Розробка нового покоління оздоровчих нанонапоїв збагачених каротиноїдними, хлорофілвмісними, антоціановими нанодобавками
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102152Słowa kluczowe:
оздоровчі нанонапої, натуральні нанопюре, каротинвмісні, хлорофілвмісні, антоціанові добавки, плоди, овочіAbstrakt
Розроблено нові натуральні функціональні оздоровчі сокові нанонапої з рекордним вмістом БАР (L-аскорбінової кислоти, b-каротину, хлорофілу, антоціанів, фенольних сполук) та пребіотиків – целюлози, пектинових речовин в розчинній іономолекулярній формі. Як інновацію в технології нанонапоїв використовували в якості збагачувачів БАР, барвників, структуроутворювачів рослинні каротиноїдні, хлорофілвмісні, антоціанові кріопюре в наноформі із плодів та прянощів
Bibliografia
FAO/WHO/UNU. Globalnaya strategiya po pitaniyu, fizicheskoj aktivnosti i zdorovyu (2004). RezolyuciyaWHA.55.23 prinyata sessiej Vsemirnoi assamblei zdravoohraneniya (VAZ), World Health Organization, Zheneva. Available at: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-ru.pdf?ua=1
FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf
Pavliuk, R. Yu., Pogars’ka, V. V., Radchenko, L. О., Pavliuk, V. А., Tauber, R. D., Tmofeyeva, N. М. et. al. (2017). New dimension of deep recycling of raw food materials. Kharkiv: Fact, 380.
Pavlyuk, R., Pogarska, V., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for the frozen carotenoid plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 39–46. doi: 10.15587/1729-4061.2016.86968
Simahin, G. O., Ukrainets, A. I. (2010). Innovatsionnyie tehnologii i produktyi ozdorovitelnogo pitaniya. Kyiv: NUHT, 295.
Pavlyuk, R. Yu., Pohars'kyy, O. S., Kaplun, A. A., Losyeva, S. M. (2015). Developing the cryogenic freezing technology of chlorophyll-containing vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (77)), 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111
Shatnyuk, L. N. (2000). Nauchnye osnovy novyh tekhnologij dieticheskih produktov s ispolzovaniem vitaminov i mineralnyh veshchestv. Moscow, 60.
Osipova, L. A. (2007). Nauchno-prakticheskoe obosnovanie i razrabotka tekhnologii konservirovannyh funkcionalnyh napitkov. Odessa, 377.
Kaprel'yants, L. V., Iorhachova, K. H. (2003). Funktsional'ni produkty. Odessa: Druk, 312.
Tutelyan, V. A. Pitanie i zdorove (2004). Pishchevaya promyshlennost, 5, 6–7.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2017 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Leonida Bilenko, Aleksey Pogarskiy, Julia Kakadiy, Anna Gasanova, Tetyana Stukonozhenko
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.