ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ТА ФОРМ МАСАЖУ У СТОМАТОЛОГІЧНІЙ ПРАКТИЦІ

Автор(и)

  • Інна Торяник Харківська державна академія фізичної культури, Україна

Ключові слова:

масаж, засоби, форми, стоматологічна практика, захворювання зубів, щелепно-лицева патологія

Анотація

Стаття, представлена до уваги фахівців, присвячена використанню провідних засобів та форм масажу у стоматологічній практиці. Автор зазначає, що масаж є неодмінною складовою алгоритмів лікування у внутрішній медицині та стоматології. Його функціональний зміст і спрямованість полягає у нанесенні на поверхню тіла дозованих механічних
подразнень, погоджених з різними методичними прийомами і здійснюваних цілеспрямовано рукою масажиста або спеціальним обладнанням. У статті зазначено, що незважаючи на наявність потужного науково-теоретичного та
методичного потенціалу, використання елементів масажу як засобів, форм та методів лікувальної тактики є питанням, що потребує подальшої розробки. Високий рівень наукових суперечок точиться навколо проблеми систематичності застосування масажу пацієнтами у стоматологічній сфері, частоти його сеансів та сезонності. Питання про показання та протипоказання до застосування масажу у конкретних післяопераційних хворих та хворих з неврологічною патологією як провідного компонента патогенетичного сценарію ряду супутніх стоматологічних захворювань не є однозначним.

Посилання

Moyer CA, Rounds J, Hannum JW. A meta-analysis of massage therapy research. Psychologic Bull. 2004;130(1):3–18.

Jennifer L. Stewart-Richardson, Suzanne C. Hopf, Judith Crockett. What is Effective in Massage Therapy? Well, ―It Depends…‖: a Qualitative Study of Experienced Orthopaedic Massage Therapists. International Journal of Therapeutic Massage & Bodywork. 2023 Mar; 17(1): 4-18.

Znidarsic J, Kirksey KN, Dombrowski SM, Tang A, Lopez R. et al. Living Well with Chronic Pain: Integrative Pain Management via Shared Medical Appointments. Pain Medicine. 2021Jan; 22 (1):181–190.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-30

Номер

Розділ

Статті