Формування товарознавчих характеристик та розширення товарного асортименту продуктів із дикорослих ягід
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.53106Słowa kluczowe:
рідка фаза, товарознавчі характеристики, фазова оборотність, заморожування-центрифугування, функціонально-технологічні властивостіAbstrakt
Обґрунтовано прийоми та параметри отримання оборотних фаз дикорослих ягід та надано їм товарознавчу характеристику. Досліджено кріоскопічні та оптичні властивості рідкої фази. На основі визначення споживних властивостей рідкої та твердої фаз із ягід запропоновано шляхи їх застосування. У якості методу експрес-аналізу дикорослих ягід та продуктів їх переробки, запропоновано використання електрофізичної методикиBibliografia
Egorova, E. U., Scholnikova, M. N. (2007). Producty functionalnogo naznachenia I BAD k pische na osnove dikorastuschego sirya [Product functionality and food supplements based on native raw materials]. Pischevaya promyshlennost’, 11, 12–13.
Boryaev, V. E. (1991). Tovarovedenie dikorastuschih plodov, yagod I lekarstvenno-technicheskogo sirya [Merchandizing of wild fruits, berries and drug-industrial raw materials]. Moscow: Economica, 207.
Roberfroid, M. B. (2002). Global view on functional foods: European perspectives. British Journal of Nutrition, 88 (S2), S133–S138. doi: 10.1079/bjn2002677
Orlova, N. Ya., Ponomarev, P. Kh. (2007). Prodovolchi tovary. Fructi, ovochi, gribi ta product ih pererobky [Groceries. Fruits, berries, vegetables, mushrooms and products of their processing]. Kyiv: Kyiv National University of Trade and Economics, 416.
Khomich, G. P., Tkach, N. I. (2009). Vcorystannya dicorosloy sirovini dlya zabezpechennya kharchovoi productsii BAR. Poltava: Poltava University of Consumer Cooperatives in Ukraine, 159.
Dibrivska, N. V. (2009). Technologia functionalnih napivfabrycativ dobavok iz dikoroslih yagid z vikorystanniam obrobky v zminnomy elektromagnitnomy poli [Technology semi functional additives with berries using the treatment in alternating electromagnetic field]. Kharkiv. Available at: http://www.disslib.org/tekhnolohia-funktsionalnykh-napivfabrykativ-dobavok-iz-dykoroslykh-jahid-z.html
Potter, D. (1991). Functional foods offer products developers new openings. Food Technology International Europe, 8, 138.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2015 Дмитро Миколайович Одарченко, Микола Семенович Одарченко, Тетяна Василівна Карбівнича, Зінаїда Павлівна Карпенко
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.