SPORT DRINKS WITH DIFFERENT OSMOLALITY

Authors

  • Ю.О. Козонова Odessa national academy of food technologies, Ukraine
  • Д.Ю. Пруц Odessa national academy of food technologies, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/0453-8307.5/2014.28700

Keywords:

juice drinks, drinks for athletes, energy drinks, osmolality, calcium lactate.

Abstract

In this article the assortment sport drinks extending possibility is represented. The juice component compositions for sport drinks with different osmolality were designed. The feasibility of adding into the drink calcium lactate as a source of quick body energy renovation and as calcium deficiency’s reducer were proved.

References

REFERENCES

Azizbekian G.L. Theoreticheskie predposilki k rasrabotke individualnogo pitaniya sportsmenov / / Nutrition. 2009. - № 2. - P. 78

Pshendin A.I. Razionalnoye pitanie sportsmenov. Dlya lubitiley i professionalov. – SPb.: Olimp-SPb., 2003.

Boyko E.A. Pitanie i dieta dlya sportsmenov / E.A. Boyko. - Moscow: Veche, 2006. – 176 p.

Vorobyov V.M. and others. Klassificaziya i haracteristika spezializirovanih productov dlya pitaniya sportsmenov / Nutrition. 2010. - № 6. - P. 79.

Borisova O.O. Pitanie sportsmenov. - M., Soviet

Sport, 2007.

Mikhailov S.S. Sportivnaya biohimiya: a textbook for universities and colleges of physical culture. 2nd ed. - Moscow: Soviet Sport, 2004.

S. Kleiner Sportivnoye pitanie pobeditey/ S. Kleiner, trn from English. T. Platonova. - M.: Penguin Books, 2011. – 384 p.

Oglyad vnutrishnoy torgivli productami pererobki ovochiv, plodiv ta inshih chastin roslin u sichni-berezni 2005 / Ahroohlyad. - 2005. - № 6. - P. 32-35.

Evleeva V.V., Saenko A.N., Hajiyev Z.A. Pishevaya molochnaya kislota / / Food industry, 1994. - № 11. - P.29.

Літературне подання

Азизбекян Г.Л. и др. Теоретические предпосылки к разработке индивидуального питания спортсменов // Вопросы питания. 2009.— № 2. – с. 78.

Пшендин А.И. Рациональное питание спортсменов. Для любителей и профес¬сионалов. – СПб.: Олимп-СПб., 2003.

Бойко Е.А. Питание и диета для спортсменов / Е.А. Бойко. - М.: Вече, 2006. – 176 с.

Воробьева В.М. и др. Классификация и характеристика специализированных продуктов для питания спортсменов // Вопросы питания. 2010. – № 6. – с. 79.

Борисова О.О. Питание спортсменов. – М.; Советский спорт, 2007.

Михайлов С.С. Спортивная биохимия: учебник для вузов и колледжей физической культуры. 2-е изд., доп. – М.: Советский спорт, 2004.

Клейнер С. Спортивное питание победителей / С. Клейнер, пер. с англ. Т. Платоновой. – М.: Эксмо, 2011. – 384 с.

Огляд зовнішньої торгівлі продуктами переробки овочів, плодів та інших частин рослин у січні–березні 2005 року/ Агроогляд. – 2005.–№ 6.– С. 32–35.

Евлеева В.В., Саенко А.Н., Гаджиев З.А. Пищевая молочная кислота // Пищевая промышленность. 1994. - №11. - с.29.

Downloads

Published

2014-10-28

Issue

Section

Refrigerating and accompanying technologies