NEW TYPES PACKAGING WITH HIGH THERMAL INERTIA FOR PLANT PRODUCTS STORAGE APPLICATION RESULTS

Authors

  • В. П. Кочетов Odessa national аcademy of food technologies, Ukraine
  • Е. Н. Томчик Odessa national аcademy of food technologies, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/0453-8307.4/2013.57355

Keywords:

Storage of fruits, Fluctuation temperature, Packing with high thermal inertia, Liquid interlayers, The fruit quality, The mass loss of fruit

Abstract

The results of experimental studies of apple’ storage in packages with high thermal inertia are represented. The influence of fluctuations of air temperature in the camera at the tem-perature of the fruit using packaging with liquid interlayers (with different thickness of the interlayers), and packaging without liquid interlayers are considered. The results of the quality assessment and determination of the mass loss of fruit during the period of storage are published.

References

Бедин Ф.П, Балан Е.Ф., Чумак Н.И. Сохран-ность фруктов, овощей и зерна. Теплофизические, физиологические и транспортные свойства. – Одесса: Изд.-во журнала «Холодильная техника и технология», 2000. – 450 с.

Пат. 41517 Україна, B 65 D 81/24, F 25 D 29/00. Пластикова тара для зберігання плодоовочевої продукції / Томчик О. М. (Україна) – № u200814732; заявл. 22.12.08; опубл. 25.05.2009, бюл. № 10/2009. – 2 с.

Пат. 44897 Україна, A 01 F 25/00, B 65 D 85/34. Контейнер для зберігання плодоовочевої продукції / Томчик О. М. (Україна) – № u200900999; заявл. 09.02.09; опубл. 26.10.2009, бюл. № 20/2009. – 3 с.

Пат. 48587 Україна, B 65 D 81/24, F 25 D 29/00. Пластикова тара для зберігання плодоовочевої продукції / Томчик О. М. (Україна) – № u200909923; заявл. 29.09.09; опубл. 25.03.2010, бюл. № 6/2010. – 2 с.

Кочетов В.П., Томчик Е.Н. Применение упа-ковок с повышенными показателями тепловой инерции для длительного хранения плодовощной продукции. – International conference «Energy of Moldova – 2012. Regional aspects of Development» October 4-6, 2012 – Chisinau, Republic of Moldova, p. 320-323.

Published

2015-12-28

Issue

Section

Refrigerating and accompanying technologies