Вплив споживання молока та молочних продуктів на ризик виникнення та важкість перебігу акне у пацієнтів підліткового віку з Acne vulgaris, які отримують лікування у дерматологічній клініці при Лікарні Короля Фахда Університету Ель-Хубар, Саудівська Аравія
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4798.2017.99219Ключові слова:
акне, молоко, молочні продукти, комедогенез, літогенез, сальні залози, запалення, андрогени, дієта, харчуванняАнотація
У представленому дослідженні було вивчено взаємозв’язок між споживанням молока та молочних продуктів на ризик виникнення та важкість перебігу акне у пацієнтів підліткового віку з Аcne vulgaris. З метою дослідження було здійснено анкетування щодо споживання молочних продуктів та оцінку ступеня тяжкості акне за допомогою Глобальної системи класифікації акне. Було встановлено, що немає статистично значущої різниці між важкістю перебігу акне та всіх харчових факторів, окрім споживання молока. В результаті проведеного дослідження можна припустити, що споживання молочних продуктів, окрім молока, не впливає та не викликає загострення акне
Посилання
- Dreno, B. (2010). Recent data on epidemiology of acne. Annales de Dermatologie et de Venereologie, 137 (12), 3–5. doi: 10.1016/s0151-9638(10)70045-4
- Zubair, N., Zubair, M. N. (2011). Acne and dairy products. Journal of the Pakistan Medical Association, 61 (9), 948.
- Tsoy, N. O. (2013). Effect of Milk and Dairy Products upon Severity of Acne for Young People. World Applied Sciences Journal, 24 (3), 403–407.
- Melnik, B. (2012). Diet in acne: further evidence for the role of nutrient signalling in acne pathogenesis. Acta Dermato Venereologica, 92 (3), 228–231. doi: 10.2340/00015555-1358
- Adebamowo, C. A., Spiegelman, D., Berkey, C. S., Danby, F. W., Rockett, H. H., Colditz, G. A. et. al. (2008). Milk consumption and acne in teenaged boys. Journal of the American Academy of Dermatology, 58 (5), 787–793. doi: 10.1016/j.jaad.2007.08.049
- Ismail, N. H., Manaf, Z. A., Azizan, N. Z. (2012). High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study. BMC Dermatology, 12 (1), 13. doi: 10.1186/1471-5945-12-13
- Burris, J., Rietkerk, W., Woolf, K. (2014). Relationships of Self-Reported Dietary Factors and Perceived Acne Severity in a Cohort of New York Young Adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114 (3), 384–392. doi: 10.1016/j.jand.2013.11.010
- Adebamowo, C. A., Spiegelman, D., Danby, F. W., Frazier, A. L., Willett, W. C., Holmes, M. D. (2005). High school dietary dairy intake and teenage acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 52 (2), 207–214. doi: 10.1016/j.jaad.2004.08.007
- Adebamowo, C. A., Spiegelman, D., Berkey, C. S., Danby, F. W., Rockett, H. H., Colditz, G. A. et. al. (2006). Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatology Online Journal, 12 (4). Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856
- Di Landro, A., Cazzaniga, S., Parazzini, F., Ingordo, V., Cusano, F., Atzori, L. et. al. (2012). Family history, body mass index, selected dietary factors, menstrual history, and risk of moderate to severe acne in adolescents and young adults. Journal of the American Academy of Dermatology, 67 (6), 1129–1135. doi: 10.1016/j.jaad.2012.02.018
- Melnik, B. C., Schmitz, G. (2009). Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris. Experimental Dermatology, 18 (10), 833–841. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.00924.x
- Melnik, B. (2009). Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic diseases of Western societies. Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 7 (4), 364–370. doi: 10.1111/j.1610-0387.2009.07019.x
- Melnik, B. C. (2011). Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products. Nestle Nutrition Institute Workshop Series: Pediatric Program, 67, 131–145. doi: 10.1159/000325580
- Danby, F. W. (2005). Acne and milk, the diet myth, and beyond. Journal of the American Academy of Dermatology, 52 (2), 360–362. doi: 10.1016/j.jaad.2004.09.022
- Saleh, N. F., Ramadan, S. A., Abu Zeid, O. M., Sabra, R. A., Abd El Aziz, S. B. (2011). Role of diet in acne. Journal of the Egyptian Womenʼs Dermatologic Society, 8 (2), 66–71. doi: 10.1097/01.ewx.0000397887.56807.4e
- Smith, R. N., Mann, N. J., Braue, A., Makelainen, H., Varigos, G. A. (2007). A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 86 (1), 107–115.
- Smith, R. N., Mann, N. J., Braue, A., Makelainen, H., Varigos, G. A. (2007). The effect of a high-protein, low glycemic–load diet versus a conventional, high glycemic–load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, controlled trial. Journal of the American Academy of Dermatology, 57 (2), 247–256. doi: 10.1016/j.jaad.2007.01.046
- Smith, R. N., Braue, A., Varigos, G. A., Mann, N. J. (2008). The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. Journal of Dermatological Science, 50 (1), 41–52. doi: 10.1016/j.jdermsci.2007.11.005
- Smith, R., Mann, N., Makelainen, H., Roper, J., Braue, A., Varigos, G. (2008). A pilot study to determine the short-term effects of a low glycemic load diet on hormonal markers of acne: A nonrandomized, parallel, controlled feeding trial. Molecular Nutrition & Food Research, 52 (6), 718–726. doi: 10.1002/mnfr.200700307
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Hanan Alghamdi, Aisha M. Alhemel, Iqbal A. Bukhari
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.