstva soi [Innovative directions of development of soybean production]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy — Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 181 (2), 242–247 [in Ukrainian].

Mazur, V.A., Lypovyi, V.H., Mordvaniuk, M.O. (2020). Metodyka naukovykh doslidzhen v ahronomii: navchalnyi posibnyk [Methods of scientific research in agronomy. tutorial]. Vinnytsia: TVORY [in Ukrainian].

Vrozhai onlain 2021 [Harvest online 2021]. URL: https://latifundist.com/urozhaj-online-2021 [in Ukrainian].

Vyznacheno mistse Ukrainy sered TOP-10 krain-vyrobnykiv soi v sviti [Ukraine's place among the TOP10 countries of soybean producers in the world is determined]. (2020). URL: https://superagronom.com/news/10640-viznacheno-mistse-ukrayini-sered-top-10-krayin-virobnikiv-soyi-v-sviti [in Ukrainian].

Ploshchi pid soieiu za 20 rokiv zrosly u 20 raziv [Areas under soybeans have increased 20 times in 20 years]. URL: https://superagronom.com/news/13898-ploschi-pid-soyeyu-za-20-rokiv-zrosli-u-20-razivserednya-vrojaynist--u-25-razu-dani-infografiki [in Ukrainian].

Statystychnyi zbirnyk «Roslynnytstvo Ukrainy» [Statistical collection «Crop production of Ukraine»]. (2021). URL: http://agroua.net/statistics/ [in Ukrainian].

Iak nyzke vyrobnytstvo soi v 2020 rotsi vplyne na pererobnu haluz –«Dunaiska Soia» [How low soybean production in 2020 will affect the processing industry]. (2021). APK-Inform. URL: https://www.apk-inform.com/uk/exclusive/opinion/1517303 [in Ukrainian].

Pro vnesennia zmin do Podatkovoho kodeksu Ukrainy ta deiakykh zakonodavchykh aktiv Ukrainy shchodo zabezpechennia zbalansovanosti biudzhetnykh nadkhodzhen u 2018 rotsi: Zakon Ukrainy vid 21 hrudnia 2017 roku № 2245-VIII [On Amendments to the Tax Code of Ukraine and Certain Legislative Acts of Ukraine Concerning Ensuring Balance of Budget Revenues in 2018: Law of Ukraine of December 21, 2017 № 2245-VIII]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2245-19#Text [in Ukrainian].

Pasichnyk, O. I. (2020). Vyrobnytstvo soi ta soievoi olii v Ukraini [Production of soybeans and soybean oil in Ukraine]. Visnyk studentskoho naukovoho tovarystva «Vatra»: zbirnyk naukovykh prats ІХ Vseukrainskoi studentskoi naukovo-praktychnoi konferentsii. — Bulletin of the Student Scientific Society "Varta": collection of scientific papers of the IX All-Ukrainian Student Scientific and Practical Conference, 94, 173–178 [in Ukrainian].

Posivna 2020: ahrarii rozpochaly posiv soi [Sowing 2020: farmers started soybean sowing]. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=fbfe2313-a9e8-46d0-ad00-dbddea4c4c97&title=Posivna2020-AgrariiRozpochaliPosivSoi [in Ukrainian].

Krasii, M. A., Mishchenko, I. A. (2021). Rynok soi stan ta perspektyvy [Soybean market status and prospects]. Modern management: challenges and opportunities ′21: II Mizhnarodna naukovo-praktychna onlain-konferentsiia studentiv, aspirantiv i molodykh vchenykh (Kyіv, 27 kvitnia 2021 r.) — The II International scientific-practical online conference for students, graduate students and young scientists (pp. 78–81). Kyiv: NULES of Ukraine [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Номер

Розділ

Статті