Порівняльний аналіз законодавчої бази використання харчових добавок в Україні та ЄС

Автор(и)

  • Ю. О. Козонова
  • Н. М. Поварова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.31/2015.44257

Ключові слова:

харчові добавки, безпека, регламентація, нормативні документи, міжнародні вимоги

Анотація

У статті наведено аналіз процесу гармонізації українського законодавства з європейським щодо використання харчових добавок. Представлено основні нормативні документи України та міжнародні стандарти, які регулюють використання добавок у виробництві продуктів харчування. Охарактеризовано проблеми переходу до норм ЄС та труднощі імплементації Регламенту ЄС 1333/2008. Відзначено, що відповідно до чинного законодавства України, визначення «харчових добавок» різні. Крім того, існуючі українські норми і правила для харчових добавок відрізняються від міжнародних актів, таких, як Кодекс стандартів Аліментаріус (Codex Alimentarius) і численних директив ЄС. У законодавчих нормах України немає поняття «заборонена добавка» і не передбачена відповідальність за її використання, отже, ці добавки можуть використовуватись без обмежень. Список добавок, дозволених до застосування в харчовій промисловості у країнах ЄС з року в рік змінюється. Деякі добавки вважаються небезпечними для здоров’я людини, і їх застосування заборонено. Таким чином, відповідно до сьогоднішніх вимог ЄС необхідно провести процес гармонізації українських санітарних норм і правил з рекомендаціями Комітету Кодексу Аліментаріус з харчових добавок в харчовій промисловості.

Посилання

Vinnikova, L.G., Egorova A.V., Povarova N.M. (2007). Proizvodstvo ekologicheski bezopasnyih vareno-kopchenyih kolbas s ispolzovaniem biomodifikatsii. Materialyi III Mezhdunarodnoy konferentsii «Strategiya kachestva v promyishlennosti i obrazovanii» g. Varna, 94-96.

Nechaev, A.P., Kochetkova A.A., Zaytsev A.I. (2002). Pischevyie dobavki. M.: Kolos, Kolos-Press. 256.

Food additives legislation. Guidance notes (2002). London: Food Standards Agency Publications, 53.

Smith, J. (Ed.) (2004). Technology of Reduced Additive Foods. 2nd edition, Blackwell Science, 221 pages, ISBN: 0632055324.

Caballero, B. (ed.) (2009). Guide to nutritional supplements. UK, Academic Press, 548 .

Hubbard, M. (2003). Statistical Quality Control for the Food Industry 3rd edition, Springer , 343 .

IFC. Sistema derzhavnogo regulyuvannya bezpechnostI harchovih produktIv v UkrayinI: na shlyahu vdoskonalennya (2009). Robochiy dokument konferentsiyi IFC reforma sistemi harchovoyi bezpeki: Mizhnarodniy dosvid ta rekomendatsiyi dlya Ukrayini. Kiyiv, 18 travnya. 70.

Beiyoy, P.A., Battisti A. i dr. (2011). Borba s ustoychivostyu k antibiotikam s pozitsiy bezopasnosti pischevyih produktov v Evrope. VOZ (Evropeyskoe regionalnoe byuro), 106.

Pro yakist ta bezpeku harchovih produktiv ta prodovolchoyi sirovini (2005). Zakon UkraYini. VIdomostI Verhov. Radi UkraYini, 533.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-11

Номер

Розділ

Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування