ЗМІНА ЯКОСТІ ЦУКРОВОГО ПЕЧИВА З ВНЕСЕННЯМ ПРЕБІОТИЧНОЇ ДОБАВКИ

Автор(и)

  • Г. В. Коркач
  • Г. В. Крусир
  • А. В. Єгорова
  • Ю. Р. Кушнір

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50282

Ключові слова:

харчові волокна з топінамбура, водний екстракт, цукрове печиво, органолептичний аналіз, мікробіологічна безпека

Анотація

Для отримання цукрового печива, збагаченого фізіологічно-функціональними харчовими інгредієнтами, перспективним напрямком є використання нетрадиційної сировини. У даній роботі в якості пребіотичної добавки використовували водний екстракт із тонкоподрібнених бульб топінамбуру і харчові волокна. Проведено дослідження по вивченню впливу комплексної пребіотичної добавки на показники якості готових виробів, визначенню показників мікробіологічної безпеки готових виробів, підтвердженню пребіотичної дії функціональної добавки.

У роботі представлено балову оцінку якості готових виробів, отримано результати мікробіологічних досліджень, з яких видно зменшення загальної бактеріальної контамінації печива з внесенням пребіотичної добавки. Проведено мікробіологічні дослідження in vitro з метою визначення здатності введеної добавки стимулювати ріст і розвиток лактобацил.

Проведений комплекс експериментальних досліджень показує доцільність використання отриманої добавки в технології цукрового печива, оскільки значно покращується якість готових виробів, які характеризуються мікробіологічної стабільністю і володіють функціональними властивостями.

Посилання

Marahovsky DP Rynkova tsina na kondyters'ki vyroby. Biznes. 2008; 39: 12-15.

Buldakov AS Pishchevye dobavki. Spravochnik. Sankt- Peterburg: UT. 1996.

Kochetkova AA, Tuzhilkin VI, Nesterova IN, Kolesnov AY, Voitkevich ND Functional'noe pitanie: kontseptsii i realii. Vashe pitanie. 2000; 4: 20-23.

Spiritchev VB, Shatnyuk LN, Bolshakov OV, Voitkevich ND Korrektsiya defitsita micronutrientov v Rossii – opyt I perspektivy. Pishchevaya promyshlennost'. 2000; 4: 57-59.

Spiritchev VB Nauchnye printsipy obogashcheniya pishchevykh produktov mikronutrientami. Vashe pitanie. 2000; 4: 13-19.

Shenderov BA Meditsinskaya mikrobnaya ekologiya i functional'noe pitanie. Probiotiki i functional'noe pitanie. M: Grant’’; 2001.

Gomes A Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics. Trends in Food Science & Technology. 1999; 10: 139-157.

Cummings JH, Roberfroid MB, Anderson H A new look at dietary carbohydrate: physiology and health. Eur. J. Clin. Nutr. 1997; 51: 417-423.

Morgan AJ, Mul AJ, Beldman G, Voragen AG Dietari oligosaccharides – new insights. Agro-Food-Industry Hi-Tech. 1992; 35-38.

Fuller R, Gibson G Probiotics and prebiotics: microflora management for improved gut health. Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 1998; 4: 477-480.

Weststrate JA Functional Foods: trends and future. Britich J. Nutrition. 2002; 88: 233-235.

Functional'nye pishchevye produkty. Vvedenie v tekhnologii. Doronin, A.F., Ipatova, L.G., Kochetkova, A.A., Nechaev, A.P. M: DeLi print; 2009.

Tsyganova TB. Klimova SA Modelirovanie vkusoaromaticheskikh svoystv sakharnogo pechen'ya. Konditerskoe proizvodstvo. 2004; 4: 60-62.

Tsyganova TB, Tarakanov OP Ekologiya, stress,

pishchevye dobavki. . Pishchevaya promyshlennost'. 1996; 12: 6-8.

Tsyganova TB, Sushenkova OA, Chemakina AB, Tyukavkina NA Novaya pishchevaya dobavka dlya proizvodstva muchnykh izdeliy. Khlebopechenie Rossii. 1997; 3: 23-24.

Nilov DY, Nekrasova TE Sovremennoe sostoyanie i tendentsii razvitiya rynka functional'nykh produktov pitaniya i pishchevykh dobavok. Pishchevye ingredienty: syr'e i dobavki. 2005; 5: 20-24.

Gapparov MG Functional'nye produkty pitaniya. Pishchevaya promyshlennost'. 2003; 3: 6-7.

Filatova IA Razrabotka tekhnologii pishchevykh volokon i ikh ispol'zovanie v pechen'e funkcional'nogo naznacheniya. Avtoreferat dis. kand. tekhn. Nauk; 1998.

Sposob proizvodstva vafel': Pat. 2431340 Ros. Federation: МПК А 21D 13/08. Kvasenkov, O.I. – No. 2010122856; appl. dated 07.06.2010; publ. dated 20.10.2011.

Duhu TA, Kochetkova AA, Ipatova LG, Izosimov VP Potrebitel'skie svoystva muchnykh konditerskikh izdeliy, obogashchennykh funkcional'nymi ingredientami. Pishchevaya promyshlennost'. 2003; 5: 18-20.

Korkach AV, Borovik IA, Kushnir YR Vliyanie prebioticheskoy dobavki na kachestvo polufabrikatov sakharnogo pechen'ya. Naukovi pratsi ONAKHT, 2014; 45: 117-121.

Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pishchevoy tsennosti pishchevykh produktov. (2002). SaNPinHygienic requirements for safety and nutritional value of food, 2002. SanPiN 2.3.2.1078 – 01.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування