AGROENERGOKOMPLEKS FUTURE – FOR GROWING AND PROCESSING ENVIRON-MENTALLY PURE FRUIT AND VEGETABLE RAW

Authors

  • Л. Ф. Смирнов Odessa National Academy of Food Technologies, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/0453-8307.4/2013.57357

Keywords:

Greenhouses-Eco-friendly products, Heat stabilization, Accumulation of heat and cold

Abstract

The AGROENERGYCOMPLEX (AEC), in which new technology of year-round cultivation and processing of ecologically pure fruit and vegetable raw materials (FVM), is proposed. AEC when implemented in stand-alone greenhouses producing clean (kosher) products – in the changed ground, without the use of mineral fertilizers and synthetic salt mixes hydroponic technology, without watering plants with polluted water, GMO free. AEC grows year – round irrigation of net melt water, lightened be deuterium and sets mode heat - humidity, harvest meets at least 3 times a year.
FOS is sorted and the part that has the subsistence for trade counter "not-selling" look "is directly and im-mediately near the site of" lossless aromatics and palatability - dehydrated by freezing. From juices the 40 ÷ 60% liquid concentrates, dry soluble powders and melt water for beverage production are produced, from the husks of FOS-dry insoluble powders. AEC do not consume "from outside" to grow and for processing of FVM or gas, no electricity, no water, no fuel for cars. Uses only internal resources – rain water, as well as the local water, which cleans itself by freeze-out, daily and seasonal temperature difference between the air and the sun's energy. AEC provides for heating and thermal stabilization of greenhouses, work their own power plants and complex on processing FVM heat accumulators phase transition on the roofs of green-houses and underground heat and cold accumulators. Application of new technology of AEC was reviewed at greenhouses squares 10 and 20 ha with harvest of 2548 and 5860 t FVM /year respectively. AEC are especially suitable for areas distant from the cen-tralized electricity and gas supply and is preferred in areas with extremely continental climate.

References

Смирнов Л.Ф. Новая технология производства сахара и переработки фруктово - овощного сы-рья, Журнал «Холодильная техника и техноло-гия», №2, 2012, с.62-71.

Денисов Ю.П., Смирнов Л.Ф. Льдогенератор, использующий холодный воздух окружающей среды, Патент Украины №97419 от 10.02.2012.

Варнавский И., Бердышев Г., Вода наша насущная, газета Зеркало недели, №3 (327), 20.1.2001 г.

Прокофьев О., Варнавский И., Сова Р., Бер-дышев Г. Целебная реликтовая вода будущего, газета Зеркало недели, №46 (370), 24. 11. 2001г.

Смирнов Л.Ф., Чумак И.Г., Коляка В.Ф. и Желязко Ф.С., Способ переработки плодового, ягодного и овощного сырья, Патент России с 1 июля 1991 г., выдан взамен а.с. №1576125 от 23.3.1987.

Смирнов Л.Ф. Способ обработки водных раст-воров многоступенчатым вымораживанием и многоступенчатое устройство для его осуществ-ления, Патент Украины №53239 от 11.06.2007.

Смирнов Л.Ф. Способ кристаллизации газо-гидратов Смирнова, А.с. СССР №1421360 от 23.12.86.

Смирнов Л.Ф. Способ опреснения воды кри-сталлизацией и устройство для его осуществле-ния.А.с.СССР№1795583 от 10.08.90.

Смирнов Л.Ф., Денисов Ю.П. Разработка эф-фективных испарителей - кристаллизаторов для вымораживающих опреснителей. Холодильная техника и технология, 2006, №5, с.61-65.

Смирнов Л.Ф. Способ очистки воды вымо-раживанием и бытовой вымораживающий опрес-нитель для его осуществления (варианты), Патент Украины №56512 от 11 червня 2007.

Published

2015-12-28

Issue

Section

Refrigerating and accompanying technologies