Еколого-економічні аспекти вирощування нішевих культур сільськогосподарськими підприємствами
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302623Ключові слова:
агропромислове виробництво, експорт, виробництво, рентабельність, аграрний секторАнотація
У статті розглядаються еколого-економічні аспекти вирощування нішевих культур в аграрному секторі України. Проаналізовано динаміку посівних площ, виробництва та рентабельності окремих нішевих культур в Україні. Розглянуто питання поширення та економічної ефективності нішевих культур, таких як овес, гречка, жито, льон, гірчиця, рижій, горох, квасоля, сорго та інші. Визначено переваги вирощування нішевих культур, зокрема збільшення прибутковості, диверсифікацію агровиробництва, поліпшення стану ґрунтів і фітосанітарних умов тощо. Водночас наголошується на викликах, пов’язаних із підвищеними витратами на насіння та вирощування, нестабільним попитом і труднощами зі збутом, а також важливості кооперації між виробниками нішевої продукції для консолідації зусиль та виходу на зовнішні ринки. Визначено, що майбутнє нішевих культур в аграрному секторі здається перспективним, особливо в контексті зростаючої уваги до сталого розвитку, збереження навколишнього середовища та потреби в диверсифікації продуктових кошиків. Інноваційна діяльність, наукові дослідження та розвиток агротехнологій відіграватимуть ключову роль у подальшому розвитку цього сегмента аграрного ринку
Посилання
Maiemo novyi rekord ahrarnoho eksportu [We have a new agricultural export record] (2018). Ahromarket — Agromarket, 4, 26 [in Ukrainian].
Kernasiuk, Yu. (n.d) Rynok horikhiv: horyzonty zrostannia [Nut market: growth horizons]. Ahrobiznes Sohodni — Agribusiness Today. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/15158-rynok-horikhiv-horyzonty-zrostannia.html [in Ukrainian].
Volodin, S. (2017). Metodychni zasady fastplant-tekhnolohii shvydkoho vyrobnytstva nishevykh kultur [Methodical principles of fastplant technologies for rapid production of niche crops]. Agricultural and Resource Economics, 3 (4), 43–56. URL: https://doi.org/10.22004/ag.econ.267894 [in Ukrainian].
Udova, L. & Prokopenko, K. (2018). Nishevi kultury — novi perspektyvy dlia malykh sub'iektiv hospodariuvannia v ahrarnomu rynku [Niche crops — new prospects for small businesses in the agricultural market]. Ekonomika silskoho hospodarstva — Economics of Agriculture, 3, 102–117. URL: https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102 [in Ukrainian].
Aristov, V. (n.d.). Fermery chy ahroholdynhy? Optymalna model rozvytku ukrainskoho biznesu [Farmers or agroholdings? The optimal model for the development of Ukrainian business]. URL: https://kurkul.com/blog/398-fermeri-chi-agroholdingi-optimalna-model-rozvitku-ukrayinskogo-biznesu [in Ukrainian].
Kernasiuk, Yu. (2017). Eksportnyi trend — nishevi kultury [Export trend — niche crops]. Ahrobiznes sohodni — Agribusiness today, 4 (299). URL: http://www.agro-business.com.ua/agronomiia-siogodni/2776-eksportnyi-trend-nishevi-kultury.html [in Ukrainian].
Kernasiuk, Yu. (2018). Rynok nishevykh ahrokultur [Market of niche agricultural crops]. Ahrobiznes sohodni — Agribusiness today, 22 (389), 12–16 [in Ukrainian].
Medvediuk, V. (2017). Nishevi kultury — tse "podushka bezpeky" dlia ahrariiv [Niche crops are a “safety cushion” for farmers]. URL: http://agroportal.ua/ua/views/mnenie-eksperta/nishevye-kultury-eto-podushka-bezopasnosti-dlya-agrariev/ [in Ukrainian].
Ruban, N. (n.d.). Komu chervone zoloto? V Ukraini osvoily tekhnolohiiu vyroshchuvannia shafranu y diliatsia dosvidom z bazhauchymy [Who gets the red gold? Ukraine has mastered the technology of saffron cultivation and shares experience with those willing]. URL: https://uhbdp.org/ua/1246-komu-chervonezoloto-v-ukraini-osvoili-tekhnolohiiu-vyroshchuvannia-shafranu-i-diliatsia-dosvidom-z-bazhaiuchymy [in Ukrainian].
Sumchenko, V. & Hubin, A. (n.d.). Matematyka ahrobiznesu: vyroshchuvannia sparzhi [Agribusiness math: growing asparagus]. URL: https://kurkul.com/blog/584-matematika-agrobiznesu-viroschuvannya-sparji [in Ukrainian].
Sumchenko, V. & Hubin, A. (n.d.). Osoblyvosti vyroshchuvannia sparzhi [Peculiarities of asparagus cultivation]. URL: https://kurkul.com/blog/358-volodimir-ostapenko-osoblivosti-viroschuvannya-sparji [in Ukrainian].
Cherevko, I.V. (2018). Efektyvnist “nishevoho” napriamu u silskomu hospodarstvi Ukrainy: stan ta perspektyvy [Efficiency of the “niche” direction in agriculture of Ukraine: state and prospects]. Ahrarna ekonomika–Agrarian Economics, 11 (3–4), 55–66 [in Ukrainian].
Cherevko, I.V. (2020). Problemy i tendentsii rozvytku nisheviho konopliasnilio ahrobiznesu v Ukraini [Problems and trends in the development of niche hemp agribusiness in Ukraine]. Ekonomika APK — Economics of Agro-Industrial Complex, 27, 121–125 [in Ukrainian].
Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine] (n.d). URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian].
Bezhenar, I.M., Skyba, H.I. (2023). "Nishevi" kultury: stan, problemy ta perspektyvy ["Niche" crops: state, problems and prospects]. Naukovi pratsi Mizhrehionalnoi akademii upravlinnia personalom. Ekonomichni nauky — Scientific Works of the Interregional Academy of Personnel Management. Economic Sciences, 4 (71), 23–32. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/71-3 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).