Розробка нового покоління оздоровчих нанопродуктів із грибів шампіньйонів для підприємств ресторанного бізнесу

Auteurs-es

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Liudmyla Radchenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045 E-mail: kharkiv@htek.com.ua, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2514-7549
  • Roman David Tauber Академія готельного бізнесу та громадського харчування в Познані вул. Нізавска, 19, м. Познань, Польща, 61-022, Ukraine
  • Tetyana Matsipura Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2291-5717
  • Helena Caplun Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3931-1669

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102150

Mots-clés :

гриби шампіньйони, важкозасвоювані білки, термодеструкція, механоліз, оздоровчі нанопродукти, інактивація ферментів

Résumé

Розроблено новий метод виготовлення нанопродуктів із грибів шампіньйонів з використанням нового покоління обладнання, яке застосовується на підприємствах ресторанного бізнесу і дозволяє вилучити з сировини важкозасвоюваний білок із зв’язаної форми в нанокомплексах з іншими біополімерами в вільну форму (в 1,7…1,8 разів більше) та трансформувати його у легкозасвоювані амінокислоти (на 65…70 %)

Bibliographies de l'auteur-e

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Liudmyla Radchenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045 E-mail: kharkiv@htek.com.ua

Кандидат історичних наук, професор, Директор

Roman David Tauber, Академія готельного бізнесу та громадського харчування в Познані вул. Нізавска, 19, м. Познань, Польща, 61-022

Доктор педагогічних наук, професор, ректор 

Tetyana Matsipura, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Helena Caplun, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат біологічних наук

Références

FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf

Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya, V. V., Pavlyuk, V. A., Radchenko, L. A., Yur’eva, O. A., Maksimova, N. F. (2015). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah [Cryo- and Mechanochemistry in the food technology]. Kharkiv: Fact, 255.

Mery politiki po obespecheniju prodovol'stvennoj bezopasnosti v regione: problemy i perspektivy – prodovol'stvennyj prognoz do 2050 goda [Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050 ] (2012). Baku, 23–27.

Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation (2010). Geneva: World Healt Organization.

Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya, V. V., Pavlyuk, V. A., Berestova, A. A., Maksimova, N. F. (2015). Cryogenic mechanochemistry in nanotechnologis of food products. Kharkiv: KSUFT, 260.

Yatsenko, O. V. (2012). Harchova ta biologichna rol' i'stivnyh ta likars'kyh grybiv v harchuvanni naselennja [Food and biological role of edible and medicinal mushrooms in the nutrition of the population]. Gіgіena naselenih mіsc, 59, 234–240.

Kantselyarenko, A. M., Zubchenko, K. V. (2012). Aktual'nist' pererobky kul'tyvovanyh grybiv u gotovu harchovu produkciyu [Topicality processing of cultivated mushrooms in finished food products]. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: KhDUKhT, 1, 12.

Kaprelyants, L. V. (2015). Prebiotics: chemistry, technology, application. Kyiv: EnterPrint, 252.

Tutelyan, V. A., Razumov, A. N., Vialkov, A. I. et. al. (2010). Scientific cources of healthy food. Moscow: Panorama. Science and practice, 816.

Pavlyuk, R. Yu., Matsipura, T. S. (2012). Vyvchennja jakosti grybiv shampin'joniv pry nyz'kotemperaturnomu podribnenni [Study quality mushrooms at low temperature grinding]. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: KhDUKhT, 1, 151.

Pavliuk, R. Yu., Pogars’ka, V. V., Radchenko, L. О., Pavliuk, V. А., Tauber, R. D., Tmofeyeva, N. М. et. al. (2017). New dimension of deep recycling of raw food materials. Kharkiv: Fact, 380.

Kirik, A. V., Ivanov, A. V. (2010). Investigation of heat exchange processes in machine Steam convection. Engineering and technology of food production. Mogilev: UO MGUP, 1, 8–9.

Kirik, I. M. et. al. (2009). Steam convection apparatus for catering. Innovative technologies in the food industry. Minsk, 394–401.

Ivanov, A. V., Kirik, I. M., Kirik, A. V. (2011). The results of experimental studies of heat transfer in the machine Steam convection. Innovative technologies in the production and processing of agricultural products, 2, 47–49.

Pavlyuk, R. Yu., Pogarska, V. V., Matsipura, T. S., Maximova, N. P. (2015). Development of nanotechnology of fine frozen champignon puree (agaricus bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (77)), 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145

Antonova, I. A., Jushina, E. A., Varlamova, E. A. (2014). Nekotorye tehnologicheskie reshenija sohranenija BAV v konservirovannoj gribnoj produkcii. Sovremennaja nauka: aktual'nye problemy i puti ih resheniya, 10, 64–67.

Barambojm, N. K. (1978). Mehanohimiya vysokomolekulyarnyh soedineniyi. Moscow: Himiya, 384.

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Pavlyuk, V., Balabai, K., Loseva, S. (2016). The development of cryogenic method of deep treatment of inulin-containing vegetables (topinambour) and obtaining of prebiotics in the nanopowders form. EUREKA: Life Sciences, 3, 36–43. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00145

Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering and Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669

Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 400.

Publié-e

2017-05-25

Numéro

Rubrique

Technical Sciences