ІНГІБУВАННЯ ПРОЦЕСУ КРИСТАЛІЗАЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЖИРІВ, ЗБАГАЧЕНИХ ДІАЦИЛГЛІЦЕРИНАМИ

Auteurs-es

DOI :

https://doi.org/10.15673/2073-8684.27/2014.29749

Mots-clés :

діацилгліцерини, полігліцеринові ефіри жирних кислот, методологія поверхні відклику, гліцероліз жирів, ліпаза

Résumé

У роботі представлено результати досліджень щодо мінімізації небажаного процесу утворення кристалічної фази в жирах, які збагачені діацилгліцеринами та мають збалансований жирнокислотний склад. Розроблено математичну модель, що дозволяє прогнозувати вміст твердої фази при різних значеннях предикторів – жирнокислотного складу інгібітору кристалізації та його концентрації. Встановлено раціональні параметри, що забезпечують мінімізацію процесу утворення кристалічної фази в жирах функціонального призначення при їхньому зберіганні.

Références

Smith, J., & Charter, E. (2010). Functional food product development (1st ed.). Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell.

Tutel'yan, V., Nechaev, A., Kochetkova, A. (2009). Funktsional'nye zhirovye produkty v strukture pitaniya. Maslozhirovaya promyshlennost', 6, 6–9.

Ipatova, L., Kochetkova, A., Nechaev, A. (2007). Novye napravleniya v sozdanii funktsional'nykh zhirovykh produktov. Pishchevaya promyshlennost' , 1, 12–15.

Illarionova, V., Efimenko, S., Kornena., E. (2010). Razrabotka kompozitsionnykh smesey zhirovykh osnov nizkokaloriynykh margarinovykh emul'siy funktsional'nogo naznacheniya. Novye tekhnologii, 2, 43–47.

Wolfs, M., De Jong, N., Ock'e, M., Verhagen, H., & Monique Verschuren, W. (2006). Effectiveness of customary use of phytosterol/-stanol enriched margarines on blood cholesterol lowering. Food And Chemical Toxicology, 44(10), 1682–1688.

Su, H., Lien, C., Lee, T., & Ho, J. (2010). Development of low-fat mayonnaise containing polysaccharide gums as functional ingredients. Journal Of The Science Of Food And Agriculture, 90(5), 806–812.

Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. (2005). Washington, D.C.: National Academies Press.

Chow, C. (2008). Fatty Acids in Foods and their Health Implications. Food Science and Technology, Volume 170 (1st ed.). CRC Press.

Barcelos, R., Benvegnú, D., Boufleur, N., Reckziegel, P., Müller, L., & Pase, C. et al. (2010). Effects of ω-3 essential fatty acids (ω-3 EFAs) on motor disorders and memory dysfunction typical neuroleptic-induced: behavioral and biochemical parameter. Neurotoxicity Research, 17(3), 228–237.

Coluccia, A., Borracci, P., Renna, G., Giustino, A., Latronico, T., Riccio, P., & Carrat`u, M. (2009). Developmental omega-3 supplementation improves motor skills in juvenile-adult rats. International Journal Of Developmental Neuroscience, 27(6), 599–605.

Schnebelen, C., Grégoire, S., Pasquis, B., Joffre, C., Creuzot-Garcher, C., & Bron, A. et al. (2009). Dietary n-3 and n-6 PUFA enhance DHA incorporation in retinal phospholipids without affecting PGE1 and PGE2 levels. Lipids, 44(5), 465–470.

Ishihara, K., Komatsu, W., Saito, H., & Shinohara, K. (2002). Comparison of the effects of dietary α-linolenic, stearidonic, and eicosapentaenoic acids on production of inflammatory mediators in mice. Lipids, 37(5), 481–486

Riediger, N., Othman, R., Suh, M., & Moghadasian, M. (2009). A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. Journal Of The American Dietetic Association, 109(4), 668–679.

Basu, H., Pernecky, S., Sengupta, A., & Liepa, G. (2006). Coronary heart disease: How do the benefits of ω 3 fatty acids compare with those of aspirin, alcohol/red wine, and statin drugs? Journal Of The American Oil Chemists' Society, 83(12), 985–997.

Lavie, C., Milani, R., Mehra, M., & Ventura, H. (2009). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. Journal Of The American College Of Cardiology, 54(7), 585–594.

Meyer, B., Mann, N., Lewis, J., Milligan, G., Sinclair, A., & Howe, P. (2003). Dietary intakes and food sources of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids. Lipids, 38(4), 391–398.

Morise, A., Combe, N., Boué, C., Legr, Catheline, D., & Delplanque, B. et al. (2004). Dose effect of α linolenic acid on PUFA conversion, bioavailability, and storage in the hamster. Lipids, 39(4), 325–334.

Loosemore, E., Judge, M., & Lammi-Keefe, C. (2004). Dietary intake of essential and long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy. Lipids, 39(5), 421–424.

Stewart, F., Rodie, V., Ramsay, J., Greer, I., Freeman, D., & Meyer, B. (2007). Longitudinal assessment of erythrocyte fatty acid composition throughout pregnancy and post partum. Lipids, 42(4), 335–344.

Piquet, M., Roulet, M., Nogueira, V., Filippi, C., Sibille, B., & Hourm, et al. (2004). Polyunsaturated fatty acid deficiency reverses effects of alcohol on mitochondrial energy metabolism. Journal Of Hepatology, 41(5), 721–729.

Sikorski, Z., & Kolakowska, A. (2011). Chemical, biological, and functional aspects of food lipids (1st ed.). Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group.

Moffatt, R., & Stamford, B. (2006). Lipid metabolism and health (1st ed.). Boca Raton, FL: CRC/Taylor & Francis.

Akoh, C., & Min, D. (2008). Food lipids (1st ed.). Boca Raton: CRC Press/Taylor & Francis Group.

Smith, J., & Charter, E. (2010). Functional food product development (1st ed.). Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell.

Nekrasov, P., Gladkiy, F. (2006). Zhiry, obogashchennye diatsilglitserinami, – produkt novogo pokoleniya / Food & Drinks. Produkty i napitki. – seriya "Food Technology. Pishchevye tekhnologii", 10, 28–29.

Nekrasov, P., Podlisna, O., Hopkalov, V. (2010). Doslidzhennia kharchovoi tsinnosti diatsylhlitserynovoi olii. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "KhPI", 11, 170–177.

Box, G., & Draper, N. (2007). Response surfaces, mixtures, and ridge analyses (1st ed.). Hoboken, N.J.: John Wiley.

Publié-e

2014-11-10

Numéro

Rubrique

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини