РАЦІОНАЛЬНЕ СПІВВІДНОШЕННЯ КУЛЬТУР ЛАКТОБАКТЕРІЙ У БІОТЕХНОЛОГІЇ КИСЛОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З СЕРЦЕВО-СУДИННИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ
DOI:
https://doi.org/10.15673/2073-8684.4/2015.55865Kulcsszavak:
cardiovascular diseases, fermented milk product, hypotensive probiotic, fermented clot, starter composition, simultaneous cultivation, lactobacterium, specific growth rate of cells, output concentration of cellsAbsztrakt
На основі аналізу статистичних даних, даних Державного реєстру харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок МОЗ України за 2010 – 2014 р.р., та аналізу літературних і патентних джерел, у роботі показано перспективи розробки заквашувальної композиції на основі монокультур (МК) Lactobacillus plantarum та змішаних культур (ЗК) Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris, яка може стати основою для заквашувального комплексу при виробництві кисломолочних продуктів для людей з серцево-судинними захворюваннями (ССЗ).
Обґрунтовано вибір культур мікроорганізмів, перспективних до використання у виробництві кисломолочних продуктів для людей з ССЗ. Досліджено закономірності спільного культивування МК Lactobacillus plantarum та ЗК Lactococcus lactis ssp. у стерилізованому молоці при температурі 30 °С. Встановлено раціональне співвідношення вибраних культур: МК Lactobacillus plantarum : ЗК Lactococcus lactis ssp. – 1 : 1, вихідна концентрація клітин – 1∙106 і 1∙106 КУО/см3 відповідно.
Hivatkozások
Knyazkova II Profilaktika vnezapnoy serdechnoy smerti pri serdechnoy nedostatochnosti fokus na blokatoryi AT1-angiotenzinovyih retseptorov. LIki UkraYini. 2014;. 3–4: 74–80.
Rudyk BI Vybrani lektsiyi z kardiolohiyi. – Ternopil': Ukrmedknyha. 2002; 369.
Dudnyk S Sertsevo-sudynni zakhvoryuvannya v Ukrayini. Vseukrayins'ka medychna hazeta «Vashe zdorov"ya». 2015; 1–2: 18–19.
Mattila-Sandholm Tiina, Maria Saarela Functional dairy products. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC. 2003; 395.
Derzhavnyy reyestr kharchovykh produktiv spetsial'noho diyetychnoho spozhyvannya, funktsional'nykh kharchovykh produktiv ta diyetychnykh dobavok za (2010–2014).– Elektron. dan. Ofitsiynyy veb-sayt MOZ Ukrayiny.
Diduh NA, Chagarovs`kyj OP, Lysogor TA Zakvashuval`ni kompozyciyi dlya vyrobnycztva molochnyx produktiv funkcional`nogo pryznachennya. Odessa/ Vydavnycztvo "Poligraf". 2008; 236.
Micro-organisms as health supporters. Novara (Italy): MOFIN ALCE. 2000; 1: 34.
Micro-organisms as health supporters. Novara (Italy): MOFIN ALCE. 2000; 2: 68.
Stepanenko PP Mikrobiologiya moloka i molochnyih produktov: Uchebnik dlya stud. VUZov. Rek. Sovetom Uchebno-metodicheskogo ob'ed. po obraz. v oblasti pererabotki syirya i prod. zhivot. proishozhd. v kach. ucheb. dlya stud. VUZov. – M. – Sergiev Posad: OOO “VsYo dlya Vas – Podmoskove”. 1999; 415.
Krasnikova LV, Gunkova PI, Markelova VV. Mikrobiologiya moloka i molochnyih produktov: Laboratornyiy praktikum: Ucheb.-metod. poso-bie. SPb. NIU ITMO; IHiBT. 2013; 85.