Effect of placement and reflector geometry on the process of drying of organic raw material
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.19573Keywords:
organic fruit-berry raw material, IR-dryer, reflector geometry, flat receiving surfaceAbstract
At present, the actual task of the food industry is the creation of products with a high content of biologically active substances (BAS). One of the ways to improve the quality of food products and nutrition structure of the population is the introduction of organic types of fruit-berry raw material in the diet.
The nutritional value of fruit-berry raw materials is conditioned by their energy, biological, physiological, therapeutic and preventive, organoleptic value and safety, which is determined by the content of biologically active substances in them. One of the promising methods of fruit-berry raw materials conservation with the possibility of the maximum preservation of BAS in the food industry is the use of infrared radiation (IR).
The purpose of the researches is to determine the uniformity of the heat flow distribution from the quartz radiator on a flat receiving surface (a tray with a product) and the effect of the reflector shape and geometrical placement on the temperature field uniformity.
In this regard, the experimental design of the IR-dryer was developed. To determine the uniformity of the heat flow distribution in the experimental IR-dryer, its heat engineering system was considered. As a result of mathematical processing of experimental data, it was proved that the proposed reflector placement at the corresponding level should provide the uniform heat flow distribution from radiators on the flat receiving surface, and, hence, uniform heating of plant material both on the top surface of the receiver, and on the bottom.References
- Пектины в плодово ягодном сырье [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www/ URL: http://www.sergey-osetrov.narod.ru/Raw_material/Pectins /pectin_for_the_food_industry.htm. – 03.12.2013г.
- Лыков А.В. Теория сушки [Текст]/ А. В. Лыков. – М.: Энергия, 1968. – 471 с.
- Максименко, Ю. А. Расчет температурных полей реализации модели тепломассопереноса при распылительной сушке пектинового экстракта [Текст]/ Ю. А. Максименко, А. Н. Степанович, Э. П. Дяченко // Вестник АГТУ. – 2008. – №2(43). – С. 202-205.
- Плевако, В. П. Визначення форм рефлекторів теплотехнічних установок із приймачами тепла, що мають перерізи у вигляді довільних ламаних ліній [Текст]/ В. П. Плевако, С. Ю. Саєнко // Геометричне та комп’ютерне моделювання. Збірник наукових праць. – 2008. – Вип. 20. – С. 53-67.
- Плевако, В. П. Визначення форми рефлектора для рівномірного обігрівання пласкої поверхні [Текст]: матеріали міжнародної науково-практичної конференції „Сучасні проблеми геометричного моделювання”, Україна, Львів, 20-23 жовтня. / В. П. Плевако, С. Ю. Саєнко. – Львів, 2003. – С. 191-194.
- Плевако, В. П. Визначення форм рефлекторів теплотехнічних установок, які забезпечують заданий розподіл тепла на приймачах довільних перерізів [Текст] / В. П. Плевако, С. Ю. Саєнко // Геометричне та комп’ютерне моделювання. – 2007. – Вип. 17. – С. 75-90.
- Алексанян, И. Ю. Высокоинтенсивная сушка пищевых продуктов. Пеносушка. Теория. Практика. Моделирование [Текст]: монография/ И. Ю. Алексанян, А. А. Буйнов. – Астрахань: Изд-во АГТУ, 2004. – 380 с.
- Гинзбург, А. С. Инфракрасная техника в пищевой промышленности [Текст]/ А. С. Гинзбург. – М.: Пищевая промышленность, 1966. – 408 с.
- Шаззо, Р. И. Продукты детского питания из растительного и мясного сырья инфракрасной сушки. Хранение и переработка сельхозсырья [Текст]/ Р. И. Шаззо, Г. П. Овчарова. – 2005. – № 1. – С. 50-52.
- Никитина, Л. M. Термодинамические параметры и коэффициенты массопереноса во влажных материалах [Текст]/ Л. M. Никитина. – М.: Энергия, 1968. – 500 с.
- Pektiny v plodovo iahodnom syr'e. Available: http://www.sergey-osetrov.narod.ru/Raw_material/Pectins/pectin_for_the_food_industry.htm. Last accessed 03.12.2013.
- Lykov, A. V. (1968). Teoriia sushki. M.: Enerhiia, 471.
- Maksimenko, Yu. A., Stepanovich, A. N., Diachenko, E. P. (2008). Raschet temperaturnykh polei realizatsii modeli teplomassoperenosa pri raspylitel'noi sushke pektinovoho ekstrakta. Vestnik AHTU, 2(43), 202-205.
- Plevako, V. P., Saienko, S. Yu., Plevako, V. P. (2008). Viznachennya form reflektorіv teplotekhnіchnikh ustanovok іz priymachami tepla, shcho mayut pererіzi u viglyadі dovіlnikh lamanikh lіnіy. Geometrichne ta komp’yuterne modelyuvannya, – Vip. 20, 53-67.
- Plevako, V. P., Saienko, S. Yu., Plevako, V. P. (2003). Viznachennia formi reflektora dlia rіvnomіrnoho obіhrіvannia plaskoi poverkhnі. Materіali mіzhnarodnoi naukovo-praktichnoi konferentsіi „Suchasnі problemi heometrichnoho modeliuvannia”, Ukraina, L'vіv, 20-23 zhovtnia, 191-194.
- Plevako, V. P., Saienko, S. Yu., Plevako, V. P. (2007). Viznachennia form reflektorіv teplotekhnіchnikh ustanovok, iakі zabezpechuiut' zadanii rozpodіl tepla na priimachakh dovіl'nikh pererіzіv. Heometrichne ta komp’iuterne modeliuvannia, Vip. 17, 75-90.
- Aleksanian, I. Yu. (2004). Vysokointensivnaia sushka pishchevykh produktov. Penosushka. Teoriia. Praktika. Modelirovanie: monohrafiia. Astrakhan': Izd-vo AHTU, 380.
- Hinzburh, A. S. (1966). Infrakrasnaia tekhnika v pishchevoi promyshlennosti. M.: Pishchevaia promyshlennost', 408.
- Shazzo, R. I., Ovcharova, H. P. (2005). Produkty detskoho pitaniia iz rastitel'noho i miasnoho syr'ia infrakrasnoi sushki. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ia, 1, 50-52.
- Nikitina, L. M. (1968). Termodinamicheskie parametry i koeffitsienty massoperenosa vo vlazhnykh materialakh. M.: Enerhiia, 500.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Андрей Николаевич Загорулько
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The consolidation and conditions for the transfer of copyright (identification of authorship) is carried out in the License Agreement. In particular, the authors reserve the right to the authorship of their manuscript and transfer the first publication of this work to the journal under the terms of the Creative Commons CC BY license. At the same time, they have the right to conclude on their own additional agreements concerning the non-exclusive distribution of the work in the form in which it was published by this journal, but provided that the link to the first publication of the article in this journal is preserved.