РЕСТОРАННА ДІЯЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ЕКОКУЛЬТУРИ
DOI:
https://doi.org/10.32461/181567Keywords:
екологічна культура, екологічна свідомість, ресторанна діяльність, сучасні екологічні принципи.Abstract
Мета статті – виявити вплив діяльності закладів ресторанного господарства на формування і розвиток екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів. Методологія дослідження заснована на сучасних культурологічних концепціях, основою яких є міждисциплінарний та комплексний підхід. Для дослідження специфіки розвитку сучасної екологічної культури застосовано соціально-екологічний та культурний підхід. Методи системного аналізу, узагальнення теорії та практики впровадження екологічних принципів, а також моделювання процесу розвитку екологічної культури та збільшення екологічної свідомості посприяли осмисленню механізмів реалізації принципів сучасної екокультурної концепції в практичній діяльності закладів ресторанного господарства. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній культурології проаналізовано ресторанну діяльність у контексті формування та розвитку екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів; простежено взаємовплив на екокультурну свідомість власників та відвідувачів закладів ресторанного господарства; доведено, що впровадження новаторських методів посилення екологічності закладів ресторанного господарства безпосередньо впливає на збільшення кількості потенційних та збереження постійних відвідувачів. Висновки. Ресторанна діяльність, за умов необхідності інтегрування в суспільну свідомість нових смаків, звичок та споживчих переваг, сприяє формуванню інноваційної культури споживання та потреб, у тому числі й екокультурних. Позиціонування посилення екологічної ефективності домінуючим завданням, осмислення власної діяльності з позиції вирішення екологічних проблем людства та використання з цією метою новаторських методів, покращення обізнаності відвідувачів про використання принципів екологічного розвитку власниками закладів ресторанного господарства позитивно впливає на розвиток екологічної культури в цілому.
References
Головко О. М., Чорній М. В. Екологічна безпека в закладах ресторанного господарства. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 6. С. 249–255.
Курбатова Е. Е., Черкашина Е. И. Культурологический аспект понятия «ресторан». Новое слово в науке: перспективы развития. 2015. № 4 (6). С. 45–47.
Созинов А. В. Экологический дискурс: глобальный, национальный и региональный уровни (историко-культурологический анализ) : дис. канд. культурологи : 24.00.01 / Краснодарский государственный университет культуры и искусств. Краснодар, 2011. 193 с.
Трифонова Т. А. Психологические установки школьников в отношении природних объектов. Карельский научный журнал. 2013. № 4. С. 105–108.
Эпштейн M.H. Наброски к экологии текста. Комментарии. 1997. № 13. С. 3–41.
Glanz K, Resnicow K, Seymour J, Hoy K, Stewart H, et al. How major restaurant chains plan their menus: the role of profit, demand and health. American Journal of Preventive Medicine. 2007. № 32. рр. 383–88.
Hu, H-H., Parsa, H.G., Self, J. The dynamics of green restaurant patronage. Cornell Hospital Quarterly. 2010. № 51(3). рр. 344–362.
Kostova Z. Environmental education in secondary schools. Sofia : State Publishing House, «Narodna Prosveta», 1985. 165 р.
Lapka М., Vávra J., Sokolickova Z. Cultural Ecology: Contemporary Understanding of the Relationship Between Humans and the Environment. Journal of Landscape Ecology. 2012. № 5 (2). рр. 12–24. DOI: 10.2478/v10285-012-0050-z.
Pankina М.V., Khrustalyova C. M., Egarmin A. A., Shekhova N. V. Role of Design in the Consumer Culture Development: Ecological Context. International journal of environmental & science education. 2016, Vol. 11. №. 16. рр. 8771–8780.
Story M., Kaphingst K., Robinson-O'Brien R., Glanz K. Creating Healthy Food and Eating Environments: Policy and Environmental Approaches. Annual Review of Public Health. 2008. Vol. 29. рр. 253–272. https://doi.org/10.1146/annurev.publhealth.29.020907.090926.
Vakleva Z. About the category of ecological culture. Public sciences, art and culture. 2017. Vol. 4. pp. 257–261.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Марина Братіцел
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).