Морфологічні показники різних гібридів кукурудзи залежно від строків сівби в умовах Лівобережного Лісостепу
DOI:
https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302629Ключові слова:
біометричні показники, висота рослин, висота кріплення качана, міжфазні періоди, вологість зерна, врожайністьАнотація
В умовах Лівобережного Лісостепу досліджено вплив строків сівби гібридів кукурудзи різних груп стиглості (Меган 250, Орілскай 320) на проходження фенологічних фаз розвитку, морфологічні показники рослин і продуктивність. Встановлено, що строки сівби мали достовірний вплив на ріст і розвиток рослин кукурудзи незалежно від біологічних властивостей гібридів. Загальною закономірністю було збільшення тривалості міжфазних періодів за раннього строку сівби в першій декаді травня. Виявлено достовірну різницю в лінійних розмірах рослин кукурудзи досліджуваних гібридів та висотою кріплення качана залежно від строків сівби. Найвищі рослини кукурудзи гібриду Меган (296 см) і гібриду Орілскай (270 см) були за сівби 23 травня, що на 4,4–10,5% і 13,7–17,0% відповідно більше, ніж за раннього (5 травня) і пізнього (10 червня) строків сівби. Максимальні значення висоти кріплення качанів — 106 см і 112 см відповідно — отримано за сівби 23 травня. Вологість зерна кукурудзи в усі роки досліджень була найменшою (18,1–19,6%) за сівби 5 травня і 23 травня, найбільшою — за пізнього строку сівби 10 червня і досягала 35–39%. Визначено, що для умов Лівобережного Лісостепу оптимальний строк сівби середньораннього гібриду кукурудзи Меган 250 та середньостиглого гібриду Орілскай є 23 травня, що забезпечує отримання врожаю зерна на рівні 12,31 т/га та 11,86 т/га відповідно.
Посилання
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nation). (2022). The Future of Food and Agriculture — Drivers and Triggers for Transformation; The Future of Food and Agriculture: Rome, Italy [іn English].
Sots, S., & Bnyiak, O. (2018). Use of corn graine in production of food products. Grain Products and Mixed Fodder’s, 18 (2). DOI: https://doi.org/10.15673/gpmf.v18i2.969 [іn English].
Ranum, P., Peña-Rosas, J.P., & Garcia-Casal, M.N. (2014). Global maize production, utilization, and consumption. Ann N Y Acad Sci., 1312 (1), 105–112. DOI: 10.1111/nyas.12396 [іn English].
Kumar, D., & Singh, V. (2019). Bioethanol production from corn. In: Serna-Saldivar S.O. (Еd.). Corn: Chemistry and technology. Amsterdam, The Netherlands: Elsevier Inc. DOI: 10.1016/B978-0-12-811971-6.00022-X [іn English].
Deepak, T.S., & Jayadeep, P.A. (2022). Prospects of Maize(Corn) Wet Milling By-Products as a Source of Functional Food Ingredients and Nutraceuticals. Food Technol Biotechnol, 60 (1), 109–120. DOI: 10.17113/ftb.60.01.22.7340 [іn English].
Erenstein, O., Jaleta, M., Sonder, K. et al. (2022). Global maize production, consumption and trade: trends and R&D implications. Food Sec., 14, 1295–1319. DOI: https://doi.org/10.1007/s12571-022-01288-7 [іn English].
FAOStat. (2021). FAO Stat. FAO, Rome. URL: http://www.fao.org/faostat [іn English].
Demуanyuk, O.S., Matusevich, G.D., Mazur, S.O., Shatsman, D.O., Bukhtyk, S.S., & Posunko, A.O. (2023). Pshenytsia, kukurudza ta soniashnyk — osnovni kultury ukrainskoho eksportu [Wheat, corn, and sunflower are the primary crops of Ukrainian exports]. Zemlerobstvo ta roslynnytstvo: teoriia i praktyka — Agriculture and crop production: theory and practice, 4 (10), 41–50. DOI: 10.54651/agri.2023.04.05 [іn Ukrainian].
State Statistics Service of Ukraine. URL: http://ukrstat.gov.ua [іn Ukrainian].
United States Department of Agriculture (USDA). URL: https://www.usda.gov [іn English].
Palamarchuk, V.D., Didur, I.M., Kolisnyk, O.M., & Alieksieiev, O.O. (2020). Aspekty suchasnoi tekhnolohii vyroshchuvannia vysokokrokhmalnoi kukurudzy v umovakh Lisostepu Pravoberezhnoho [Aspects of the modern technology of growing high-starch corn in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe]. Vinnitsa: TOV “Druk” [in Ukrainian].
Kalenska, S.M., Yermakova, L.M., & Krestianinov, Ye.V. (2019). Reaktsiia hibrydiv kukurudzy riznykh hrup styhlosti na udobrennia ta ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia [Reaction of corn hybrids of different maturity groups to fertilizers and economic efficiency of cultivation]. Tavriiskyi naukovyi visnyk — Tavri Scientific Bulletin, 106, 72–78 [in Ukrainian].
Vozhehova, R.A., Lavrynenko, Yu.O., Kokovikhin, S.V. (2017). Innovatsiini tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy na zroshuvanykh zemliakh pivdnia Ukrainy [Innovative technologies for growing corn on irrigated lands in the south of Ukraine]. Kherson: Hrin D.S. [in Ukrainian].
Vozhehova, R.A., Lavrynenko, Yu.O., Marchenko, T.Yu., Piliarska, O.O., Zabara, P.P., & Sakhatskyi, H.I. (2021). Morfolohichni pokaznyky hibrydiv kukurudzy riznykh hrup FAO zalezhno vid elementiv tekhnolohii za umov zroshennia [Morphological parameters of maize hybrids of different FAO groups depending on the elements of technology under irrigation conditions]. Ahrarni innovatsii — Agrarian innovations, 8, 91–99. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2021.8.14 [in Ukrainian].
Storchous, I.M. (2018). Vybir stratehii kontroliu burianiv u posivakh kukurudzy [Selection of a weed control strategy in corn crops]. Ahronom — Agronomist, 2, 114–118 [in Ukrainian].
Shatsman, D.O. (2019). Efektyvne vyrobnytstvo zerna kukurudzy za povtornoho vyroshchuvannia ta riznykh system zakhystu v Livoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [Effective production of corn grain under repeated cultivation and different protection systems in the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria — Bulletin of agrarian science of the Black Sea region, 1, 63–69 [in Ukrainian].
Nad, Ya. (2012). Kukurudza [Maize]. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu. [in Ukrainian].
Demyanyuk, O.S., & Shatsman, D.O. (2019). Ahroekolohichna ta ekonomichna otsinka zastosuvannia gruntovykh i strakhovykh herbitsydiv pry vyroshchuvanni kukurudzy na zerno v umovakh Livoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Agroecological and economic evaluation of the use of soil and insurance herbicides in the cultivation of corn for grain in the conditions of the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia — Balanced nature using, 2, 57–64 [in Ukrainian].
Kabanets, V.M., & Sobko, M.H. et al. (2022). Osoblyvosti vyroshchuvannia kukurudzy na zerno v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy [Peculiarities of growing corn for grain in the conditions of the northeastern Forest-Steppe of Ukraine]. Sad: Instytut silskoho hospodarstva Pivnichnoho Skhodu [in Ukrainian].
Sherstoboeva, O., Demyanyuk, O., Bunas, A., & Shatsman, D. (2020). The іnfluence of the weather сonditions on biological soil аctivity and maize рroductivity. Annals of Agrarian Science, 18 (1), 97–104 [іn English].
Széles, A., Horváth, É., Simon, K., Zagyi, P., & Huzsvai, L. (2023). Maize Production under Drought Stress: Nutrient Supply, Yield Prediction. Plants, 12 (18), 3301. DOI: https://doi.org/10.3390/plants12183301 [іn English].
Zhemela, H.P., Barabolia, O.V., Liashenko, V.V., Liashenko, Ye.S., & Podoliak, V.A. (2021). Formuvannia produktyvnosti zerna hibrydamy kukurudzy zalezhno vid normy vysivu [Formation of grain productivity by corn hybrids depending on the sowing rate]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of Poltava state agrarian academy, 1, 97–105. DOI: 10.31210/visnyk2021.01.11 [in Ukrainian].
Mazur, V.A., & Shevchenko, N.V. (2017). Vplyv tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia na formuvannia yakisnykh pokaznykiv zerna kukurudzy [The influence of technological methods of cultivation on the formation of quality indicators of corn grain]. Silske hospodarstvo i lisivnytstvo — Agriculture and forestry, 6 (1), 7–14 [in Ukrainian].
Hovenko, R.V. (2022). Vplyv tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia na formuvannia elementiv struktury vrozhaiu hibrydiv kukurudzy [The influence of technological methods of cultivation on the formation of elements of the structure of the crop of corn hybrids]. Ahrobiolohiia — Agrobiology, 2 (174), 68–78. DOI: 10.33245/2310-9270-2022-174-2-68-78 [in Ukrainian].
Orlovskyi, M., Kosiuk, A., Ishchuk, A., Voitsekhivskyi, V., Svystunova, I., Poltoretskyi, S., & Muliarchuk, O. (2020). Vplyv elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia na produktyvnist kukurudzy [The influence of the elements of cultivation technology on the productivity of corn]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy — Scientific reports of NULES of Ukraine, 6 (88). DOI: https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.011 [in Ukrainian].
Djaman, K., Allen, S., Djaman, D.S., Koudahe, K., Irmak, S., Puppala, N., Darapuneni, M.K., & Angadi, S.V. (2022). Planting date and plant density effects on maize growth, yield and water use efficiency. Environmental Challenges, 6, 100417. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envc.2021.100417 [іn English].
Palamarchuk, V.D., & Kovalenko, O.A. (2018). Formuvannia vysoty zakladannia kachaniv u hibrydiv kukurudzy zalezhno vid strokiv sivby [Forming of height laying corncobs at maize hybrids depending on terms of sowing]. Tavriiskyi naukovyi visnyk — Tavri Scientific Bulletin, 100 (2), 26–32 [іn Ukrainian].
Rozhkov, A.O., Puzik, V.K., Kalenska, S.M. et al. (2016). Doslidna sprava v ahronomii. T. 1 [Research work in agronomy. V. 1]. Kharkiv: Maidan [in Ukrainian].
Lebid, Ye.M., Tsykov, V.S., Pashchenko, Yu.M. et al. (2008). Metodyka provedennia polovykh doslidiv z kukurudzoiu [Methods of conducting field experiments with maize]. Dnipropetrovsk [іn Ukrainian].
Volkodav, V.V. et al. (2000). Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur [Methodology of state variety testing of agricultural crops]. Kyiv: State Commission of Ukraine for Testing and Protection of Plant Varieties [in Ukrainian].
Palamarchuk, V.D., Mazur, V.A., & Zozulia, O.L. (2009). Kukurudza — selektsiia ta vyroshchuvannia hibrydiv: monohrafiia [Maize — selection and cultivation of hybrids: monograph]. Vinnytsia [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).