ЗАСТІЛЬНА КУЛЬТУРА ДАВНІХ ГРЕКІВ
DOI:
https://doi.org/10.32461/2226-0285.2.2015.146875Ключові слова:
кулінарна культура, застілля, Давня Греція, естетика, кулінарія, бенкетАнотація
У статті розглядається специфіка кулінарної культури в Давній Греції, приводяться особливості естетичного оформлення застілля. Традиційну культуру давньогрецького застілля правомірно вважають основою сучасної середземноморської кулінарної традиції з широким використанням різноманітних овочів, фруктів, злаків, м’яса, оливкової олії й особливо вина. Зазначається, що традиції сервірування для пишних застіль в античних греків набули статусу ритуалу, а висока кулінарна майстерність уподібнилася за цінністю основним видам мистецтва – музиці та поезії.
Посилання
Афиней. Пир мудрецов: В 15 кн. = ΑΘΗΝΑΙΟΥ. ΔΕΙПΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ. Книги I—VIII. / Пер. Н. Т. Голинкевича. Комм. М. Г. Витковской, А. А. Григорьевой, Е. С. Иванюк, О. Л. Левинской, Б. М. Никольского, И. В. Рыбаковой. Отв. ред. М. Л. Гаспаров. — М.: Наука, 2003. – 656 с.
Лиссараг Ф. Вино в потоке образов. Эстетика древнегреческого пира / Франсуа Лиссараг; Пер. с франц. Екатерины Решетниковой. – М.: Новое литературное обозрение, 2008. – 176 с.
Платон. Бенкет / Платон; перекл. з давньогрецької і коментарі Уляна Головач, вступна стаття Лжованні Реале. Львів: Видав¬ництво Українського Католицького Університету 2005. – xliv+178c.
Ревель Ж.-Ф. Кухня и культура: Литературная история гастрономических вкусов от античности до наших дней / Ж.-Ф. Ревель. – Екатеринбург: У-Фактория, 2004. – 336 с.
Симпосий // Словарь античности. Пер. с нем. – М.: Эллис Лак; Прогресс, 1994. – С. 525.
Словник античної міфології / Уклад. Іван Якимович Козовик, О. Д. Пономарів ; Вступ.ст. А. О. Білецький. – 2-ге вид. – К. : Наукова думка, 1989 . – 240 с.
Энциклопедия виноградарства / гол. ред. А. И. Тимуш. – Кишинев : Главная редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1986. – 512 с.
Węcowski Marek. Sympozion czyli wspólne picie. Początki greckiej biesiady arystokratycznej (IX— VII wiek p. n. e.) / Marek Węcowski. — (Parnassus. Seria naukowa pod red. dr. M. Staniszewskiego). — Warszawa:
wydawnictwo Naukowe Sub Lupa, 2011. — 402 s.
Athens. (2003). The feast of the sages. Moscow: Nauka [in Russian].
Lissarag, F. (2008). The wine in the flow of the images. The aesthetics of the Greek banquet. Moscow: Novoye lityeraturnoye obozreniye [in Russian].
Plato. (2005). The banquet. Lviv: Vydavnyctvo Ukrayins’kogo Katolyc’kogo Universytetu [in Ukrainian].
Revel, J.-F. (2004). The cooking and the culture: Literary history of the gastronomic tastes from the antiquity to the present day. Yekaterinburg: U-Factoriya [in Russian].
Symposion. (1994). Dictionary of the antiquity. Moscow: Ellis Lak; Progress [in Russian].
Kozovyk, I. Ya. & Ponomariv O. D. (Compilers). (1989). The glossary of the ancient mythology. Kyiv: Naukova dumka [in Ukrainian].
Timush, A. I. (Eds.). (1986). Encyclopedia of the viticulture. Kishinev: Glavnaya redakciya Moldavskoj Sovyetskoj Encyklopyediyi [in Russian].
Vecovski, Marek. (2011). Sympozion or common drinking. The origins of the Greek aristocratic banquets (IX-VIIth century of the BC). Warsaw: vydawnictvo Naukove Sub Lupa [in Polish].
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Альманах "Культура і Сучасність"
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access.