Особливості формування урожайності та якості насіннєвої продукції нуту в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302630

Ключові слова:

нут звичайний, сорт, біологічні препарати, сирий протеїн, жир

Анотація

Проведене дослідження присвячено підбору оптимального асортименту для певних умов вирощування та препаратів для обробки насіння перед посівом упродовж вегетації, що є одним із важливих завдань не лише для підвищення рівня урожайності та елементів продуктивності, а і для отримання нормально розвинених сходів задля поліпшення посівних якостей насіння сільськогосподарських культур, зокрема й нуту. Встановлено, що саме використання біологічних препаратів для передпосівної обробки насіння нуту звичайного, а саме інокулянтів і ретардантів упродовж вегетації, дає можливість обґрунтовано підійти до планування агротехнічних заходів вирощування на засадах ґрунтозбереження в умовах кліматичних змін. Основною метою дослідження є вивчення закономірностей прояву і формування елементів продуктивності та рівня урожайності рослин нуту звичайного залежно від сортового складу, інокуляції насіння та концентрації ретарданту. Був закладений трьохфакторний дослід в умовах Вінницької області (Правобережний Лісостеп України) впродовж 2018–2022 рр. Матеріалом досліджень були сорти нуту вітчизняної селекції — Скарб та Пегас, які вивчали за такою схемою експерименту: контроль (без обробки), інокуляція насіння (обробка посівного матеріалу біологічним препаратом Ризугумін-Плюс), концентрація ретарданту (без обробки, 0,5%, 0,75% та 1% розчином). Варіанти досліду були розміщені рандомізованим методом у чотириразовій повторності. Проведено польові й лабораторні дослідження за такими показниками: урожайність, вміст жиру та сирого протеїну згідно із загальноприйнятими методиками. Виділено за проявом досліджуваних ознак варіант з обробкою насіння препаратом Ризогумін-Плюс та дворазовою обробкою посівів ретардантом хлормекват-хлорид: перша — у фазу 3-го трійчастого листка, друга — у фазу бутонізації. Встановлено вплив інокулянту та ретарданту на підвищення насіннєвої продуктивності нуту порівняно із контролем. Проведено статистичну обробку даних урожайності за варіантами досліду за допомогою дисперсійного аналізу. Серед досліджуваних сортів нуту виділено перспективні за низкою господарсько-цінних і високоадаптивних ознак із високим рівнем урожайності сорти — Скарб та Пегас. Встановлено частку впливу факторів сорту, обробки насіння та концентрації ретарданту на рівень урожайності. Рекомендовано кращі варіанти досліду з високими показниками якості насіннєвої продукції.

Біографія автора

Г.В. Панцирева, Вінницький національний аграрний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент, провідний науковий співробітник

Посилання

Didur, I.M., Temchenko, M.O. (2017). Vplyv inokuliantiv ta mikrodobryv na hustotu stoiannia ta vysotu roslyn nutu [The effect of inoculants and microfertilizers on the stand density and height of chickpea plants]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo — Agriculture and forestry, 6, 14–21 [in Ukrainian].

Petrychenko, V.F., Ivaniuk, S.V. (2000). Vplyv sortovykh i hidrotermichnykh resursiv na formuvannia produktyvnosti soi v umovakh Lisostepu [The influence of varietal and hydrothermal resources on the formation of soybean productivity in the conditions of the Forest-Steppe]. ZNP Instytutu zemlerobstva UAAN — СSW of the Institute of Agriculture of the Ukrainian Academy of Sciences, 3, 19–24 [in Ukrainian].

Mazur, V., Didur, І., Tkachuk, О., Pantsyreva, Н., Ovcharuk, V. (2021). Agroecological stability of cultivars of sparsely distributed legumes in the context of climate change. Scientific Horizons, 24, 54–60. DOI: https://doi.org/10.48077/scihor.24(1).2021.54-60 [in English].

Bushulian, O.V. (2015). Stvorennia ta vprovadzhennia u vyrobnytstvo posukhostiikykh sortiv nutu [Creation and introduction into the production of drought-resistant chickpea varieties]. Zbirnyk naukovykh prats PBGI-NCSCI — Collection of scientific works of PBGI-NCSCI, 26, 33–41[in Ukrainian].

Mazur, V.A., Pantsyreva, H.V., Zatolochnyi, O.V. (2021). Porivnialna kharakterystyka sortiv nutu za kompleksom hospodarsko-tsinnykh oznak v umovakh pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Comparative characteristics of chickpea varieties according to a complex of economic and valuable traits in the conditions of the right-bank forest-steppe of Ukraine]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo — Agriculture and forestry, 20, 5–15 [in Ukrainian].

Mazur, V., Pantsyreva, H., Honchar, M. (2023). Research assessment of the quality a legumes by economic and value indicators. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo — Agriculture and forestry, 28, 5–16. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-1-1 [in English].

Mazur, V.A., Didur, I.M., Pantsyreva, H.V., Mordvaniuk, M.O. (2021). Symbiotychna diialnist roslyn nutu zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia [Symbiotic activity of chickpea plants depending on technological methods of cultivation]. Kormy i kormovyrobnytstvo — Fodder and fodder production, 92, 62–71 [in Ukrainian].

Moiseichenko, V.F., Yeshenko, V.O. (1994). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Basics of scientific research in agronomy]. K.: Vyshcha shkola [in Ukrainian].

Tsytsiura, Ya. H., Bronnikova, L.F., Pelekh, L.V. (2017). Gruntovyi pokryv Vinnychchyny: henezys, sklad, vlastyvosti ta napriamy efektyvnoho vykorystannia: monohrafiia. [Soil cover of Vinnytsia: genesis, composition, properties and directions of effective use]. Vinnytsia: TOV “Nilan-LTD” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Статті