Анализ качества питания детей школьного возраста
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.50730Ключові слова:
качество питания, показатель качества жизни, дети школьного возраста, анкетирование, самооценкаАнотація
Проанализировано питание школьников как составляющей показателя качества жизни. Обследовано 180 детей 10–17 лет. Изучались показатели здоровья в комплексе с физиологическими составляющими качества жизни. Установлен односторонний характер питания с преобладанием злаковых и кондитерских продуктов с недостаточным употреблении молочных и мясных продуктов. Дефицит основополагающих компонентов пищи формирует фактор риска нарушения здоровья и делает предпосылки для развития соматической патологии
Посилання
Ravens-Sieberer, U., Ellert, U., Erhart, M. (2007). Health-related quality of life of children and adolescents in Germany. Norm data from the German Health Interview and Examination Survey (KiGGS). Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz, 50 (5-6), 810–818.
Nechitajlo, Yu. M. (2013). Metodologіchnі osnovi ocіnki yakostі zhittya pov’yazanoy zі zdorov’yam u dіtej [Methodological basis for evaluating the quality of life related to health in children]. Mezhdunarodnyj zhurnal pediatrii akusherstva i ginekologii, 3 (2), 5–13.
Shhelkanovcev, V. A., Malyutina, L. A., Zinchuk, S. F. (2007). Ocenka stereotipov pitaniya shkol'nikov i studentov goroda Kemerovo [Evaluation of stereotypes nutrition of schoolchildren and students in Kemerovo]. SMZh (Tomsk), 1, 58–61.
Gorgulho, B. M., Fisberg, R. M., Marchioni, D. M. L. (2013). Nutritional quality of major meals consumed away from home in Brazil and its association with the overall diet quality. Preventive Medicine, 57 (2), 98–101. doi: 10.1016/j.ypmed.2013.04.020
McGowan, L., Cooke, L. J., Gardner, B., Beeken, R. J., Croker, H., Wardle, J. (2013). Healthy feeding habits: efficacy results from a cluster-randomized, controlled exploratory trial of a novel, habit-based intervention with parents. American Journal of Clinical Nutrition, 98 (3), 769–777. doi: 10.3945/ajcn.112.052159
Bagnetova, E. A. (2011). Obraz zhizni roditelej i povedencheskie privychki starsheklasnikov. Fundamental'nye issledovaniya, 2, 31–36.
Daniels, S. R., Pratt, C. A., Hayman, L. L. (2011). Reduction of Risk for Cardiovascular Disease in Children and Adolescents. Circulation, 124 (15), 1673–1686. doi: 10.1161/circulationaha.110.016170
Sylvetsky, A. C., Hennink, M., Comeau, D., Welsh, J. A., Hardy, T., Matzigkeit, L. et. al (2013). Youth Understanding of Healthy Eating and Obesity: A Focus Group Study. Journal of Obesity, 2013, 1–6. doi: 10.1155/2013/670295
Kurochkin, A. A. (1998). Sostoyanie vkusovoj chuvstvitel'nosti k povarennoj soli u detej s vegetativnoj disfunkciej. Rossijskij vestnik perinatologii i pediatrii, 6, 45.
Kuharchuk V. V. (2010). Dislipidemii i serdechno-sosudistye zabolevaniya. Aktual'nye voprosy boleznej serdca i sosudov, 1, 20–21.
Gornicka, M, Wiszniewska, Z, Wojtaс, M et. al (2013) Assessing schoolchildren's ability to make proper use of a food and nutrition pyramid. Rocz Panstw Zakl Hig., 64 (2), 149–54.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Наталия Ивановна Ковтюк
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.