РЕСТОРАННА ДІЯЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ЕКОКУЛЬТУРИ

Автор(и)

  • Марина Братіцел

DOI:

https://doi.org/10.32461/181567

Ключові слова:

екологічна культура, екологічна свідомість, ресторанна діяльність, сучасні екологічні принципи.

Анотація

Мета статті – виявити вплив діяльності закладів ресторанного господарства на формування і розвиток екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів. Методологія дослідження заснована на сучасних  культурологічних концепціях, основою яких є міждисциплінарний та комплексний підхід. Для дослідження специфіки розвитку сучасної екологічної культури застосовано соціально-екологічний та культурний підхід. Методи системного аналізу, узагальнення теорії та практики впровадження екологічних принципів, а також моделювання процесу розвитку екологічної культури та збільшення екологічної свідомості посприяли осмисленню механізмів реалізації принципів сучасної екокультурної концепції в практичній діяльності закладів ресторанного господарства. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній культурології проаналізовано ресторанну діяльність у контексті формування та розвитку екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів; простежено взаємовплив на екокультурну свідомість власників та відвідувачів закладів ресторанного господарства; доведено, що впровадження новаторських методів посилення екологічності закладів ресторанного господарства безпосередньо впливає на збільшення кількості потенційних та збереження постійних відвідувачів. Висновки. Ресторанна діяльність, за умов необхідності інтегрування в суспільну свідомість нових смаків, звичок та споживчих переваг, сприяє формуванню інноваційної культури споживання та потреб, у тому числі й екокультурних. Позиціонування посилення екологічної ефективності домінуючим завданням, осмислення власної діяльності з позиції вирішення екологічних проблем людства та використання з цією метою новаторських методів, покращення обізнаності відвідувачів про використання принципів екологічного розвитку власниками закладів ресторанного господарства позитивно впливає на розвиток екологічної культури в цілому.

Посилання

Головко О. М., Чорній М. В. Екологічна безпека в закладах ресторанного господарства. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 6. С. 249–255.

Курбатова Е. Е., Черкашина Е. И. Культурологический аспект понятия «ресторан». Новое слово в науке: перспективы развития. 2015. № 4 (6). С. 45–47.

Созинов А. В. Экологический дискурс: глобальный, национальный и региональный уровни (историко-культурологический анализ) : дис. канд. культурологи : 24.00.01 / Краснодарский государственный университет культуры и искусств. Краснодар, 2011. 193 с.

Трифонова Т. А. Психологические установки школьников в отношении природних объектов. Карельский научный журнал. 2013. № 4. С. 105–108.

Эпштейн M.H. Наброски к экологии текста. Комментарии. 1997. № 13. С. 3–41.

Glanz K, Resnicow K, Seymour J, Hoy K, Stewart H, et al. How major restaurant chains plan their menus: the role of profit, demand and health. American Journal of Preventive Medicine. 2007. № 32. рр. 383–88.

Hu, H-H., Parsa, H.G., Self, J. The dynamics of green restaurant patronage. Cornell Hospital Quarterly. 2010. № 51(3). рр. 344–362.

Kostova Z. Environmental education in secondary schools. Sofia : State Publishing House, «Narodna Prosveta», 1985. 165 р.

Lapka М., Vávra J., Sokolickova Z. Cultural Ecology: Contemporary Understanding of the Relationship Between Humans and the Environment. Journal of Landscape Ecology. 2012. № 5 (2). рр. 12–24. DOI: 10.2478/v10285-012-0050-z.

Pankina М.V., Khrustalyova C. M., Egarmin A. A., Shekhova N. V. Role of Design in the Consumer Culture Development: Ecological Context. International journal of environmental & science education. 2016, Vol. 11. №. 16. рр. 8771–8780.

Story M., Kaphingst K., Robinson-O'Brien R., Glanz K. Creating Healthy Food and Eating Environments: Policy and Environmental Approaches. Annual Review of Public Health. 2008. Vol. 29. рр. 253–272. https://doi.org/10.1146/annurev.publhealth.29.020907.090926.

Vakleva Z. About the category of ecological culture. Public sciences, art and culture. 2017. Vol. 4. pp. 257–261.

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Питання культурології, теорія та історія культури