Дослідження антиоксидантних властивостей пресової ріпакової олії

Автор(и)

  • В. В. Манк
  • Т. Т. Носенко
  • Т. А. Волощенко

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38381

Ключові слова:

пресова ріпакова олія, антиоксиданти, окиснення, пероксиди, індукційний період, термін придатності

Анотація

У роботі досліджено індукційний період окиснення пресових олій озимого та ярового гібридів рапсу, визначено вміст антиоксидантів та термін придатності олій до споживання. Концентрація антиоксидантів у перерахунку на токоферол в олії ярового ріпаку становить 50,3 мг %, в олії озимого ріпаку − 54 мг % Проведені дослідження свідчать, що ріпакова олія, одержана із насіння озимого та ярового гібриду, має тривалий термін придатності до споживання та високу антиоксидантну здатність. Стійкість ріпакової олії до окиснення визначається особливостями її жирнокислотного складу та вмісту токоферолів і їх синергістів. Антиоксидантна здатність олії з озимого ріпаку, одержаної методом холодного пресування, дещо вища в порівнянні з антиоксидантною стійкістю до окиснення олії з ярового ріпаку.

Посилання

Kushnir, I.V. (2006). Perspektivi virobnictva ta pererobki ripaku v Ukraini. Ekonomika APK, 11,. 27-30

Listopad, V. (2008). Ukra¿ns'kii r³pak zmozhe zadovol'niti apetiti ªvropi. Ale z yakoyu vigodoyu. Propoziciya. 9, .46-49.

Rudakov, O.B. (2004). Rapsovoe maslo – sostav, svoistva i primenenie. Voronezhskaya gosudarstvennaya tehnologicheskaya akademiya. Specializirovannyi informacionnyi byulleten' «Masla i Zhiry», 2(36)

Sokolov, B.K., Goncharenko, E.V., Lisnyak, V.E. (2003). Maslo nashogo zdorov'ya. Maslozhirovaya promyshlennost', 3

Christen Olaf, Wolfgang Friedt, (2007) "Winterraps - Das Handbuch für Profis" 323 Seiten, ISBN 978-3-7690-0680-3

Geisler Gerhard, Paul Parey (1988) Pflanzenbau Verlag, 2. S. 333. ISBN 3-489-61510-7

Goldhofer Herbert, Schmid Werner, (März 2009) Ölsaaten und Eiweißpflanzen. In: Bayerischer Landesanstalt für Landwirtschaft, ISSN 1411-4159, Seiten 45-60

Klaus-Ulrich Heyland, Herbert Hanus, (2006) Ölfrüchte, Faserpflanzen, Arzneipflanzen und Sonderkulturen, Handbuch des Pflanzenbaus Band 4, Stuttgart, S. 41–148. ISBN 978-3-8001-3203-4

Koski Anno (2003), Processing of rapeseed oil: effects on sinapic acid derivative content and oxidative stability. European Food Research and Technology, 217, 2,. 110–114.

Pekkarinen Satu (1998), Effect of processing on the oxidative stability of low erucic acid turnip rapeseed (Brassica rapa) oil, Lipid/Fett, 100, 3, S. 69–74.

Liu, L., Iassonova D. (2012). High oleic canola oils and their food application. INFORM AOCS, September,.1-4.

Thiyam-Holländer, U. and Schwarz, K. (2013). Rapeseed and Canola phenolics: antioxidant attributes and efficacy: Canola and rapeseed: Production, Processing, Food Quality and Nutrition, edited by N.A. Michael Eskin and Bertrand Matthäus, CRC Press Taylor and Francis Group, Boca Raton. USA.. 277-298.

Britta Harbaum-Piayda, Kathleen Oehlke, Frank D. Sönnichsen, Pablo Zacchi, Rudolf Eggers, Karin Schwarz, New polyphenolic compounds in commercial deodistillate and rapeseed oils // Food Chem. – 2010. – V. 123– 1. – P. 607–615.

Tamara Nosenko, Tetyana Kot, Volodymyr Kichshenko (2014), Rape seeds as a source of feed and food protein. Polish journal of food and nutrition sciences, 64, 2.

Piven', O.M. (2007). Tehnologiya stabilizacii harchovih zhiriv shodo okislyuval'nogo psuvannya: avtoref. dis. na zdobuttya nauk. stupenya kand. tehn. nauk: spec.05.18.06 «Tehnologiya zhiriv, efirnih masel i parfumerno-kosmetichnih produktiv» Harkiv, 21 s.

Ushkalova, V.N. (1988). Stabil'nost' lipidov pishevyh produktov. M., Agropromizdat. 152 s.

Mogilevich, M.M., Plis, E.M. (1990). Okislenie i okislitel'naya polimerizaciya nepredel'nyh soedinenii. M., Himiya. 239 s.

Denisov, E.T. (1991). Kinetika gomogennyh zhidkofaznyh reakcii. M., Himiya. 483 s

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-28

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини