ТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ АРТ-ОБ’ЄКТІВ З ДЕРЕВИНИ (НА ПРИКЛАДІ РОБІТ СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ ДИЗАЙНУ СЕРЕДОВИЩА ХДАДМ)

Автор(и)

  • Іван, Наталія Босий, Брижаченко

DOI:

https://doi.org/10.32461/181572

Ключові слова:

арт-об’єкти, арт-дизайн, деревина, фанера, моделювання, фрезерування.

Анотація

Мети роботи полягає у висвітленні досвіду створення творчих композицій з деревини на основі аналізу студентських робіт, виконаних під час навчального процесу у Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Методологія роботи базується на комплексному поєднанні емпіричних та теоретичних методів пізнання. Створення арт-об'єктів з деревини має експериментальний характер, що виражається в унікальності кожної роботи та їх спрямованості на пошук нових засобів художньої виразності при роботі з деревиною. Тому емпіричні методи, а саме експеримент, порівняння та спостереження, при дослідження особливостей виготовлення означених творчих композицій, є основоположними. Для підсумків практичного досвіду та  оновлення навчальної програми застосовуються теоретичні методи дослідження, а саме аналіз, узагальнення та прогнозування. Наукова новизна роботи полягає в узагальненні та систематизації практичного досвіду створення арт-об’єктів з деревини. Висновки: встановлено, що створення творчих композицій з деревини спирається не лише на знаннях з композиції, а й на розуміння особливостей роботи сучасного промислового обладнання, яке застосовується при створенні означених арт-об’єктів; виявлено, що використання інноваційних технічних засобів передбачає вміння та навички роботи студентів в спеціальних графічних комп’ютерних програмах та розуміння фізичних та художньо-естетичних властивостей матеріалів (деревини, фанери).

Посилання

Аронов В. Р. Дизайн в культуре XX века : анализ теорет. концепций : автореф. дис. . д-ра искусствоведения. М., 1995. 38 с.

Бойчук А. В. Пространство дизайна. Харьков : Новое слово, 2013. 368 с

Браун Дж. Энциклопедия методов обработки дерева. АСТ, Астрель, 2005. 176 с.

Глазычев В. Л. Дизайн как он есть. Москва : Европа, 2006. 320 с.

Морозова М. А. Арт-дизайн в зарубежном проектировании мебели XX - начала XXI вв. : автореф. дис. … канд. искусствоведения: 17.00.06 – техническая эстетика и дизайн. Санкт-Петербург, 2008. 26 с.

Фиелл Ш. Энциклопедия дизайна. Концепции. Материалы. Стили. Москва : Астрель, 2008. 192 с.

Хан-Магомедов С. О. К постановке вопроса о специфике художественной формы в дизайне. Проблемы художественной выразительности современной предметной среды. Тр. ВНИИТЭ. Сер. Техническая эстетика. Москва : ВНИИТЭ, 1985. Вып. 45. 100 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Проблеми пластичного та ужиткового мистецтва