Розробка нового покоління оздоровчих нанопродуктів із грибів шампіньйонів для підприємств ресторанного бізнесу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.102150Ключові слова:
гриби шампіньйони, важкозасвоювані білки, термодеструкція, механоліз, оздоровчі нанопродукти, інактивація ферментівАнотація
Розроблено новий метод виготовлення нанопродуктів із грибів шампіньйонів з використанням нового покоління обладнання, яке застосовується на підприємствах ресторанного бізнесу і дозволяє вилучити з сировини важкозасвоюваний білок із зв’язаної форми в нанокомплексах з іншими біополімерами в вільну форму (в 1,7…1,8 разів більше) та трансформувати його у легкозасвоювані амінокислоти (на 65…70 %)
Посилання
FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf
Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya, V. V., Pavlyuk, V. A., Radchenko, L. A., Yur’eva, O. A., Maksimova, N. F. (2015). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah [Cryo- and Mechanochemistry in the food technology]. Kharkiv: Fact, 255.
Mery politiki po obespecheniju prodovol'stvennoj bezopasnosti v regione: problemy i perspektivy – prodovol'stvennyj prognoz do 2050 goda [Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050 ] (2012). Baku, 23–27.
Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation (2010). Geneva: World Healt Organization.
Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya, V. V., Pavlyuk, V. A., Berestova, A. A., Maksimova, N. F. (2015). Cryogenic mechanochemistry in nanotechnologis of food products. Kharkiv: KSUFT, 260.
Yatsenko, O. V. (2012). Harchova ta biologichna rol' i'stivnyh ta likars'kyh grybiv v harchuvanni naselennja [Food and biological role of edible and medicinal mushrooms in the nutrition of the population]. Gіgіena naselenih mіsc, 59, 234–240.
Kantselyarenko, A. M., Zubchenko, K. V. (2012). Aktual'nist' pererobky kul'tyvovanyh grybiv u gotovu harchovu produkciyu [Topicality processing of cultivated mushrooms in finished food products]. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: KhDUKhT, 1, 12.
Kaprelyants, L. V. (2015). Prebiotics: chemistry, technology, application. Kyiv: EnterPrint, 252.
Tutelyan, V. A., Razumov, A. N., Vialkov, A. I. et. al. (2010). Scientific cources of healthy food. Moscow: Panorama. Science and practice, 816.
Pavlyuk, R. Yu., Matsipura, T. S. (2012). Vyvchennja jakosti grybiv shampin'joniv pry nyz'kotemperaturnomu podribnenni [Study quality mushrooms at low temperature grinding]. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: KhDUKhT, 1, 151.
Pavliuk, R. Yu., Pogars’ka, V. V., Radchenko, L. О., Pavliuk, V. А., Tauber, R. D., Tmofeyeva, N. М. et. al. (2017). New dimension of deep recycling of raw food materials. Kharkiv: Fact, 380.
Kirik, A. V., Ivanov, A. V. (2010). Investigation of heat exchange processes in machine Steam convection. Engineering and technology of food production. Mogilev: UO MGUP, 1, 8–9.
Kirik, I. M. et. al. (2009). Steam convection apparatus for catering. Innovative technologies in the food industry. Minsk, 394–401.
Ivanov, A. V., Kirik, I. M., Kirik, A. V. (2011). The results of experimental studies of heat transfer in the machine Steam convection. Innovative technologies in the production and processing of agricultural products, 2, 47–49.
Pavlyuk, R. Yu., Pogarska, V. V., Matsipura, T. S., Maximova, N. P. (2015). Development of nanotechnology of fine frozen champignon puree (agaricus bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (77)), 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145
Antonova, I. A., Jushina, E. A., Varlamova, E. A. (2014). Nekotorye tehnologicheskie reshenija sohranenija BAV v konservirovannoj gribnoj produkcii. Sovremennaja nauka: aktual'nye problemy i puti ih resheniya, 10, 64–67.
Barambojm, N. K. (1978). Mehanohimiya vysokomolekulyarnyh soedineniyi. Moscow: Himiya, 384.
Pavlyuk, R., Pogarska, V., Pavlyuk, V., Balabai, K., Loseva, S. (2016). The development of cryogenic method of deep treatment of inulin-containing vegetables (topinambour) and obtaining of prebiotics in the nanopowders form. EUREKA: Life Sciences, 3, 36–43. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00145
Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering and Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 400.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Liudmyla Radchenko, Roman David Tauber, Tetyana Matsipura, Helena Caplun
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.