Технологічна оцінка винограду сорту Шкода та вибір напрямку його використання

Автор(и)

  • I. С. Калмикова Одесская национальная академия пищевых технологий, Україна
  • I. А. Ковальова Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова», Україна
  • Л. В. Герус Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова», Україна
  • M. Г. Федоренко Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова»,

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29606

Ключові слова:

виноград, нове селекційне покоління, універсальний сорт Шкода, технологічна оцінка, виноматеріали

Анотація

В роботі досліджено господарсько-цінні особливості винограду сорту Шкода нового покоління селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», вивчено основні критерії, що визначають напрям його виробничого використання. На основі проведених експериментальних досліджень показана принципова можливість приготування високоякісних, екологічно чистих червоних сухих виноматеріалів з сорту Шкода. Крім цього, зазначений сорт може бути рекомендований у якості столового винограду для споживання у свіжому вигляді.

Біографії авторів

I. С. Калмикова, Одесская национальная академия пищевых технологий

кандидат технических наук, доцент

кафедра технологии вина и энологии

 

I. А. Ковальова, Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова»

Кандидат сельскохозяйственных наук, начальник отдела

Отдел селекции, генетики и ампелографии

Л. В. Герус, Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова»

Кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник

Отдел селекции, генетики и ампелографии

M. Г. Федоренко, Национальный научный центр «Институт виноградарства и виноделия им. В.Е. Таирова»

младший научный сотрудник

Отдел селекции, генетики и ампелографии

Посилання

Eibach, R., Töpfer, R. (2004). Results and perspectives of resistance breeding in grapes. Acenologia 46 (online, 30.06.2004) http://www.acenologia.com/ciencia67_01ang.htm.

Vlasov, V.V., Muliukina, N.A., Kovaliova, I.A., Chisnikov, V.S., Gerus, L.V. (2012). Rezultaty i herspektivy selektsionnoi raboty. Vinogradarstvo i vinodeliie, Odessa, 49, 16-23.

Timush, A.I. (1986-1987). Entsyklopediia vinogradarstva. Kishiniov, Moldova: Gl. red. Mold. Sov. Enysyklopedii. – Vol. 1, 408.

Guzun, N.I. Selektsiia ustoichivykh sortov vinograda. (1982). Kishiniov, Moldova: Shtiintsa.

Troshin, L.P. (1999) Ampelografiia i selektsiia vinograda. Krasnodar, Rossiia: Volnyie mastera.

Dokuchaieva, Ye.N. (1967) Nasledovaniie muskatnogo aromata yagod seiantsami vinograda. Sadovodstvo, vinogradarstvo i vinodeliie Moldavii, 4, 23-26.

Voitovich, K.A. (1981). Novyie kompleksno-ustoichivyie sorta vinograda. Kishiniov, Moldova: Kartia Moldoveniaske, 44-50.

Kozma Jr, P. (2000). Winegrape breeding for fungus disease resistance. Proc. VIIth Int. Symp.on Grape Breeding, Montpelier, France 6-10 July, 1998. Acta Hort. (ISHS), 528: 511-516

http://www.actahort.org/books/528/528_73.htm.

Salakhutinov, I., Fischer, B., Akkurt, M., Eibach, R., Töpfer, R., Zyprian, E. (2003). Genetische Kartierung der Weinrebe. Perspektiven für Forschung und moderne Rebenzüchtung. Deutsches Weinbau-Jahrbuch, 57: 53-64.

Morgante, M., Salamini, А. (2003). From plant genomics to breeding practice. Current Opinion in Biotecnology, 14(2), 214-219.

Murfy, D. (2007). Plant Breeding and Biotechnology – Societal context and the future of agriculture. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Fang, К. W. M., Gonzalo, M., Fekete, C., Kovaks, L. G., He, Y., Marsh, E., McIntyre, L. M., Schachtman, D. P., Qui, W. P. (2008). Powdery mildew induces defense-oriented reprogramming of the transcriptome in a susceptible but not in a resistant grapevine, Plant Physiology, 146(1), 236-249.

Figueiredo, A., Fortes, A.M., Ferriera, S., Sebastiana, M., Choi, Y.H., Sousa, L., Acioli-Santos, B., Pessoa, F., Verpoorte, К., Pais, M. S. (2008). Transcriptional and metabolic profiling of grape (Vitis vinifera L.) leaves unravel possible innate resistance against pathogenic fungi. Journal of Experimental Botany, 59(12), 3371-3381.

Ivanchenko, V.I., Likhovskoi, V.V., Oleinikov, N.P., Zotov, A.N. (2013) Tekhnologicheskiie trebovaniya, prediavliaiemye k stolovyv sortam vinograda. Vinogradarstvo i vinodeliie, Yalta, Magarach, ХLIII, 14-17.

Metodicheskiie ukazaniya Metodika otsenki sortov vinograda po fiziko-khimicheskim i biochimicheskim pokazateliam (RD 0033483.042-2005). (2005). Yalta.

Gerzhikova, V.H. (2002). Metody technochimicheskogo i mikrobiologicheskogo rontrolya v vinodelii. Simferopol: Tavrida.

Valuiko, G.G., Sholts, Ye.P., Troshin, L.P. (1983). Metodicheskiie rekomendatsii po tekhnologicheskoi otsenke sortov vinograda dlia vinodeliya. Yalta.

Valuiko, G.G. (1985). Sbornik tekhnologicheskich instruktsii, pravil i normativnych materialov po vinodelcheskoi promyshlennosti. Moskva, Rossiia: Agropromizdat.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-08

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування