Розробка нового покоління оздоровчих нанонапоїв збагачених каротиноїдними, хлорофілвмісними, антоціановими нанодобавками

Auteurs-es

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Leonida Bilenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, Харків, Україна, 61045, Ukraine
  • Aleksey Pogarskiy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8714-9518
  • Julia Kakadiy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4949-8028
  • Anna Gasanova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0869-6607
  • Tetyana Stukonozhenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5499-6849

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102152

Mots-clés :

оздоровчі нанонапої, натуральні нанопюре, каротинвмісні, хлорофілвмісні, антоціанові добавки, плоди, овочі

Résumé

Розроблено нові натуральні функціональні оздоровчі сокові нанонапої з рекордним вмістом БАР (L-аскорбінової кислоти, b-каротину, хлорофілу, антоціанів, фенольних сполук) та пребіотиків – целюлози, пектинових речовин в розчинній іономолекулярній формі. Як інновацію в технології нанонапоїв використовували в якості збагачувачів БАР, барвників, структуроутворювачів рослинні каротиноїдні, хлорофілвмісні, антоціанові кріопюре в наноформі із плодів та прянощів

Bibliographies de l'auteur-e

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Aleksey Pogarskiy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Julia Kakadiy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Anna Gasanova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Tetyana Stukonozhenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Références

FAO/WHO/UNU. Globalnaya strategiya po pitaniyu, fizicheskoj aktivnosti i zdorovyu (2004). RezolyuciyaWHA.55.23 prinyata sessiej Vsemirnoi assamblei zdravoohraneniya (VAZ), World Health Organization, Zheneva. Available at: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-ru.pdf?ua=1

FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf

Pavliuk, R. Yu., Pogars’ka, V. V., Radchenko, L. О., Pavliuk, V. А., Tauber, R. D., Tmofeyeva, N. М. et. al. (2017). New dimension of deep recycling of raw food materials. Kharkiv: Fact, 380.

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for the frozen carotenoid plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 39–46. doi: 10.15587/1729-4061.2016.86968

Simahin, G. O., Ukrainets, A. I. (2010). Innovatsionnyie tehnologii i produktyi ozdorovitelnogo pitaniya. Kyiv: NUHT, 295.

Pavlyuk, R. Yu., Pohars'kyy, O. S., Kaplun, A. A., Losyeva, S. M. (2015). Developing the cryogenic freezing technology of chlorophyll-containing vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (77)), 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111

Shatnyuk, L. N. (2000). Nauchnye osnovy novyh tekhnologij dieticheskih produktov s ispolzovaniem vitaminov i mineralnyh veshchestv. Moscow, 60.

Osipova, L. A. (2007). Nauchno-prakticheskoe obosnovanie i razrabotka tekhnologii konservirovannyh funkcionalnyh napitkov. Odessa, 377.

Kaprel'yants, L. V., Iorhachova, K. H. (2003). Funktsional'ni produkty. Odessa: Druk, 312.

Tutelyan, V. A. Pitanie i zdorove (2004). Pishchevaya promyshlennost, 5, 6–7.

Publié-e

2017-05-25

Numéro

Rubrique

Technical Sciences